Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Modern védő, a jövő csapatkapitánya – Íme Jesus Vallejo!

Zinedine Zidane kérésére a következő szezont már a Real Madrid első csapatánál kezdi meg Jesus Vallejo, aki két éve áll szerződésben a fővárosi klubbal, de csak most jöhet el számára az idő a bizonyításra. Lássuk, ki is ő!

Kép: Managing Madrid

Kép: Managing Madrid

Amit a legtöbben tudnak róla, hogy a Real Zaragoza nevelése és 2015-ben vették meg a Blancók 5 millió euróért. Az akkor még csak 18 éves védőnek nem sok esélye lett volna megragadni Madridban, ezért még egy évig kölcsönben maradt a Zaragozánál a másodosztályban; majd 50 felnőtt bajnokival a háta mögött tavaly már a Bundesligában bizonyíthatott. Az Eintrecht Frankfurt színeiben komoly rutint szerzett, alapemberévé vált a csapatnak és a különböző statisztikai mutatók alapján teljesítménye már vetekedett a liga sztárjaiéval. De milyen játékos is ő?

“Vallejo jelenleg a legjobb játékosunk – nagyban megkönnyíti a munkámat.” – mondta róla a szezon közben Hradecky, a Frankfurt kapusa.

A statisztikákkal foglalkozó Whoscored.com-on fellelhető adatait böngészve, egyértelműen a modern futball követelményeinek megfelelő középhátvéd profilja körvonalazódik ki. A régi, nagy termetű romboló játékosok helyett manapság már sokkal inkább a labdabiztos, (fejben és a pályán egyaránt) gyors, technikás embereket alkalmazzák a védelem közepén. Különösen fontos szempontok ezek Spanyolországban, azon belül is a Real Madridnál, ahol tradicionálisan próbálják játszani a futballt. Vallejo ennek megfelelően védő létére sokat passzol (37. a Bundesligában, átlagosan 50,1 passzal meccsenként – megelőzve Luiz Gustavót, Naby Keitát, vagy Rafinhát), de a mennyiség nem megy a minőség rovására: pontosságban (85,2%) a 26. legjobb volt a mögöttünk hagyott szezonban Naldót, Elvedit, Ribery-t, Kampl-t, vagy Arnoldot is megelőzve (és még sokan mások).

Személyes adatlapján viszont megfigyelhető egy kritika is: gyengeségei közé sorolják a szereléseket, valamint a labdaszerzéseket, tehát ilyen téren lenne még hová fejlődnie. Viszont ezt tegyük is kontextusba: korosztályán belül ezeken a területeken így is kimagasló, valamint senki sem mondta, hogy ne tudna szerelni, vagy ilyesmi. Ha valakiben kétségek támadnának kvalitásaival kapcsolatban, az vessen egy pillantást az alábbi videókra. Nincs itt a képességekkel, semmi baj!

https://twitter.com/UltraSuristic_/status/874317259929296896

https://twitter.com/UltraSuristic_/status/874318768901562369

Vallejóval kapcsolatban pedig még egy adalék: habár nem a Real Madrid neveltje, kisgyerekkora óta szenvedélyesen szurkol a csapatnak és egy beteljesült álom számára az, hogy együtt dolgozhat Zidane-ékkal.

“A Real Madridban játszani különleges dolog és büszkének kell lenni rá. Érzelmek kavarognak most bennem, hatalmas büszkeség képviselni a klubot és egyben nagy felelősség is – nagy vágyam, hogy értük játszhassak.” – mondta a fiatal játékos bemutatásakor.

Sokan megjegyezték, hogy nyilatkozataiban mennyire elhivatottnak tűnik mostani helyzetét illetően. Több cikkben is kiemelték a nemzetközi sajtóban, mennyire érett játékos és hogy mennyire jó a hozzáállása és nagyon ott van fejben. Ez az egyik legnagyobb erőssége. Állítólag néhány éven belül ideális jelölt lehet majd a csapatkapitányi pozícióra is – igazi vezéregyéniség. Zidane és a szakmai stáb is komolyan bízik benne: nem is bizonyítja ezt  jobban más, mint hogy Vallejót jövőre a 3-as számú dresszben láthatjuk majd játszani. Azon túl, hogy ez volt a klubnál 10 évig tevékenykedő Pepe száma, más miatt is nagy dolog ez: Pepe előtt ugyanis egy bizonyos Roberto Carlos játszott benne, jó 11 szezonon keresztül. 1996 óta csak hárman viselhették ezt a számot: a már említett két úriember mellett egy bizonyos Quique Sanchez Flores is a 3-asban tolta – ő ma már edzőként tevékenykedik Spanyolországban.

“Szabad volt, ugyanakkor én is ezt választottam. Megtiszteltetés számomra, hogy Pepe mezszámát viselhetem majd. Nagyon izgatott vagyok. Védeni fogom a klub, illetve ezen mez értékeit.” – mondta Vallejo.

pasion zaragozista

És mennyi lehetőséghez juthat majd a következő szezonban? Nos, mivel még csak 20 esztendős, ezért óvatosan kell bánni a felé támasztott elvárásokkal. Főleg, mivel ő majd hátul, a védelem közepén játszik majd – ami bizalmi poszt – várhatóan csak kiegészítőemberként számítanak rá. Vélhetően Nacho és ő fognak majd a harmadik számú belsővédő címért harcolni, de az elmúlt évekből kiindulva nem kell attól tartanunk, hogy alig látjuk majd. Zidane amúgy is szeretné rotálni a keretét, amihez ő egy remek eszköz lehet majd a bajnokságban, valamint a kupában, de ne feledkezzünk meg a kezdők “hiányosságairól” sem: Varane sűrűn hagy ki meccseket sérülések miatt, Sergio Ramos pedig főleg eltiltások okán szokott kivenni néhány “szabadnapot”. Vallejo tehát nagy eséllyel kap majd lehetőséget a bizonyításra Nachóval együtt.

“Nem láttam még olyan futballistát, mint ő – sem mint játékos, sem mint edző. Ez a srác felháborító.” – mondta róla frankfurti edzője, Niko Kovac, aki azért látott már egyet, s mást.

Gyakorlatilag egy teljes szezont lehúzott a német első osztályban, néhányszor azonban pihenni kényszerült sérülések miatt, így “csak” 22-szer lehetett a kezdőcsapat tagja. Remélhetőleg nem lesz majd sérülékeny – eddig azért semmi sem utal rá, hogy ettől kéne tartani. Jó ómen viszont, hogy nem ő az egyetlen, aki az elmúlt években épp Németországból csatlakozik a csapathoz: Carvajal esete is hasonló volt anno, ő a Leverkusentől tért vissza Madridba és lett a csapat erőssége. Talán hasonló sors vár majd Vallejóra is. Mellette amúgy Borja Mayoral is a Bundesligából mehet majd az amerikai edzőtáborba: a Wolfsburg csapatában nem túl fényes szezont futó csatár remek véleménnyel van kollégájáról.

“Vallejo túl van egy nagyszerű Eb-n és Németországban is bámulatos volt.” – mondta Mayoral.

A spanyol utánpótlás válogatottal Európa-bajnoki ezüstöt szerző védő tehát nagy reményekkel érkezik a spanyol fővárosba, ahol minden adva lesz számára ahhoz, hogy pár év múlva mondjuk Varane oldalán a húzóemberek egyike legyen.