Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

La Liga: zárt kapus meccset húzott be a Barcelona – videóval!

Sporttörténelmi meccs: az FC Barcelona zárt kapus mérkőzésen fogadta a Las Palmas együttesét a spanyol bajnokság 7. fordulójában, hiszen a városban és környékén zavargások voltak egész nap. Katalónia függetlenségért folytatott harca szerencsétlen módon egy időpontba esett ezzel a találkozóval is, így a szövetség az utolsó pillanatban úgy döntött, hogy a nézők nem jöhetnek be. Szerettek volna halasztást kérni a katalánok, de nem kaptak – ha nem vállalták volna a pályára lépést, 6 pontot vontak volna le tőlük. Így esett tehát, hogy mégis megrendezték ezt az összecsapást több tízezer üres szék előtt.

Kép: AS

Kép: AS

Bármennyire is szeretnénk a politikát különválasztani a sporttól, ez esetben nehéz lenne megkerülni. A kialakult helyzet teljes Katalóniára rányomta a bélyegét, külső szemlélőként pedig úgy tűnt, a játékosok sem tudtak 100%-ig a labdára koncentrálni, bármennyire is szerettek volna. Ernesto Valverde ismét bátran nyúlt a keretéhez és ezúttal egy szokatlan, 4-4-2-es felállásban küldte pályára csapatát: Busquets és Paulinho játszottak középen, Denis rohamozott a baloldalon, Vidal a jobbon, elöl pedig Luis Suarez és Messi próbálkozott.

Az első percekben minden az előzetes várakozásoknak megfelelően alakult. A Barca próbált kezdeményezni és támadni, ám a Las Palmas futballistái kemény akadályt képeztek előttük. A sárga mezesek beálltak saját kapujuk elé és szűkítették a területet, hogy a hazai csapat ne tudjon egykönnyen helyzetbe kerülni. Olyan jól végezték a dolgukat, hogy szándékuknak megfelelően a Barca sztárjai valóban körülményesen futballoztak. Labdabirtoklás terén akkor még minden rendben volt, igyekeztek főleg a jobb oldalon – a felfutó Sergi Roberto segítségével – rést ütni a pajzson és lövőhelyzeteket kialakítani, mindezt visszafogott sikerekkel tették.

Legnagyobb sanszuk Messi szabadrúgása volt, ami végül a kapu fölött elsüvítve hagyta el a pályát. Az első félidő második felében aztán valami megváltozott. Ayestaran együttese hirtelen felbátorodott és egyre agresszívebben játszottak. Több labdát szereztek, ami után könnyedén tudtak váltani támadásra. Sok üres területük volt, ők pedig lehetőségeikhez mérten nagyon kulturáltan próbáltak építkezni ter Stegen kapuja előtt, több próbálkozásuk is volt. Egyszer még a kapufát is megzörgették, ami minden kétséget kizáróan bizonyította: valami nincs rendben a Barcelonánál.

Ők jöttek meccset nézni, de az utolsó pillanatban tudták meg, hogy nem lehet: a Barca üres lelátók előtt játszhat. / Kép: AS.com

Ők jöttek meccset nézni, de az utolsó pillanatban tudták meg, hogy nem lehet: a Barca üres lelátók előtt játszhat. / Kép: AS.com

Velük kapcsolatban nem ehhez vagyunk hozzászokva. Az lett volna a tipikus forgatókönyv, hogy szép lassan átveszik a játék irányítását, majd idővel megtörik ellenfelüket és akár egy több gólos sikert aratnak. Ezzel szemben a számok azt mutatták, hogy a Las Palmas többet passzolt az első félidőben, miközben a Barca csak a sárga lapok számában múlta fölül ellenfelét. Ez így nem mehetett tovább: a szünetben Valverde kettős cserére szánta el magát és beállt Rakitic, valamint a most épp nem kezdő Iniesta is. A folytatás ennek folytán nem is hasonlított sokban a korábbiakhoz. Nyoma sem volt már annak az ötlettelenségnek és sétálgatásnak, amit az első félidőben produkáltak – ez hamar az eredményjelzőn is megmutatkozott.

