Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Forradalmár – Lionel Messi (haladó szint)

Forradalmár című sorozatunkban a 2010-es évek futballjának legmeghatározóbb alakjait vesszük górcső alá három szinten. Első cikkhármasunkban az ötszörös aranylabdás Lionel Messit fogjuk igen nagy részletességgel bemutatni. A hétfőn megjelent kezdő szint olyan információkat tartalmaz, amelyek többségével még egy, a futballban nem járatos személynek is célszerű tisztában lennie a mai világban. A most olvasható haladó szint számos érdekességet foglal magába a játékossal kapcsolatban, majd következik a mester szint pénteken, ahol mélyebb elemző gondolatokat fogalmazunk meg az argentin zseni jelentőségéről.

messi2

Statisztikák

– Lionel Messi számtalan gólrekordot tart, ő szerezte a legtöbb találatot: a spanyol bajnokságban összesen (358), a spanyol bajnokságban egy szezonon belül (50), egy klubszezonban Európában (73), és egy év alatt Európában (91). Az utolsóért bekerült a számos érdekes leget magába foglaló Guinness-rekordok közé.

– A gólpasszokkal is jól áll, az ő nevéhez fűződik a legtöbb La Liga (138), és a legtöbb Copa America (11) előkészítés összesítésben.

– Messi büszkélkedhet a legtöbb Aranylabdával a díj történetében, ötször is elnyerte a rangos elismerést, ebből négyszer egyhuzamban (2009-2012). Ezenkívül ő lett a legtöbbször dobogós: 10-szer is beszavazták a legjobb háromba.

– Leo az egyetlen játékos, aki a Bajnokok Ligája menetelések során 23 városban is találatot jegyezhetett.

– Messi a legfiatalabb dél-amerikai játékos, aki elérte a 100 válogatottságot (ekkor 27 éves és 361 napos volt).

– Az argentin zseni hazája válogatottjáért is megtett minden tőle telhetőt: ő a válogatott gólrekordere 58 találatával.

– A Bolha egyike a három legtöbb Bajnokok Ligája serleget magasba emelő futballistának, számszerint 4-szer nyerte meg a sorozatot két csapattársával, Iniestaval és Xavival együtt.

Érdekességek

– Lionel Messi 5 éves korában egy csapattársán keresztül ismerte meg élete szerelmét, Antonella Roccuzzot Rosalio városában. A gyermekkori románc szomorú véget ért: Messinek Európába kellett költöznie már 13 éves korában. Így sem maradt el azonban a Happy End: Leo 2008-ban egy barátja temetésére utazott haza szülővárosába, ahol felkereste Antonellát, akivel rövidesen újra fellángolt szerelmük. Kilenc év együtt járás után idén nyáron házasodtak össze. A nyilvánosságot kerülő Antonella ez idő alatt 2 gyermekkel ajándékozta meg, akiket elsőállású anyaként igyekszik lelkiismeretesen fel is nevelni.

– Messi azzal a feltétellel igazolt a Barcelonaba 13 évesen, hogy a klub elintézi és fedezi azt a kezelést, amely a növekedési hormon alultermelődését orvosolja, és amelyre Argentínában nem volt lehetőség.

– A Bolha apró termete ne tévesszen meg senkit, hiszen óriási harcos! Hormonhiánya és rendkívüli sérülékenysége ellenére az orvosok tanácsára sem adta fel, keményen dolgozott napról napra, mígnem mára egyike lett klubja legritkábban lesérülő játékosainak.

– Messi Argentínában élő középosztálybeli olasz családból származik. Apja és egyben ügynöke, Jorge gyári munkásként dolgozott, és mellette a helyi csapat edzője volt.

– Az argentin legenda Magyarország ellen mutatkozott be a válogatottban: 1 percet töltött a pályán, mielőtt kiállították volna.

– Messi mezszámának is története van: a 10-es szerelést a Barcelonaból távozó Ronaldinhotól örökölte, ezzel mutatta meg a klubvezetés, hogy az argentin zsenit tartják a brazil ikon utódjának.

– Leo barcelonai próbajátékán nem mindennapi cseleivel olyannyira meggyőzte a klub vezetőségét, hogy a katalán klub ekkori sportigazgatója, Carles Rexach rögtön szerződést ajánlott neki. A bökkenő azonban az volt, hogy nem volt kéznél éppen papír, ezért a heves spanyol szakember egy papírszalvétára firkantotta le a kontraktust.

– Messi spanyol állampolgárként először a spanyol válogatott behívóját kapta kézhez, azonban visszautasította, mivel szülőföldje nemzeti tizenegyében szeretett volna futballozni.

– Az argentin sztár minden egyes gólját az égre nézve ünnepli. Ez a gesztus valójában 10 éve elhunyt nagymamájának szól, jelezvén, hogy minden egyes találatát neki ajánlja fel.

A feltüntetett statisztikák mind a cikk megjelenésekor aktuálisak!

Következik: Forradalmár – Lionel Messi (mester szint) /Péntek 19.00/

Írta: Wernigg Márton