Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Forradalmár – Cristiano Ronaldo (haladó szint)

Forradalmár című sorozatunkban a 2010-es évek futballjának legmeghatározóbb alakjait vesszük górcső alá három szinten. Második cikkhármasunkban a négyszeres aranylabdás Cristiano Ronaldot fogjuk igen nagy részletességgel bemutatni A hétfőn megjelent kezdő szint olyan információkat tartalmaz, amelyek többségével még egy, a futballban nem járatos személynek is célszerű tisztában lennie a mai világban. A most olvasható haladó szint számos érdekességet foglal magába a játékossal kapcsolatban, majd következik a mester szint pénteken, ahol mélyebb elemző gondolatokat fogalmazunk meg a portugál ikon jelentőségéről.

cristiano

Statisztikák

 – Ronaldo tart egy igen érdekes rekordot: ő az egyetlen az Aranylabda történetében, akinek két díja között 8 év is eltelt.

– A portugál legenda az egyetlen játékos a labdarúgás történetében, aki két különböző csapat alkalmazásában is beküzdötte magát a FIFPro álomtizenegybe.

– Cristiano tartja a legtöbb egy naptári évben szerzett Bajnokok Ligája gól rekordját: 2015-ben elképesztő 16 találatot rámolt be ellenfeleinek.

– Ő szerezte a legtöbb gólt a BL-ben, számszerint 109-et.

– Ronaldo a fontos meccsek embere. Ezt mi sem mutatja jobban, mint a tény, hogy ő az egyetlen játékos, aki egymást követő 6 El Cassicón is betalált.

– Cristiano Ronaldo a spanyol bajnokság történetének legjobb tizenegyesrúgója: 93%-ban értékesítette az általa végzett büntetőket.

Érdekességek

– Ronaldo nevét egy amerikai elnökről, Ronald Reagenről kapta, ugyanis ő volt édesapja kedvenc színésze.

– Cristiano rendkívül szegény családból származik. Gyermekkorában szüleivel és három testvérével kényszerült egy szobában lakni.

– Az ifjú Ronaldo nagyon sokat törődött képességeinek fejlesztésével: sokszor gyakorolt cselezni súlyokkal a lábán, mert úgy gondolta, ha úgy elég gyors ahhoz, hogy lecselezze ellenfeleit, akkor súlyok nélkül legyőzhetetlen lesz.

– A 15 éves Cristiano Ronaldonál szívritmus-zavart diagnosztizáltak, amely könnyen tönkre tehette volna pályafutását, azonban egy sikeres műtétnek köszönhetően csupán néhány napott kényszerült kihagyni az edzésből.

– Ronaldo nem szalaszt el egyetlen alkalmat sem, hogy köszönetet mondjon sikereiért gyerekkori barátjának, Albert Fantraunak. Fantrauval együtt voltak próbajátékon a Sporting csapatánál, ahol azt a csatárt akarta a klub szerződtetni, aki a legtöbb találatot jegyzi egy edzőmeccsen. Cristianoék 2-0-ra vezettek Fantrau és Ronaldo találataival, amikor az utolsó percben Fantrau óriási ziccerbe került, megverte a kapust, és már csak az üres kapuba kellett volna gurítania. Ő azonban ehelyett Ronaldonak passzolt, aki így megszerezvén a gólt felvételt nyert az akadémiára. A meccs után Cristiano kérdőre vonta barátját, hogy miért engedte el ezt a lehetőséget, aki szimplán ennyit mondott: “te jobb vagy nálam”. (Albert labdarúgó karrierje ezzel véget is ért, jelenleg munkanélküli, Ronaldo adományainak köszönheti, hogy nem jutott koldusbotra)

– Cristiano Ronaldonak saját márkája is van: az első CR7 üzlet 2006-ban nyílt meg Madeirán, a sztár szülőszigetén, a második pedig 2008-ban Liszabonban.

– Cristiano a 4. futballista Steven Gerrard, Pelé és David Beckham után, akinek viaszból készült mása megtalálható a világ leghíresebb viaszbáb múzeumában, a Madamme Tussauds-ban.

– Ronaldo saját bevallása szerint istenfélő ember, vallása római katolikus.

– CR játékának része a sebesség: egy szezonban 900-szor többet sprintel, mint egy olimpiára készülő rövidtávfutó.

– A portugál sztár édesapja 52 évesen hunyt el alkoholizmusának köszönhetően, azóta Ronaldo nem fogyasztott semmiféle szeszesitalt.

– Cristiano nem dohányzik és nincs tetoválása sem, ugyanis rendszeres véradó.

A feltüntetett statisztikák mind a cikk megjelenésekor aktuálisak!

Következik: Forradalmár – Cristiano Ronaldo (mester szint) /Péntek 19.00/

Írta: Wernigg Márton