Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Klassiker: az évtized derbijére készül Németország? (2. rész)

Szombaton 18.30-kor indul útjára a labda a német futball El Clásicojaként ismeretes der Klassikeren, avagy a német futball két óriása, a Bayern München és a Borussia Dortmund között rendezett csúcsrangadón. Bár egy ilyen találkozó csakis kiváló lehet, a bajnokság szorossága és a két csapat által a csapatok utóbbi hetekben mutatott formája miatt könnyen meglehet, hogy a 2013-as Bajnokok Ligája döntő óta ez lesz a legjelentősebb összecsapása a két klubnak…

auba_lewaA két élő legenda – ezúttal melyikük teljesítménye lesz a döntő tényező? (kép forrása: bundesliga.com)

Bár a Dortmund az utóbbi időben becsúszott egynéhány kellemetlen malőr miatt a Bundesliga dobogójának második fokára csúszott vissza, lemaradásuk még mindig csupán 3 pont a Jupp Heynckes újbóli kinevezése óta szárnyaló Bayern Münchenhez képest, így egy esetleges sárga-fekete győzelem elég alaposan átrendezheti az erőviszonyokat, amelyre most minden esélye megvan Peter Bosz legénységének. Tartsunk hát most egy kis seregszemlét, mérjük fel a két csapat esélyeit! Tegnap este a hazaiak erősségeit firtattunk, ma este pedig terítéken a vendég csapat.

Bayern München

Robert Lewandowski neve lassan összeforr a Bayern Münchennel: legyen a csapat jó vagy rossz formában, a lengyel meccsről meccsre maradandót alkot. Nincs ez másképp idén sem: Lewa 10 találatával vezeti a Bundesliga góllövőlistáját (Aubameyanggal holtversenyben).

– A Real Madridtól igazolt kolumbiai sztár, James Rodríguez pocsék kezdetet élhetett át pályafutásának müncheni szakaszában: sérülések hátráltatták, a német sajtó teljesen kikezdte, Ancelotti Müllerével közel azonos szerepkörben játszatta (ezért akadályozták egymást a pályán), és a csapatba való beilleszkedése sem haladt éppen villámgyorsan. Jupp Heynckes kinevezésével és Thomas Müller sérülésével azonban új motivációra lelt, melyet a pályán mutatott harcias és önfeláldozó játéka, és 121 perces gólgyakorisága bizonyít a legjobban.

Rutinban is egyértelműen a bajorok bővelkednek inkább: Arturo Vidal, Arjen Robben, David Alaba, Jerome Boateng, Mats Hummels és Javi Martínez neve még a futballt kevéssé követő, csupán a VB-ket és EB-ket követő szurkolók számára is ismerősen csenghet.

– Bár a csapat gerince már igencsak benne van a korban, akad ifjú tehetség mindhárom pályarészen: Kingsley Coman, Corentin Tolisso és Joshua Kimmich Heynckes visszatérése óta rengeteg játéklehetőséghez jut, és maximálisan élnek is a bizalommal.

– Egy megfelelő pillanatban történő edzőváltás mindig jót tesz egy csapatnak, nincs ez másképp a Bayernnél sem! Jupp Heynckes negyedik regnálása eddig 100%-os mérleggel bír, 6/6 mérkőzést abszolvált csapata győzelemmel.

– A lélektani fölény: a Bayern München hosszú-hosszú évek óta favoritként utazik gyakorlatilag bárhová a világon, ami önbizalmat tölt játékosaikba, és félelmet kelt ellenfeleikben. Ebből az következik, hogy egy esetleges hirtelen bekapott gól pillanatokon belül derékba törné a rutintalanabb dortmundi fiatalok lelkesedését és önbizalmát, kapkodásra késztetné őket.

– A bizonyítási vágy: a csapat rengeteg kritikát kapott az utóbbi időben, amely nem is csoda a szezonkezdetnél mutatott teljesítmény után. Bizonyítaniuk kell most az új edzőnek, a médiának, a vezetőségnek és saját szurkolóiknak, hiszen egy ekkora klubnál a bizalom igencsak véges, és mindenki pótolható…

Összegzésképp levonhatjuk tehát a konzekvenciát, hogy a Bayern München még mindig a Bayern München, a német futball egyeduralkodója, akiknek ráadásul az elmúlt néhány hétben elég jól jött ki a lépés. Még mindig a Dortmund az egyetlen csapat Németországban, amely hosszútávon kihívója lehet a bajoroknak, de talán a dominanciaváltás pillanata még nem most érkezett el…

Cikkünk kétrészes! Az első epizódban a Borussia Dortmund erősségeit vettük sorra! Ne hagyd ki azt sem!

Írta: Wernigg Márton