Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Az RB Leipzig mintáját másolja egy új klub

A FociClub.hu társoldala, a FutballKutató többnyire olyan tényeket, érdekes történeteket tár fel és mutat be, mellyel más sportoldalakon a labdarúgás szerelmesei nem, vagy csak érintőlegesen találkozhatnak. Az RB Leipzig felemelkedésének történetét már mindenki ismeri, a klub egyik pillanatról a másikra épült fel, mélyről inrult, míg nem megérkezett a Bundesligába, majd pedig a Bajnokok Ligája főtáblájára. A német ötödosztályból indulva hét esztendő alatt érték el a Bundesligát, ahol rögvest ezüstérmesek lettek. Az ilyen egyesületekre mondják manapság, hogy “üstökösklubok”. A Leipzig esete a legfényesebb és a leghíresebb, de nem egyedi. Íme egy újabb üstökös és a többeik…

roman

FC Hermannstadt

Bármilyen csalóka is az elnevezés, nem egy német csapatról van szó, hanem egy 2015. június 29-én alapított román(!) gárdáról, melynek jelentése Nagyszeben város nevének német megfelelője. Az alig több mint két éve létrehozott FC Hermannstadt először a negyed-, majd a harmadosztályban is bajnoki címet ünnepelhetett (utóbbiban 4-5 ezer fős hazai átlagnézőszámmal), az idei szezonban pedig szintén az első helyen tanyázik a másodosztályban, vagyis csupán egy lépésre van az élvonaltól.

Úgy néz ki, hogy sajnos, vagy nem sajnos, de a trend folytatódik, és a tradicionális román klubok egyre inkább kikopnak, helyüket pedig az ”üstökösklubok” veszik át. Az eset nem egyedi, van egy történet, mely gyakorlatilag párhuzamba állítható az RB Leipzig felemelkedésével.

306px-FC_Viitorul_2017_badge.svgFC Viitorul Constanca

A román klub nevével aki kicsit is jártas a futballban, már találkozott. Ugyanúgy 2009-ben alapították, mint az RB Leipziget. Az FC Hermannstadt ellenében a konstancai klubnem a negyedosztályból indultak, hanem a harmadik vonalból, hiszen egy másik klub játékjogát sikerült megvásárolniuk. Létrehozója a román legenda George Hagi, aki segítőivel és támogatóival egy akadémiát alapított, mely a legtehetségesebb román fiatalokra épít. A harmadosztályban egyből aranyérmet szereztek, majd pedig a másodosztályban két szezon alatt kiharcolták a feljutást. Első élvonalbeli évükben sikerült megőrizniük a tagságot, és bennmaradtak, a 2016/17-es bajnokságot pedig megnyerték. Kiléptek a nemzetközi porondra, de a BL-ben és az El-ben is elvéreztek egy-egy párharc alatt.

270px-ACS_Sepsi_OSK_Sfantu_Gheorghe_logo.svgACS Sepsi OSK Sfântu Gheorghe

A sepsiszentgyörgyi klub története beékelődik a fentebb említett két klub közé, hiszen 2011-ben alapították. Az idén hetedik szezonját megkezdő klub az ötödosztályból indult megyei szintről. Az első évben aranyérmesként rögvest feljebb lépett, a negyedik vonalban viszont két szezont töltött, elsőre ugyanis csak egy ezüstérem jött össze, mely azonban nem ért feljutást. A harmadosztályt második nekifutásra aranyéremmel sikerült abszolválni. A klub a másodosztályban csak fékezett, utazósebességgel és egy második hellyel rögvest az élvonalba lépett. Az idei szezonban újoncként tíz forduló alatt tíz pontot sikerült összeszorgoskodniuk, mely előremutatja, hogy csakúgy mint a Viitorul esetében a Sepsi is a bennmaradásért fog harcolni újoncként.

Ez mindössze három román példa az “üstökösklubok” létezését illetően, ha jobban belemélyednénk, bizonyára a környező országokban, és Európa szerte mindenütt találkoznánk a jelenséggel. Lásd, például hazánkban a Puskás Akadémia, melyet 2005-ben alapítottak, és politikai üstökösként aposztrofálható a honi labdarúgás térképén.

Szerző: Őszi Ádám
Gondolatindító segédanyag: A FutballKutató
Grafika: Őszi Ádám