Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

La Liga: Messi mesterhármas és Dembele gólpassz – hol itt a gond? Videóval!

A Real és az Atletico Madrid botlásai miatt hatalmas lehetőséghez jutott az FC Barcelona, amely az eddigiek során hibátlanul állt, így 4 pontos előnyt alakíthatott ki a riválisaival szemben a La Liga 3. fordulójában.

Kép: Marca

Kép: Marca

Igazi barcelonai városi derbivel zárult a szombati játéknap Spanyolországban, ez a meccs ráadásul a nem rég igazolt Dembele bemutatkozását is elhozhatta, így joggal várták a barcelonai drukkerek. A kezdőben az előző fordulókhoz hasonlóan Deulofeu kapott helyet Messi és Suarez mellett – utóbbi csak most térhetett vissza. Az alapcsapathoz képest még Semedo játéka számíthatott valamelyest újdonságnak, de Valverde a “gyengébb” csapatok ellen bátran be szokta őt dobni – majd ha elnyeri a bizalmát a friss igazolás, akkor komolyabb ellenfelek ellen is számít majd rá. Ezen az estén nem rajta múlt a csapat sikere. Gyakorlatilag a kezdősípszó elhangzása után azonnal megragadta a kezdeményezést a Bercelona és nem is adták át a labdát ellenfelüknek. Az Espanyol együttese egy fegyelmezett, szervezett védekezéssel készült, főleg a pálya közepén szerették volna gátolni az előrehaladásban Messiéket.

A hazaiak nem kapkodtak. A mozgásukból érződött a magabiztosság és teljesen kizártnak tűnt, hogy itt bármilyen probléma merüljön fel. Nyugodtan járatták a labdát, minimális hibaszázalékkal és várták a lehetőséget, amiről tudták, hogy el fog jönni. Az első 20 percben nem sok helyzet alakult ki. Suarez szabadrúgásán kívül alig akadt védeni valója Pau Lopeznek, ám hamarosan beindult a barcelonai henger és nem is lehetett már megállítani. Mindig csak az első gól nehéz: hát, most kis segítséggel, de végül is a 26. percben ez is összejött. Rakitic átadását követően Lionel Messi talált be – kár, hogy az argentin támadó lesen volt. Ilyen dolgokon lehetne dühöngeni, de semmi értelme: egyfelől a játékvezető megadta a találatot, másfelől pedig csak idő kérdése volt, mikor kerül előnybe a gránátvörös-kék csapat. Kevesebb, mint 10 perccel később aztán ez az előny a duplájára nőtt: Messi ezúttal egy szabályos góllal lepte meg a népes publikumot, akik álló tapssal köszönték meg kedvencüknek ezt a szép ajándékot.

Kép: Marca

Kép: Marca

Minden a terv szerint ment. A hétközi BL-meccs miatt arra is figyelnie kellett Valverdének és csapatnának, hogy ne fussák ki magukat lehetőleg, de ők erre is maradéktalanul tudtak figyelni. Minimális erőfeszítések árán is simán verték a nagy riválist, amely nem tudott érdemben reagálni a hazai csapat dominanciájára. Néha feltolták a védekezésüket, de ezek az erőtlen letámadások csak lassították a Barca labdakihozatalait, labdaszerzések nem sűrűn születtek ezáltal. Ami a hazaiakat illeti, nem nyújtottak kiemelkedő teljesítményt. Igazából Messin kívül senkire sem lehetne ráfogni, hogy különösebben erős teljesítményt nyújtott volna. Suarezen érezhető volt a kihagyás, Deulofeu pedig elég keveset vállalkozott, de általában akkor sem járt sikerrel. A középpálya és a védelem egy átlagos performansszal letudta ezt az estét, de kár is lenne őket számon kérni ezért, hiszen az eredmény nem indokolta, hogy többet hozzanak ki magukból.

A második félidőben aztán élénkült valamelyest a játék. A hazaiak próbáltak gólt rúgatni Suarezzel, illetve egy mesterhármast összehozni Messinek, de még a vendégüknek is volt egy-két lehetőségük – amik azonban nem végződtek góllal. Összességében kezdett edzőmeccs jelleget ölteni a találkozó, ahol a legfőbb dolog az volt, hogy senki se sérüljön meg és ha lehet, el se fáradjanak. Ennek az egésznek csak egy dolog adhatott értelmet: ha beáll Dembele. De mielőtt ez megtörtént volna, egy lendületes akció végén Messi rúgott még egyet, hogy meglegyen a mesterhármas és nyugodtan mehessen este lefeküdni. Egészen eddig volt ez Messi estéje, innetől ugyanis a klub valaha volt legdrágább igazolása, Dembele került a reflektorfénybe. A francia szélső Deulofeut váltotta és az ő helyén, a jobb szélen futballozott – mondjuk úgy, fog ő még jobban is játszani.

celebracion_630x420

Dembele-féle megiramodások mellé pedig kaptunk még egy kis szeletet Paulinhóból is, aki szintén a nyáron érkezett, de már túl van a debütálásán. És ha már a cseréket ecseteljük: ki kell emelni Didac Vila játékát, aki nagyon jól szállt be az Espanyolba és egyből zavart tudott okozni a Barca hátsó alakzatánál. Segíten azonban ő sem tudott. Sőt, a végére még tartogatott néhány töltényt a Barcelona, amely gála-előadást varázsolt ebből a derbiből. Előbb Pique fejelt egy gólt szöglet után, majd Dembele passzából Suarez is megszerezte a hőn áhított találatát. 5-0 lett a vége, ami elég árulkodó eredmény. A Barcelona maximális 9 ponttal és 9-0-ás gólkülönbséggel vezeti a bajnokságot – csak a Real Sociedad tudja befogni őket egy esetleges győzelemmel. A Real és az Atletico Madrid a botlásoknak köszönhetően 4 ponttal le van maradva tőlük, ami több, mint biztató a bajnoki rajtnál. Nem is olyan rég még szükségállapot volt Barcelonában. És most mi a helyzet?

https://www.youtube.com/watch?v=T–0IMo8vhI

Barcelona – Espanyol 5-0 
Helyszín: Camp Nou (Barcelona), Vezette: Gil Manzano.
Gól: Messi (26., 35., 37.), Pique (87.), Luis Suarez (90.)
Sárga lap: Busquets, ill. David Lopez, Darder, Caricol, Diop
Kiállítás: –

Barcelona: ter Stegen – Jordi Alba, Umtit, Pique, Semedo – Iniesta (Andre Gomes), Busquets (Paulinho), Rakitic – Deulofeu (Dembele), Luis Suarez, Messi. Vezetőedző: Valverde.

Espanyol: Pau Lopez – Caricol Hermoso, David Lopez, Viktor Sanchez (Navarro) – Sergi Darder (Didac Vila), Javi Fuego, Diop – Piatti (Garcia), Gerard Moreno, Leo Baptistao. Vezetőedző: Flores.

Baranyai Balázs