Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Merseyside Derby! – Íme egy világhírű városi rangadó története

A Merseyside Derby Liverpool két legsikeresebb labdarúgócsapatának városi rangadója. Egy rivalizálása, sőt annál sokkalta több. Az Everton és a Liverpool vasárnap délután ismételten egymásnak feszül, ezúttal az Anfield gyepén. Ezen alkalomból  felelevenítjük, miről is szól ez a párharc, ez a világhírűvé váló városi rangadó. Jöjjön tehát egy kis múlt és  jelen, számok, érdekességek és történetek…

lfc-everton1-1024x630

A kezdetek kezdete

Az Everton Football Club 1878-ban jött létre, akkor még St. Domingo FC néven. Ezzel jóval megelőzte ősi riválisát a Liverpool FC-t, melynek megalakulásában később jelentős szerepet vállaltak a “kékek”, illetve a klub körüli események. A csapat alapító tagja volt 1888-ban az Angol Labdarúgó Ligának. A The Toffees becenévre hallgató gárda volt az első klub, mely megnyerte a bajnokságot, még az 1890/91-es szezonban.

Anglia mai napig legsikeresebb klubját a Liverpool FC 1892-ben alapították, mikor is még az Everton játszott az Anfielden, ám bérleti díj vita miatt a csapat elhagyta a stadiont. A Houlding kiszállt a klubból, és ekkor néhány szurkoló, illetve játékos úgy döntött, hogy új klubot alapít, nevezetesen a Liverpool Football Clubot, mely 1892. március 15-én “született”! Ez volt az a jeles nap, amikor kezdetét vette az a rivalizálás, mely a mai napig tart és minden bizonnyal még generációkon át fog ívelni. Ez a világhírűvé vált Merseyside Derby.

2511907

Az Anfield és a Goodison Park madártávlatból Liverpool szívében

A Merseyside Derby története és statisztikái

Az első Mersey-parti rangadóra 1894. október 14-én került sor az Everton otthonában, az akkor már két éve álló Goodison Parkban, ahol teltház (44000 néző) és elképesztő hangulat fogadta a csapatokat. Liverpool városa megosztottá vált, kék és piros színben tündökölt. Az első mérkőzést az Everton nyerte meg 3-0-ra Bell, Latta és McInnes góljainak köszönhetően. Az első pool siker a két csapat ötödik összecsapásán jött el 1897. szeptember 24-én az Anfielden, mikor is 3-1-re győzött a hazai csapat. Ezt követően évről évre megismétlődtek a párharcok, a csapatok pedig néha a kupában is összetalálkoztak. Voltak nagyarányú győzelmek, az Everton 5-0-ra tudott diadalmaskodni hazai környezetben, sőt az Anfielden is, ám ahogyan az lenni szokott, a visszavágás sem maradt el, született 5-1-es, sőt 6-0-ás Liverpool siker is a derbiken. A mai napig a legtöbb találatot hozó Mersey-parti rangadót 1933. február 11-én játszották az Anfielden, mikor is a pool megsemmisítő 7-4-es vereséget mért városi riválisára.

A nézőcsúcs a világhírű Wembley nevével fonódott össze 1984-ben, mikor is a Milk Cup fináléjában 100000 ember előtt mérte össze tudását a két csapat egy 0-0-ás mérkőzésen. Ugyanabban az évben ismételten telthát fogadta a csapatokat a Community Shield (Angol labdarúgó-szuperkupa) alkalmával. A találkozó 1-0-ás Everton diadalt hozott.

article-2317786-19938800000005dc-337-634x320

Wembley, a Milk Cup döntője! Közös fotó – Getty Images

A városi derbi napjainkban is óriási figyelmet élvez nem csak Angliában, hanem világszerte! A két klub 229. összecsapása következik. Ami az eddigi mérleget illeti, az a Liverpool felé billen 91 győzelemmel, mely mellé jut 71 döntetlen és 66 Everton siker. A gólarány 321:258 szintén a “vörösök” javára. Ha csak a Premier League 1992 óta íródó történetét vesszük figyelembe, ez a mérleg 22 Liverpool győzelem, 19 döntetlen és mindössze 9 Everton diadal. A gólarány pedig 70:45 a vörösöknek. A tizedik Everton siker már hét éve várat magára, a kékek a legutóbbi 14 meccsből ugyanis egyet sem tudtak megnyerni.

Szurkolók, rivalizálás és összetartás, avagy élet egymás mellett

A városi rivalizálás mellett, az 1950-es és 60-as években mondhatni vallási rangadóvá is vált a két klub párharca, csakúgy, mint a skót Celtic és a Rangers párviadala. Az Evertont főként katolikus klubként emlegették, míg a Liverpoolt protestánsként. Ami figyelemreméltó és Angliában még nagyobb ritkaság, hogy a két klub szurkolói és fanatikusai között ritkaság volt a történelemben az erőszakos fellépés, összecsapás. Persze, akadt rá példa, hogy a pool hírhedt huligánjai “Nutty Crew” nem bírtak magukkal, de a városukban többnyire tisztelettel szurkoltak. Bizonyára senkinek nem kell bemutatnunk a futballtörténelem egyik legsötétebb esetét a Heysel-tragédiát, mely miatt az Everton szurkolói a “Nutty Crew” tagjait hibáztatták az angol klubcsapatok nemzetközi kupából való kizárása miatt.

liverpool-everton-2192301b

Az otthon nem csatatér! lehet egymás mellett élni…

Vannak azonban olyan momentumok, megnyilvánulások, melyek felnyitják az ember szemét és elgondolkodtatják. Ilyen esemény például a Hillsborough-tragédia utáni történések, melyek jelentős javulást hoztak a fentebb említett tragédia és a “gyűlölet” tükrében. Nevezetesen a két rivális szurkolói félre tették érzéseiket és EGYÜTT gyűltek össze, sálakat fűztek össze egészen a Stanley Parktól az Anfielden át a Goodison Parkig! Itt egy pillanatra álljunk meg és mindenki használja a képzelőerejét…! Megdöbbentő, érzelemmel és példamutatással teli tett a világ szeme előtt, a világ és a futballtársadalom számára. Ez azonban nem minden!

Bizonyára sokan emlékeznek egy szörnyű esetre a 11 esztendős Rhys Jones meggyilkolására, mely Liverpool városában történt (a kluboknak nincsen köze hozzá). A kisfiú elkötelezett Everton szurkoló volt, minden hazai meccsen ott ült a lelátón édesapjával és szurkolt kedvenceinek. A gyászban együtt érzett a rivális Liverpool FC valamennyi szurkolója, s a megemlékezésen megjelentek, s együtt közösen énekelték el a két klub himnuszát, tisztelegve az ifjú szurkoló emléke előtt!

Mindenki láthatja, hogy nem egy hétköznapi rivalizálásról van szó, a Merseyside Derby és a szurkolók viszonya sokkal több ennél…

Végezetül egy kis videó-összeállítás, egy kis kedvcsinálás a mai meccshez

Premier League 
2017.12.10. 15:15
Liverpool – Everton
Helyszín: Anfield Road
Tv: Spíler TV