Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Mariano Diaz – az első dominikai topcsatár?

A Dominikai Köztársaság nem nevezhető éppen futballnemzetnek, így nem is meghökkentő, hogy a 10 milliós szigetország szülöttei közül ezidáig még nem került ki igazán híres labdarúgó. A Real Madrid-nevelésű Mariano Diaznak azonban őszi formáját elnézve minden esélye megvan rá, hogy a jövőben a legjobbakkal említsék egy lapon…

Kép: Goal.com

A Lyon szerelésében remeklő Diaz – korai volt még őt elkótyavetyélnie a Királyiaknak?! (kép forrása: Goal.com)

Mariano Diaz a spanyol harmadosztályú Badalonanál kezdte meg pályafutását, ottani teljesítménye alapján igazolta le Real Madrid azzal a nem titkolt szándékkal, hogy erősítést nyújtson a Királyiak fiókcsapatának, a Castillanak. Hogy láttak-e ekkoriban benne valódi komoly potenciált, igencsak kérdéses. Valószínűbb magyarázat, hogy csak egy lelkes és keményen edző fiatalt ismertek meg személyében, aki segíthet abban, hogy saját fiaik ne kényelmesedjenek el, és hogy legyen versenytársuk már ezen a szinten is.

Első két éve nem is hozta meg a kívánt áttörést, a 2013/14-es szezonban jutott először rendszeres lehetőséghez a Castillaban, de berobbanására csak a 2015/16-os szezonban került sor, ekkor 28 harmadosztálybeli találkozón 25 találatig jutott. Óriási szerencséjére ezek után a csapat vezetőedzője, Zinédine Zidane, akivel a tartalékoknál dolgozhatott együtt, megadta neki a lehetőséget az első keretnél, igaz, csak harmadik számú csatárként (Benzema és Morata mögött).

Diaz a Real Madridban összesen 297 percet játszott, mely idő alatt 5 találatot és 2 gólpasszt jegyzett (igaz, ebből 4 gólt és 1 asszisztot a Királykupában alsóbb osztályú ellenféllel szemben). Erre a teljesítményre figyelt fel az Olympique Lyon csapata, akik idén nyáron 8 millió eurót fizettek a játékosért, akinek francia pártfogója tanácsolta, hogy fogadja el a patinás gall klub ajánlatát.

Az őszi szezonban Diaz egyelőre megállíthatatlan: a francia bajnokság minden egyes mérkőzésén kezdőként lépett pályára (17 alkalom), és 12 góljával jelenleg a góllövőlista 3. helyét foglalja el.

Egy biztos: ha ezen az úton halad tovább, a Real vezetősége mélységesen meg fogja bánni, hogy ilyen hamar elpasszolta…

Írta: Wernigg Márton