Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Az Ágyúsok gólvágója – ezen a napon történt

1977 augusztus 17-én megszületett a francia válogatott és az Arsenal legendás játékosa, Thierry Henry. Jelenleg a belga válogatottnál lát el segédedzői feladatokat. Nézzük, hogyan alakult a tehetséges csatár pályafutása.

39618339-henry-wallpapers

A Párizs külvárosában Les Ulisban nőtt fel, és itt indult be a pályafutása. Mindössze hét éves volt, amikor a helyi csapat edzője felfigyelt rá. 1990-ben a Monaco Arnold Catalanót küldte el az egyik mérkőzésére, hogy megfigyelje Henry játékát. A csapat nyert 6:0-ra, és mind a 6 találtot Henry jegyezte. Ezt követően a Monaco le is szerződtette őt. A hercegségieket ekkor a későbbi Arsenal edző, Arsene Wenger irányította. 1994 augusztus 31-én a Nice ellen debütált, a találkozót végül a csapat 2:0-ra vesztette el.

Az 1996/97-es szezonban az ő remek teljesítményének is köszönhetően a Monaco a tabella élén végzett. 12 ponttal előzte meg a második helyezett PSG-t. Az 1997/98-as idényben a hercegségiekkel a Bajnokok Ligája elődöntőjéig meneteltek.

1998 remekül sikerült Henry számára. A klubjával is remekelt, de az igazi áttörést a válogatott, és a hazai rendezésű vb hozta el számára. Stade Vélodrome-ban, Marseille-ben a Dél-Afrika elleni 3:0-ra megnyert mérkőzésen betalált a 92. percben és ő állította be így a 3:0-s végeredményt. A következő összecsapáson, Szaúd-Arábia ellen két gólt is szerzett, a végeredményt 4:0 lett. Csoportelsőként jutottak tovább a franciák. A következő gólja a büntetőpárbajban született meg a negyeddöntőben, amit a franciák az olaszok ellen nyertek meg. A döntőben ugyan nem jutott szerephez, de a válogatott így is legyőzte Brazíliát, és ünnepelhetett hazai közönség előtt a csapat.

2000-ben a világbajnoki cím nem volt elég a francia válogatottnak. Henry 3 gólt szerzett a tornán, és Franciaország Olaszországot 2:1-re legyőzve gyűjtötte be az Eb-címet a holland-belga közös rendezésű kontinensviadalon.

Véget ért a monacói korszak Henry számára, az igazi áttörést az Arsenal hozta meg számára. Körülbelül 11 millió fontért került az Ágyúsokhoz, és itt ismét egykori mesterével, Arsene Wengerrel dolgozhatott együtt. Az Ágyúsokál vált Henry világsztárrá. Csatárként funkcionált a csapatban, azonban nehezen tudta felvenni a pörgő angliai ritmust. Az első nyolc mérkőzésen egy gólt sem tudott szórni az ellenfelek kapujába.

Ennek ellenére a debütáló szezon remekül sikerült. Az Arsenal a Manchester United mögött ezüstérmes lett. Henry 17 góllal járult hozzá ehhez a remek teljesítményhez. Henry ebben az évben az UEFA-kupa döntőjében is pályára lépett. Végül az Ágyúsok büntetőpárbajban maradtak alul a Galatasaray csapatával szemben.

2000-ben Európa-bajnoki címet ünnepelhetett a francia válogatottal, és ezt követően klubszinten is felért a csúcsra. A 2001/2002-es versenykiírásban a ugyan csak 24 gólt lőtt, ám ez is elég volt ahhoz, hogy a góllövőlista élén végezzen, ráadásképpen az Ágyúsok ebben a szezonban nem találtak legyőzőre. A 2002/2003-as idényben szintén 24 gólt termelt, és csak egy góllal maradt le a Manchester United holland kiválósága, Ruud van Nistelrooy mögött. Elérkezett a 2003/2004-es Premier League idény, és Henry megállíthatatlan volt. 30 gólig jutott, ami azt jelentette, hogy ő volt a legeredményesebb góllövő Angliában. A csapattal pedig bajnoki címet is ünnepelhetett. 2004/2005 valamint 2005/2006 is Henry elsőséget hozott a góllövőlistán, előbb 25, majd ezt követően 27 gólt termelt.

A gólkirály és bajnoki címek mellett az Arsenallal háromszor nyerte meg az FA-kupát, valamint kétszer a Community Shield-en sem találtak legyőzőre.

2007 június 25-én az események nem várt fordulatot vettek, és Henry hátat fordított az Ágyúsoknak, és a Barcelonában folytatta a pályafutását. 24 millió eurót fizetett a katalán klub a francia klassziért az Ágyúsoknak. Henry volt a legeredményesebb góllövője az Arsenalnak, pályafutása során 175 alkalommal talált be a Premier Leauge-ben az ellenfelek hálójába. Barcelonában ugyan csak a 14-es mezben játszott, ahogyan ezt tette ezelőtt az Ágyúsoknál. Az első gólját a Lyon ellen szerezte a Bajnokok Ligájában, az első mesterhármasra pedig a Levante elleni bajnoki mérkőzésig kellett várnia a drukkereknek. Barcelonai pályafutása során mindent megnyert a gránátvörös-kékekkel. 2008/2009-as szezonban Európa csúcsára is feljutott, miután a Bajnokok Ligája döntőjében a katalánok a Vörös Ördögöket győzték le 2:0-ra. Henry 72 percet tölthetett a pályán, majd Keita állt be a helyére.

A Barcelona után a tengerentúlra tett kitérőt, és futballozott a New York Red Bulls színeiben. Aktív pályafutása után is a futballal foglalkozik. A 40 éves francia jelenleg segédedzői feladatokat lát el a belga válogatottnál.

kép: guoguiyan

Nagy Gábor