Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

La Liga: jön a legnagyobb ütközet, az El Clásico! – előzetes

Tegnap este kezdetét vette a La Liga, vagyis a spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 17. fordulója. Öt napon át tart a mostani kör a hispánoknál, melynek legjobban várt meccse a világ legnagyobb rangadója fociban, az El Clásico lesz! Szombaton kora délután rendezik meg a Real Madrid – Barcelona összecsapást az ősi riválisok között.

laliga3wallpaper

Tegnap este egy álmos mérkőzéssel vette kezdetét a spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 17. fordulója. A fél 10-kor kezdődött Levante – Leganes találkozón gólok nem estek, viszont a piros kétszer is villant, mindkét oldalon egy-egy alkalommal! Hazai részről Campana már pályán kívül, a 94. percben kapta meg második sárga lapját, ám egy darabig mégis a Levante játszott emberelőnyben, ugyanis a vendégek részéről Amrabat 5 perc leforgása alatt kapott kétszer is sárgát!

Helyzetek terén kiegyenlített volt a találkozó, a hazaiak csak mezőnyben tudtak jobbak lenni, végül pedig maradt a pontosztozkodás.

La Liga, 17. forduló, nyitómeccs
Levante – Leganes • 0-0
Kiállítás: Campana (90+4., pályán kívül), ill. Amrabat (68.)


Nem lehet a mostanit csupán hétközi fordulónak nevezni a La Ligában, ugyanis a tegnap kezdődött, 17. forduló december 23-án, szombat este ér véget. De akárhogyan is nevezzük, az vitathatatlan, hogy a világszerte többszáz millió ember figyelmét felkeltő El Clásico lesz a fénypont!

A csúcsok csúcsa, az El Clásico!

A két ősi rivális, a Real Madrid és a Barcelona csap össze egymással szombaton kora délután! A Királyiak hazai pályán játszanak majd, miután megvédték klubvilágbajnoki címüket. Az éllovas Barca előnye a csupán jelenleg 4. helyet elfoglaló Reallal szemben 11 pont, ezen pedig hárommal faraghat Zidane együttese legjobb esetben, persze ehhez lesz egy-két szava a gránátvörös-kék legénységnek is.

1505087331_708896_1505087563_noticia_normalA mai El Clásicók vezérei, Messi és Ronaldo szombaton újból összecsapnak (forrás: en.as.com)

A 2017/2018-as szezon első El Clásico-ja immár mindent egybevetve a 236. összecsapás lesz tétmeccsen az ősi riválisok között! Legutóbbi két alkalommal, a kupában nyert a Real, az oda-visszavágón lenyomták a szezon kezdetén a Királyi Gárda tagjai a katalánokat. Az akkor Neymartól búcsúzó Barca úgy tűnt, összezuhanhat, de erre jócskán rácáfoltak Messiék, akik azóta brillíroznak! A Real a legutóbbi 10 meccsén nem talált legyőzőre ha minden hadszíntéret figyelembe veszünk, míg a Barca a legutóbbi 24 találkozóján sem tudott kikapni! Ha a Real viszont legyűrni a nagy ellenséget, akkor akár a harmadik helyre is előre léphet, míg ez esetben a másik fővárosi klub, az Atlético is csökkentheti előnyét a Barcával szemben. Fontos ugyanakkor megemlíteni, hogy a Real egy meccsel kevesebbet játszott a klubvébé miatt, és kihagyta az előző bajnoki fordulót, szóval Ronaldoék esetleges sikere többet is érhet, ha pótolják elmaradt meccsüket a ligában. Aki futballrajongó, annak igencsak jó kis csemege lesz ez a rangadó karácsony előtt, a csapatoknak pedig nem mindegy, melyik klub tagjai ünnepelhetnek duplán is a szeretet ünnepén, a téli szünet előtti utolsó meccsüket követően!

La Liga, 17. forduló, El Clásico
December 23., szombat, 13:00 • Real Madrid – Barcelona (ÉLŐ – Sport 1)


A forduló további programja

Két klub ugyan már lejátszotta 17. fordulós meccsét a La Ligában, ahogy azt fentebb is említettük, de rajtuk és az El Clásico-n pályára lépő feleken kívül még szombat estig 16 csapat lesz pályán 8 mérkőzésen.

Szerdán, azaz ma este folytatódnak a küzdelmek. Elsőként fél 8-tól a középmezőnybeli (11.) Getafe fogadja a legutolsó helyen álló (20.) Las Palmas csapatát. Ha a vendégeknek sikerül meglepetést okozniuk, akkor két helyet is feljebb léphetnek, a Getafe pedig többet is előre ugorhat.

Ezt követően a baszk Real Sociedad otthonában vendégeskedik majd este fél tíztől az andalúziai Sevilla csapata. Ha győznek a vendégek lehagyhatják (az ugyan eddig kevesebb meccset játszott) Real Madridot, még ha csak ideig-óráig is. A sevillai klub jelenleg az 5., míg a Sociedad csupán a 12. helyen áll.

