Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Egy napon született a Madrid és a United kiválósága – ezen a napon történt

Egy napon született a Bayern München és a Manchester United labdarúgója is. Előbbit ugyan inkább sokan a Real Madridból ismerik.

luke-shaw

James Rodríguez, kolumbiai labdarúgó a Porto kötelékében lett ismert, azonban nézzük meg, hogyan indult a karriere. 1991 július 12-én született,  Cúcuta-ban, Norte de Santander-ben. Első profi klubja a kolumbiai másodosztályban szereplő Envigado volt. 2007-ben a klubbal feljutottak az első osztályba.

2008-ban Argentínába, a Banfield együtteséhez szerződött, ahol 2010-ig játszott, és 42 mérkőzésen jutott szóhoz, amelyeken 5 találtig jutott a támadó középpályás.

2010 július 6-án hagyta el az amerikai kontinenst, és 5.1 millió euróért a Portóhoz szerződött. 4 évre kötelezte el magát, és ekkor a kivásárlási ára 30 millió euróra kóstált.  Az Ajax elleni barátságos meccs volt az első, amikor az új csapatában bemutatkozhatott, és ezt góllal tette emlékezetessé. Taça de Portugal döntőjében, 2011-ben megcsillogtatta a tudását. A csapata 6:2-re nyert, a gólok felét James lőtte, és egy gólpasszal is hozzájárult a sikerhez. Még ebben az évben megnyerték a második számú európai kupasorozatot. Az El-ben Dublinban rendezték meg a döntőt, ahol a Porto Falcao találatával győzte le a rivális Bragát. A 2011-12-es szezonban sem hagyta el a góllövő cipőjét James, és 14 gólt és 11 gólpasszt jegyzett. Az Európai Szuperkupát nem sikerült elnyerniük, miután a Barcelonától 2:0-ra kaptak ki. A 2012-13-as versenykiírásban megkapta a 10-es számú mezt, és állandó helye is lett a kezdő tizenegyben.

Ez volt az utolsó szezonja a Portónál. A csapat és a játékos útjai különváltak, és a Monaco kötelékében folytatta a pályafutását. A hercegségiek 45 millió fontért vásárolták meg őt. Az egyetlen szezon, amit a hercegségieknél töltött nyert trófea nélkül zárult.

Következett a spanyol főváros. 2014 július 22-én a pletykák valósággá váltak, és James 6 évre kötelezte el magát a Real Madridhoz. A bemutatásán 45 ezer ember ünnepelte az új szerzeményt. A Sevilla elleni UEFA szuperkupa mérkőzésen mutatkozott be, Cardiff-ban. A Real Madrid az Európa-liga győztes Sevillát küldte haza 2 góllal. A spanyol szuperkupában szerezte meg az első gólját. A Bajnokok Ligájában a Bazél elleni csoportmeccsen debütált. A 2015-16-os idényben kihagyta a nyitányt, majd miután játéklehetőséget kapott, a Real Betis ellen a mérkőzés legjobbja lett.

James a Portóval mindent megnyert Portugáliában, és az El-serleg is a csapatához került. A Monacóval elmaradtak a trófeák, de a Real Madriddal 2016/17-es idényben spanyol bajnoki címet ünnepelhetett, emellett a Bajnokok Ligáját is megnyerte. A következő idénytől kiderül, hogyan fekszik neki a Bundesliga.

https://www.youtube.com/watch?v=ENpX6CfiuQY

A 21 éves bal hátvéd, Luke Shaw karrierje a Southampton akadémián kezdődött el mindössze 8 évesen. 15 éves korában már rendszerint az U18-as csapattal rúgta a bőrt. 2011 szeptemberében helyet kapott a kispadon a  Preston North End elleni ligakupa mérkőzésen, ám végül nem cserélték be őt. 2012-ben a Manchester City és a Chelsea is érdeklődött a fiatal tehetség iránt. A Soton azonban ragaszkodott a fiatal tehetséghez, és 2012 január 28-án bemutatkozhatott az első csapatban. A Millwall ellen kapott 13 percet,  Jason Puncheon helyére állhatott be. 2012 augusztusában a  Stevenage ellen már 90 percet kapott, és a csapat 4:1-re nyert.

A Swansea ellen 2012-ben ő lett a legfiatalabb játékos, aki pályára léphetett. A Sotonban végül 2014-ig maradt, és összesen 60 találkozón léphetett pályára.

2014 június 27-én jelentette be a Manchester United, hogy Luke Shaw-t négy évre szerződtették. A Vörös Ördögök amerikai túráján rögtön a LA Galaxy ellen 7:0-ra megnyert találkozón debütálhatott. 45 percet tölthetett a pályán. A Premier Leauge-ben a West Ham ellen 2:1-re megnyert mérkőzésen debütálhatott.

A Vörös Ördögökkel sikert a 2016/17-es kiírásban ért el. A csapat egészen az Európa-liga döntőjéig menetelt, ahol az Ajax-ot legyőzve sikerült megnyerniük a második számú európai kupasorozatot. A Community Shield-et is sikerült bezsebelni, miután a meglepetés-bajnok Leicester City-t sikerült legyőzniük a szezon előtt.

https://www.youtube.com/watch?v=iOPMnCQfZ8k

Ha kíváncsi, hogy milyen jeles futballesemény történt a tegnapi napon, kattintson ide!

kép: express

Nagy Gábor