Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Megvan a decemberi El Clásico sípmestere

Minden egyes esztendőben garantáltan a műsorfüzet részese két El Clácico, a Real Madrid és az FC Barcelona két bajnoki összecsapása. Ezen felül természetesen a szuperkupákban, a honi kupában és a BL-ben is egymás útját keresztezhetik a felek. Idén az első La Liga találkozásra december 23-án kerül sor a Santiago Bernabeuban és immáron azt is tudjuk, hogy ki lesz a mérkőzés sípmestere. 

alberto-red-card

A spanyol futballban jártas szurkolók és szakemberek számára Alberto Undiano Mallenco neve sokat mondó. A 44 esztendős játékvezető lesz a sípmester – remélhetőleg a főszereplő nem – a decemberi El Clásiconak. A rutinos játékvezető a 2000/2001-es szezon óta ténykedik a La Ligában és komoly nemzetközi rutinnal is bír, elég ha csak a BL-ről és a válogatott eseményekről beszélünk. Elviekben jó kezekbe került az összecsapás, a múlt alapján viszont a csapatok szurkolói nem biztos, hogy feltétlenül értenek egyet ezzel az állítással. Persze a bírót mindig könnyű bűnbakként kezelni, és szinte lehetetlen hiba nélkül lehozni egy ilyen párharcot, ahol minden szem a tévedést lesi, a játékosok pedig erre rátesznek még egy-két lapáttal.

Egy kis számmisztika

Alberto Undiano Mallenco pályafutása során eddig 309 La Liga találkozón fújta a sípot, ebből pedig hét volt El Clasico, ez lesz tehát a nyolcadik. Összességében viszont a tizedik, ugyanis két ízben a kupában is a párharc sípmestere volt. Az említett La Liga mérkőzéseken 1561 sárgát és 49 olyan pirosat osztott ki, mely két sárga után jött össze. A piros lapot 26 alkalommal villantotta egyből, a csapatok javára pedig 81 büntetőt ítélt meg. Minden sorozatot és porondot figyelembe véve pályafutása közelít az 500 meccses mérföldkőhöz.

A Real Madrid számára – minden sorozatot figyelembe veszünk – 55 mérkőzésen fújta a sípot,  a mérleg 35 győzelem, 9 döntetlen és 11 vereség. Ezeken a meccseken 165 sárgát mutatott fel a madridi játékosoknak, illetve 7 alkalommal küldött le második sárgával valakit, egy ízben pedig azonnal kihúzta  zsebéből a pirosat. Ez a momentum látható a felső képen is, a sértett Neymar volt, az elkövető pedig Sergio Ramos. A Real Madrid javára 13 büntetőt ítélt meg.

2433783555_1Az FC Barcelona számára 52 mérkőzésen fújta a sípot, a mérleg 32 győzelem, 13 döntetlen és 7 vereség. Ezeken a találkozókon 118 sárgát mutatott fel a katalánoknak, illetve 5 alkalommal küldött le második sárgával valakit. Egyből még soha sem vette elő a pirosat. A Barcelona javára 11 büntetőt ítélt meg.

Mallenco a klasszikusokon

A bajnokságban hét, a kupában pedig két meccsen dirigálta a két csapat párharcát a rutinos sípmester, akinek ez lesz a tízezredik klasszikusa. Ebből adódóan mind a két szurkolótábor rendelkezik már kellő mértékű sérelemmel. A bajnokságban igencsak a Barca irányába billen a mérleg nyelve 5 győzelemmel 1 döntetlennel és 1 vereséggel, melyeken 20:11-es gólarány mellett 47 sárga és 4 piros lap is villant. A kupában ellenben mindkét alkalommal a Real Madrid örülhetett. Az egyik mérkőzés ráadásul egy finálé volt, melyet a hosszabbításban Ronaldo döntött el. A katalánok fentebb említett húsz bajnoki találatából Mallenco bíráskodása alatt Messi nyolcat jegyzett. Ebből kettő mesterhármas volt, egy pedig dupla.

Eredménysor – Infografika

Mallenco Clásico

Szerző/Grafikai munka: Őszi Ádám