Csütörtökön is két találkozóval folytatódik a liga 17. fordulója. Szintén fél 8-tól, illetve fél 10-től rendeznek meg egy-egy meccset spanyolhonban. Előbb az Eibar – Girona párharcot rendezik meg, két a legjobb 6 helyezett közé vágyó csapat részvételével. A hazaiak legutóbbi 3 meccsükön nem találtak legyőzőre (GY-D-GY), úgy, hogy legutóbb a Valenciát verték 2-1-re, míg a vendégek az elmúlt két találkozójukon diadalmaskodtak. Az Alavés – Málaga összecsapás követi majd a fentit, ez a meccs pedig kiesési rangadó lesz a javából, ugyanis két pont választja el a klubokat egymástól a hazaiak javára, akik a 18., míg a vendégek az utolsó előtti, 19. helyen állnak jelenleg.

Pénteken két izgalmasnak ígérkező találkozóra kerül sor. A sevillai Real Betis a baszk Athletic Bilbao csapatát fogadja 19:30-tól. Egyik klub sem áll túl fényesen – a Betis a 9., míg a Bilbao a 14., ugyanakkor csupán 3 pont választja el egymástól a feleket! A Betis nagy vesztes szériát szakított meg legutóbb a Málagát idegenben 2-0-ra legyőzve, míg a baszkok 4 meccs óta nem találnak legyőzőre (2 győzelem, 2 döntetlen), de ebben benne van egy Európa-liga meccs is, (Zorya – Athletic Bilbao, 0-2) ahogy a Real Madrid ellen játszott 0-0-s bajnoki is!

Ezután a nap zárásaként jön az Espanyol – Atlético Madrid találkozó. A vendégek a másodikok a tabellán, és adott esetben csökkenthetik hátrányukat a szombaton El Clásicót játszó éllovas Barcával szemben. A szintén barcelonai Espanyol helyzete már nem olyan jó. A katalán klub most a 16. helyen áll, kicsivel a kieső zóna előtt.

Szenteste előtt egy nappal, szombaton három meccset rendeznek a La Ligában, ezzel zárul a forduló és az idei év is a spanyol élvonalban. Délután 1-től az El Clásico veszi kezdetét, azaz a La Liga, egyben a világ legnagyobb rangadója is! A Real Madrid lesz a házigazda a Barca elleni párharc során, erről pedig cikkünk elején részletesebben is írtunk.

A nagy derbit követően is jön egy rangadó, ugyanis a legutóbbi 3 meccsén 2 vereséget is elszenvedő, de addig brillírozó Valencia fogadj a Villarreal csapatát. A negyed 5-kor kezdődő találkozó megnyerésére inkább a hazai gárda az esélyes, ugyanakkor a 3 vesztes meccses szériáját legutóbb győzelemmel megtörő Sárga Tengeralattjáró nyerte idén, még az előző szezonban szintén Valenciában (3-1-re) a két csapat legutóbbi egymás elleni összecsapását!

A La Liga évzáró meccse 18:30-kor kezdődik majd szombaton, amikor is a legutóbb az éllovas Barca ellen nagy pofonba belefutott (4-0) Deportivo La Coruna a Celta Vigo együttesét látja vendégül. A vigói gárda három meccse nyeretlen, és a Depor is elég hullámzó teljesítményt nyújt. Utóbbi a kieső zónától távolodna, jelenlegi 17. pozícióját elhagyva, míg a Celta a 13. helyről kapaszkodna feljebb.

Ezt követően 2018. január 6-ig szünetel a spanyol bajnokság, akkor pedig a nyitányon az Atlético Madrid fogadja majd a Getafe csapatát. Természetesen mi arról a bajnokiról is beszámolunk, de az még nagyon távol van, viszont a La Liga 17. fordulójának összes összecsapásáról is írunk, nagy hangsúlyt fektetve természetesen a szombati El Clásicora!

A 17. forduló programja

December 20., szerda
19:30 • Getafe – Las Palmas
21:30 • Real Sociedad – Sevilla

December 21., csütörtök
19:30 • Eibar – Girona
21:30 • Alavés – Málaga {ÉLŐ – Sport 1)

December 22., péntek
19:30 • Real Betis – Athletic Bilbao (ÉLŐ – Sport 2)
21:30 • Espanyol – Atlético Madrid (ÉLŐ – Sport 2)

December 23., szombat
13:00 • Real Madrid – Barcelona (ÉLŐ – Sport 1)
16:15 • Valencia – Villarreal (ÉLŐ – Sport 1)
18:30 • Deportivo La Coruna – Celta Vigo (ÉLŐ – Sport 2)

A bajnokság állása a 17. forduló előtt*

IMG_20171220_053132

* A Levante és a Leganes már lejátszotta 17. fordulós meccsét, amely 0-0-ra végződött

Nagy Dávid