Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Zinedine Zidane: Edzőzseni vagy a szerencse fia?

Zinedine Zidane edzőkarrierje szinte tündérmesébe illő. Még nincs két éve, hogy Florentino Perez kinevezte a Real Madrid vezetőedzőjének, de már annyi mindent nyert, mint más egész karrierje során, vagy talán soha. 

20882131_707686769430947_7368581407638993809_n

Forrás: Twitter

2016. január 4-én lett Zinedine Zidane a Real Madrid edzője. Rafa Benítezt váltotta, akit sem a játékosok, sem a szurkolók nem tudtak elfogadni, igaz, Ancelotti elküldése után szinte bárkinek nehéz dolga lett volna akkor a Real Madrid kispadján. Nem is ment túl jól Benitez irányítása alatt a csapatnak, így Florentino Perez elnök engedett a kívülről és belülről is érkező nyomásnak, és lecserélte a kegyvesztett edzőt a klub egyik volt legendájára. Mint később kiderült, ez volt Perez egyik legjobb döntése elnöksége alatt.

Zidane edzői pályafutását Ancelotti asszisztenseként kezdte meg 2013-ban, majd a szezon végén a Real Madrid megnyerte a híres “Tizediket”. 2014-ben a királyiak utánpótlás-csapatát, a Real Madrid Castillát irányította, egészen 2016 januárjáig, amíg ki nem nevezték a felnőtt csapat élére.

503378330

Forrás: pandutarena.com

Zidane-nak nem volt szüksége túl hosszú önéletrajzra, hogy megkapja a munkát. Pereznek sürgősen kellett tennie valamit, ezért ahhoz fordult, akit a játékosok tisztelnek, és a 2002-es BL-döntőben győztes gólt szerző volt francia játékosra ez nagyon is igaz volt. Kinevezése után a Real Madrid egyre jobb lett, és egy Atletico Madrid elleni botláson kívül odáig jutottak, hogy csak egy ponttal maradtak le a Barcelonától a bajnoki címért folyó harcban. Ettől viszont még nagyobb érdem az, hogy Zidane kinevezése után 4 hónappal a Real Madrid Bajnokok-ligáját nyert. És ezzel kezdődött el a királyi gárda dominálása az európai futballban.

2016-ban még megnyerték az európai Szuperkupát. A bajnokságban és BL-ben is nagyon jól indultak, néhány döntetlent leszámítva veretlenek maradtak egészen 2017. januárjáig: Zidane és csapata 2016. májusa óta nem kapott ki, és 40 meccsig tudott veretlen maradni. Az előző szezonban szinte végig vezették a tabellát a spanyol bajnokságban, amit végül meg is nyertek. Ami viszont még nagyobb teljesítmény az edző és a játékosok részéről, hogy a Bajnokok Ligája történelmében először sikerült megvédeniük a címüket. A nyári felkészülési mérkőzések eredményei nem alakultak túl jól a királyiaknak, ám augusztus 8-án legyőzték a Manchester Unitedet az európai Szuperkupában, tegnap pedig a Barcelona ellen nyerték meg a spanyol Szuperkupát. A tegnap esti mérkőzéssel ráadásul már 68 mérkőzés óta minden egyes alkalommal tudtak szerezni legalább egy gólt.

Zidane-t sokszor vádolták azzal, hogy csak a szerencsének köszönheti azt, amit elért eddig a Real Madriddal, illetve a minőségi játékosainak, akik a legrosszabb pillanatokban is képesek megvillantani zsenijüket. A Real Madrid viszont csapatként tett tanúbizonyságot arról, hogy bármit el lehet érni, csak akarni kell. A királyi gárda többször is hátrányba került a mérkőzéseken az elmúlt szezonban, de szinte mindig vissza tudtak jönni, ahol legalább egy döntetlent elértek.

411AD5B500000578-4571384-The_Madrid_players_picked_up_manager_Zinedine_Zidane_and_threw_h-a-40_1496616957124

Forrás: dailymail.co.uk

Zidane zsenije nem a szakmai tudásában van, nem a tapasztalataiban, hiszen ilyen nincs is neki szinte, hanem abban, hogy hogyan bánik a játékosaival. Mindenki tiszteli a csapatból, még az a Cristiano Ronaldo is, aki minden meccsen pályára szeretne lépni, ám a  francia edző alatt megértette, hogy erre már ő sem képes ilyen szinten és ennyi idősen. A portugál pihentetése be is jött, hiszen a szezon végére hatalmas formában játszott, elég csak a BL-döntőben szerzett duplájára gondolni. Természetesen azt sem lehet mondani, hogy nem ért ahhoz, amit csinál, mert látszik, hogy sokat fejlődött azóta, hogy átvette a stafétát Rafa Beniteztől. Zidane egyik legnagyobb edzői erénye, hogy megtanította játékosait arra, hogyan alkalmazkodjanak különböző játékstílusokhoz.

Természetesen még sokat kell fejlődnie, hogy a legnagyobb edzők között emlegessék, ám az eredmények, amiket elért, magukért beszélnek: Zidane kevesebb mint 2 év, pontosabban 19 hónap alatt összesen 7 trófeát gyűjtött be csapatával, épp annyit, ahányszor a Real Madrid vereséget szenvedett a franciával.