A 49. percben a mezőny legjobbja, Sergio Busquets talált be fejjel Messi szöglete után, ami egyből éreztette, mennyire komolyak a szándékai a hazai gárdának. Hirtelen emelkedett a színvonal, ami egyértelműen nekik kedvezett. Jött a letámadás, sokkal rámenősebb lett a játékuk és próbálták a földbe döngölni a Las Palmas olykori próbálkozásait. Ezek után már sokkal kevésbé villogott a vendégeknél Calleri, vagy mondjuk Jonathan Viera, akik az első játékrészben még nagyon éltek. A Barcelona kontroll alatt tartotta az eseményeket, a sárga mezeseknek pedig nem sok ráhatásuk volt a játék alakulására.

Lényegében már ekkor az volt az ember érzése, hogy lefutott a történet, ám a rend kedvéért azért egy második találatra is szükség volt hazai szempontból, csak hogy tuti legyen a dolog. Idő közben visszavettek kicsit és nyugodtan, erejüket beosztva ostromolták tovább Chichizola kapuját. Kevesebb, mint 20 perccel a vége előtt aztán összejött a kegyelemdöfés: Lionel Messi megszerezte aznapi gólját, ám az igazi dicsőség Denis Suarezt illeti. A saját nevelésű középpályás egészen szenzációsan ugratta ki az argentint, akinek a befejezés már csak ujjgyakorlat volt. Denis egyébként is megérdemli a dicséretet, ebben a szezonban remek teljesítményt nyújt.

A befejezés elég laposra sikerült, már csak Lionel Messi második góljának tapsolhattak volna a nézők – már ha lettek volna a Camp Nouban. Ez a találat nagyon hasonlított Leo első góljára, ám ezúttal már az uruguayi Luis Suarez jegyezte a passzt hozzá. A Barcelona ezzel végül 3-0-ra hozta ezt a távolról nézve sem egyszerű meccset. Megszenvedett a sikerért Valverde együttese, amely továbbra is hibátlanul vezeti a táblázatot, 23 lőtt és mindössze 2 kapott góllal.

A déli meccsen egyik üldözőjük, a Real Sociedad botlott hazai pályán a Betis ellen, így nőtt a hátrányuk: parádés mérkőzésen 4-4-re végeztek a zöld-fehérekkel és már csak a 8. helyen állnak – a Betis viszont a 4. helyze lépett elő, ami nagyon előkelő számukra. (Összefoglaló a lenti linkre kattintva!)

https://www.youtube.com/watch?v=onSPISCrMzc

Barcelona – Las Palmas 3-0
Helyszín: 
Camp Nou (Barcelona), Vezette: Munuera Montero.
Gól: Busquets (49.), Messi (71., 77.)
Sárga lap: Paulinho, Pique, Busquets, Jordi Alba, Luis Suarez, ill. Ximo Navarro
Piros lap: –

Barcelona: ter Stegen – Jordi Alba, Mascherano, Pique, Sergi Roberto – Denis Suarez, Paulinho (Rakitic), Busquets, Aleix Vidal (Iniesta (Andre Gomes)) – Luis Suarez, Messi. Vezetőedző: Valverde.

Las Palmas: Chichizola – Borja Herrera, Lemos, Ximo Navarro, Macedo – Hernan (Vicente Gomez), Aquilani – Tannane, Jonathan Viera, Tana Placeres (Toledo) – Calleri. Vezetőedző: Ayestaran.

Korábbi eredmény:

Real Sociedad – Betis 4-4
Gól: 
Sanabria (6.), Willian Jose (13.), Oyarzabal (26.), Feddal (28.), Joaquin (46.), Xabi Prieto (57.), Sergio Leon (84.), Diego Llorente (86.)

Baranyai Balázs