Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A hírnév küszöbén – Az olasz srác, aki 38 millió eurót ültetett a padra

A hírnév küszöbén című sorozatunkban azokra az ifjú tehetségekre fókuszálunk, akik épphogy túl vannak bemutatkozásukon a felnőtt csapatban, de a szezon végére minden bizonnyal meghatározó játékosai lesznek saját klubjuknak. A ma bemutatott fiatal pedig nem más, mint…

cutrone

Az AC Milan 19 éves csatártehetsége, Patrick Cutrone

Patrick Cutrone 1998. január 3-adikán látta meg a napvilágot a Milánótól 50 km-re fekvő Como városkájában. Kisgyermekkora óta a labdarúgásnak élt: már általános iskolás korában csatlakozott az amatőr ötödosztályú helybéli klubhoz, a Paradiense-hez. Itt figyeltek fel nem mindennapi képességeire az AC Milan játékos megfigyelői, és szerződést kínáltak a tehetséges srácnak, aki természetesen nem utasította vissza az akkor még Carlo Ancelotti által gardírozott BL-győztes csapatot, így 8 évesen Milánóba került annak reményében, hogy majd egykor ő is felérhet Pirlo, Seedorf vagy Káká nevéhez.

Keményen küzdött, dolgozott hétről hétre, évről évre, majd 6 év fáradságos munka meg is hozta a gyümölcsét: 14 évesen meghívót kapott az olasz U15-ös válogatottba. Első korosztályos válogatottjának nem volt épp meghatározó embere, 10 mérkőzésen 3 gólt hozott össze az itáliai nemzeti gárdának. Ennek ellenére nem tört meg nemzetközi karrierje, hiszen néhány hónap után behívták az U16-os válogatottba is. Ott viszont valósággal berobbant: 8 tétmérkőzésen 5 gólig jutott, mellyel elérte az első komoly lépcsőfokot: bekerült az U17-es válogatottba, ezzel kiharcolva első nemzetközi tornán való részvételét.

A 2015-ös bulgáriai U17-es EB azonban inkább csalódáskeltő volt az olaszok számára, mintsem sikeres. Az angolok elleni zakó után csoportmásodikként a bivalyerős francia válogatott volt az ellenfelük, akikkel szemben ki is estek a negyeddöntőben (0-3). Cutrone teljesítményére azonban nem lehetett panasz: a rendre kitűnően teljesítő Hollandiát például az ő 6. percben szerzett találatával búcsúztatták el (1-1). A tornán való leszereplés után visszatért a Primavera B-be, ahol akkor az AC Milan ificsapata játszott. Bár inkább rotációs emberként számoltak vele eleinte, mutatói mégis kiválóak voltak: a 2015-2016-os szezonban 19 mérkőzésén 14 gólt szerzett és 3 gólpasszt osztott ki, mellyel hozzájárult csapata feljutásához a legmagasabb olasz ifi-bajnokságba, a Primavera A-ba.

2016. nyarán jött az újabb megmérettetés: a Németországban rendezett U19-es Európa Bajnokság.  A szezonban mutatott kitűnő teljesítménye ellenére nem tudta kiküzdeni ezen a szinten  válogatottban a kezdő pozíciót, mivel azt az akkor bombaformában lévő (mostanra a süllyesztőben eltűnő) Federico Dimarco birtokolta. Az olaszok ugyan a döntőig meneteltek (ahol ismét a franciák vetettek véget jó szériájuknak), de Patrick Cutrone rúgott gól nélkül zárta a tornát.

cutrone_kessie

Cutrone és Kessié, az AC Milan jövőjének zálogai

A gyengécske nemzetközi szereplés után következett az újabb feltámadás: a Primavera A-ban 22 meccsen 19 gólt lőtt és ismét 3 gólhoz segítette hozzá csapattársait 2016 őszén, mígnem felkerült az AC Milan felnőtt csapatához. Az olasz bajnokság szabályai szerint 12 cserejátékos tartózkodhat a padon, így egy jól sikerült edzőtábor után Cutrone egyhamar a világhírű olasz klub játékosai mellett találta magát. Bár a felnőtt csapattal edzett január óta, és szinte mindig nevezve lett a meccskeretbe, bemutatkozására egészen 2017. május 21-ig kellett várni. Ez a 37. fordulóban a Bologna ellen 3-0-ra megnyert meccs utolsó 5 percében következett be, ebből látható, hogy nem képességeit, hanem inkább igyekezetét szerette volna méltányolni az együttes vezetőedzője, Vincenzo Montella. A szezonban többször már nem láthattuk a pályán az ifjú titánt, ám ami ezután következett, az több mint nem mindennapi…

Tudvalevő ugyebár, hogy a milánói csapatot egy kínai befektetőcsoport vásárolta fel, akik komoly pénzekkel igyekeztek a keret erősítését segíteni. Megszerezték többek között Fabio Borini-t a Sunderland-től (kölcsön), André Silva-t a Porto-tól (38 millió euró), valamint Nikola Kalinic-et a Fiorentina csapatától (szintén kölcsön). Ezen transzferek után mindenki jogosan gondolta, hogy ebből a hármasból fog kikerülni az AC Milan elsőszámú középcsatára. Ez azonban nem így lett, ugyanis Vincenzo Montella húzott egy váratlant, és az ifjú Patrick Cutrone-t kezdte el játsztatni, míg a többiek a padon csücsültek…

A felkészülés során csupán egy félidőt játszott, mégis duplázni tudott a Bayern München csapata ellen. Ezután következtek az EL-selejtezők: az Universitatea Craiova ellen az oda és a visszavágón is kezdőként léphetett pályára (a második mérkőzésen gólt is szerzett). Ezután még egyszer léphetett pályára a sorozatban csereként (a KF Skhendija ellen 6-0-ra megnyert mérkőzésen). Ezután következett eddigi élete talán legmeghatározóbb mérkőzése, amikor is kezdhetett a bajnokság nyitányán a Crotone ellen. Már az első félidőben maximálisan meghálálta Montella bizalmát: kiharcolt egy büntetőt, majd gólt és gólpasszt is jegyzett, így a győzelem (3-0) leginkább az ő érdeme volt. A 2. fordulóban már senki se lepődött meg, hogy a csatárposztra az ifjú olasz került nevezésre. A Cagliari meccsen 10 perc kellett neki, hogy bevegye ellenfele hálóját.

cutrone2

Na mi van André Silva? Kényelmes a pad?

Így állunk most, de ki tudja, hogyan tovább?! Kockáztathatja a vezetőedző a drágán igazolt játékosok felháborodását? Nyilván nem. De egy ilyen formában futballozó fiatalnak is meg kell adni a lehetőséget, és Milánóban volt is erre példa bőven az utóbbi időben (Locatelli, Donnarumma). A hétvégén okosabbak leszünk, ugyanis a Milan a Lazio-val csap össze, és ha valahol a legerősebb kezdőt kell felküldeni a pályára, akkor Rómában mindenképp… Az olasz futball szerelmesei egy emberként reménykednek benne, hogy a csupaszív és dolgos Cutrone-ben év végére az AC Milan kirobbanthatatlan és elsőszámú csatárát tisztelhetik majd.

Sorozatunk minden csütörtökön 19 órakor új résszel jelentkezik. Ne maradj le róla!

Következik: Gareth Bale nyomdokain (jövő csütörtök 19.00)

Írta: Wernigg Márton