Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Úton a Vb-re: még Neymar hibája is belefért a braziloknak! – videóval

Végre nincs teher a brazil válogatotton! Nem a hazájukban rendezik az aktuális Világbajnokságot, és még a selejtezősorozatot is könnyedén abszolválta az ötszörös Vb-győztes. A bombaformában lévő egyéniségekről már ne is beszéljünk. Lehetett így ellenfél a szerény japán válogatott?

neymarVSjapán001

A szokásoknak megfelelően, a mindig nagyon népszerű brazil válogatott kedvéért Európában rendezték meg az aranymezesek barátságos mérkőzését (bár hivatalosan Japán volt a házigazda). Természetesen ez könnyebbséget jelentett az ázsiai együttes öreg kontinensen játszó tagjainak is, nem csak Neymaréknak.
Apropó Neymar! A lille-i mérkőzésen természetesen a Paris Saint-Germain támadója szeretett volna főszerepet játszani. Tite szövetségi kapitány természetesen nem is szerette volna elrontani a korábbi Barca-kedvenc örömét, így természetesen ő végezhette el a brazilok mindkét büntetőjét, amit a játékvezető kevesebb mint 17 perc alatt meg is ítélt nekik. A 10. percben hosszú ítélkezés, videóbírózás után végül Neymar gyengén lőtt, de megszerezte a vezetést. A 17. minutumban ismét, egy már kevésbé véleményes tizenegyeshez jutottak a „vendégek”. A labda mögé ismét a technikás szélső állt, ám a Santos nevelése pocsékul lőtt! Neymar vesztére egy Ligue 1-s kapus állt vele szemben, Eiji Kawashima (FC Metz) személyében, aki szinte olvasott Neymar gondolataiban, és kivédte a halovány próbálkozást.
A szünetig azonban bebiztosításra került a könnyed brazil győzelem. Marcelo, majd Gabriel Jesus talált be. Előbbi ráadásul a meccs gólját lőtte egy szöglet után kivágott labdából, körülbelül 20 méterről eleresztett kapásbombájával.
A második félidőben bátrabban cserélgetett Tite, lehozta például a gólszerzőket, vagy éppen a csapatkapitány Williant is. Ennek eredményeként megbomlott a taktikai rend és az egység, a kényelem pedig egy beszedett japán gólt eredményezett, bár a magabiztos győzelem egy percig sem forgott veszélyben.

Japán – Brazília 1-3 (0-3)
Helyszín: Pierre-Mauroy Stadion (Lille); Vezette: Benoit Bastien (francia)
Japán: Kawashima – Sakai, Yoshida, Makino, Nagatomo – Ideguchi (Endo, 86. perc), Yamaguchi, Hasebe (Inui, 70.) – Kubo (Asano, a szünetben), Haraguchi (Murioka, 70.), Osako (Sugimoto, 80.).
Brazília: Alisson (Cassio, a szünetben) – Marcelo (Alex Sandro, 59.), Jemerson, Silva, Danilo – Fernandinho, Casemiro, Giuliano (Augusto, 80.) – Neymar (Costa, 71.), Gabriel Jesus (Souza, 58.), Willian (Taison, 71.).
Gólszerzők: Makino (63. perc), ill. Neymar (10.-büntetőből), Marcelo (17. perc), Gabriel Jesus (36.)
Sárgalapok: Yoshida (9. perc), Haraguchi (54.), Ideguchi (58.), Sakai (67.), ill. Neymar (57.).

Íme, a meccs összefoglalója:

https://www.youtube.com/watch?v=sRS8M-cw7uY

A 2002 óta csak folyamatosan „na, majd a következő Vb-n már tényleg ott leszünk” jeligével dolgozó Kína mezőnyben (főleg a második félidőben) már-már méltó ellenfele volt a 2006 után újra világbajnoki résztvevő szerbeknek. Csakhogy déli szomszédunk az újonnan kinevezett Mladen Krisztajics szövetségi kapitánnyal, és a sztárjai többségével a fedélzeten végül kétgólos győzelmet aratott. Az első félidőben Adem Ljajics (Torino), majd a szünet után a Newcastle Unitedben idén csak peremembernek számító Alekszandar Mitrovics talált be. A kínaiak igazából még a kaput se nagyon találták el, de talán Marcelo Lippi kapitány az elkövetkezendő négy évben épít majd valamit ott távol, Ázsiában…

Kína – Szerbia 0-2 (0-1)
Gólszerzők: – ill. Ljajics (20. perc), Mitrovics (69.)

Szon Hungmin igazi sztárnak számít nem csak hazájában, de még Angliában is. A Tottenham csatára most éppen hazája válogatottját szolgálva, lényegében egymaga verte meg az igencsak tartalékos kolumbiai nemzeti csapatot. Szon ugyanis duplázni tudott a dél-amerikai ellenféllel szemben. Talán végre jövőre lesz keresnivalója a Vb-n a 2002-es torna házigazdájának?

Dél-Korea – Kolumbia 2-1 (1-0)
Gólszerzők: Szon Hungmin (11., 61. perc), ill. Zapata (76.)

Balogh József