Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

La Liga: Kapitulált a Real Madrid, a Barca félig már bajnok – videóval!

A szezon első El Clásicóján a saját szemünkkel győződhettünk meg arról, hogy melyik a legjobb csapat Spanyolországban. Habár mind a két együttesnek voltak szép pillanatai, főleg a vendégek örülhettek – Ronaldóék pedig főleg magukat okolhatják.

Kép: Marca

Kép: Marca

Ez a karácsony előtti El Clásico különös fontossággal bírt. A szokásos tét és presztízs mellett ugyanis óriási eredménykényszerben van a Real Madrid. A Királyiak az elmúlt 20 év legrosszabb rajtját produkálva 11 pontos hátrányból várták az éllovassal való találkozást (igaz egy meccsel kevesebbet játszottak) – lényegében csak a győzelem lehetett elfogadható eredmény a számukra, pláne hazai pályán.  Három pont nélkül szinte értelmetlen is lett volna velük kapcsolatban idén a bajnoki címről értekezni. Pozitívum volt viszont, hogy mindenki felépült, így a madridiak a legerősebb felállásukban állhattak fel. Zidane viszont húzott egy váratlant: Isco helyett Kovacic kezdett a középpályán, erre nem sokan számítottak. A túloldalon Alcacer múlt heti sérülése okán gyakorlatilag csak két támadó maradt a keretben, így Suarez és Messi támadott elöl, mögöttük pedig egy masszív középpálya állt össze – jobb híján csak ezzel próbálkozhatott Ernesto Valverde.

A Klubvilágbajnokság után joggal lehettek olyan aggodalmak, hogy esetleg kissé fásult lesz a Real, hogy talán fáradtak lehetnek. Mi sem állt távolabb a valóságtól! A Real azonnal kapuja elé szegezte a Barcelonát és energiát nem kímélve művelték a letámadás művészetét. Cristiano Ronaldo volt a főszereplő az első 10 percben: előbb egy szöglet után fejelt egy lesgólt, majd pár perccel később a szilveszteri kabaréműsorokba is beszállt egy megmosolyogtató mozdulattal. A laposan középre tett labdát ballal próbálta meg nagy helyzetben kapura suhintani a portugál, ám a nagy rohanásban luftot rúgott – ritkán látni tőle ekkora hibát, ilyen éles szituációban. Így tehát az első roham során ter Stegen kapuja érintetlen maradt, a Barca megúszta az elejét. A vendégek ezek után szép lassan kezdtek éledezni, valamit a fehér mezesek is visszább húzódtak, elvégre ezt az agresszív játékot a végtelenségig nem lehet csinálni.

Kép: AS.com

Kép: AS.com

Az ínyencek dörzsölhették a tenyerüket, hiszen a középpályán egészen pazar játék alakult ki. Kovacic nem okozott csalódást, Kroos is szépen tette a dolgát, de különösen Modricot illeti hatalmas dicséret, mert a horvát szenzációsan teljesített. A túloldalon Iniesta emelkedett ki talán a legjobban és alkalmanként Rakitic, de nem volt annyit a labda a katalánoknál, hogy ezen a téren versenyre kelhettek volna a hazaiakkal. A középpályás csatát egyértelműen a Real Madrid nyerte. De mire mentek vele? Nos, a Barcelona egyértelműen a ligaelit védelmére alapozott és az idén rájuk jellemző stabilitásra, ami nem is volt egy buta elgondolás. Elvégre vendégként mérkőztek a Reallal és nem rajtuk volt a nagyobb nyomás, elöl pedig mint tudjuk amúgy is sok volt a hiányzó. Az első félidőben a Realnál volt többet a labda, nekik is volt több helyzetük, ám a háló nem zörrent – ez pedig idén már nem először okozott nekik komoly gondot.

Rengeteg a kihagyott helyzet és a madridi csatárok finoman szólva nincsenek idén életük formájában – különösen igaz ez a spanyol pontvadászatra. Tavaly ilyenkor Morata 5 bajnoki gólnál járt cserecsatárként, idén pedig egy olyan Real-játékos sincs, aki 4-nél többet szerzett volna. A gólképtelenség pedig ezúttal is döntő faktornak bizonyult: CR hiába volt aktív, nem tudta átverni ter Stegent, míg Karim Benzema fejjel csak a kapufát tudta eltalálni. Ezek a mozzanatok egy ilyen fontos meccsen különösen nagy következményekkel járhatnak – és ahogy az már sokszor megesett, ezúttal is visszaütöttek a támadók hibái.

A fordulás után teljesen megváltozott a játék. A Barcelona középpályája erőt vett magán és átvette a kezdeményezést. A gránátvörös-kékek irányították a játékot, még ha eleinte nem is jelentettek túl nagy veszélyt Navas kapujára. A labdabirtoklási fölény azonban hamarosan lehetőségekben is megmutatkozott, ami láthatóan meglepte a Real Madrid futballistáit. Kezdett egyértelművé válni, hogy komoly a baj, ám Zidane nem lépett időben és mire észbe kaptak, már késő volt. A Barcelona megtáltosodott és tökéletes ütemben léptek. Az 54. percben Busquets forgolódása után Rakitic tudott megindulni, aki felhozta az akciót a szétszakadt madridi védelem közepén, onnan pedig már Sergi Roberto és Luis Suarez következett. Az uruguayi támadó fejezte be a támadást, méghozzá góllal – az első igazán komoly Real-hibát azonnal meg is büntették, ami nagyon sokba került Zidane-éknak.

Kép: Marca

Kép: Marca

A francia tréner ugyan azonnal jelezte is az oldalvonal mellett Bale-éknek, hogy be fognak állni, ám mielőtt ez bekövetkezett volna, gyakorlatilag véget ért a meccs. Egymást követték a Barca-támadások, a madridiak teljesen elveszítették a fonalat, ami a 64. percben kristályosodott csak ki igazán. Ekkor ugyanis karnyújtásnyira került a második gólhoz a Barcelona, Carvajal csak egyértelmű kezezés árán tudta megóvni csapatát az újabb találattól. Azonnal villant is a piros, majd jöhetett Messi a büntetővel – az argentin pedig nem kegyelmezett.  Két gól az előny, plusz emberhátrányban a Real: ez eldőlt. Benzema helyére Nacho érkezett, onnantól pedig egyértelmű volt, nem tud mit lépni Zidane. Volt neki a padon egy Bale, egy Asensio (ők be is jöttek), Isco, meg egy Lucas is, ám a padról manapság nem várhatunk csodát ennél a csapatnál. A Realban idén csak egyszer született csere által szerzett gól – tavaly ez a szám 9 volt (abból 4 pedig Morata).

Okkal lehettek csalódottak a madridi drukkerek, ám kedvenceik legalább a hajrára összeszedték magukat és rohamoztak picit – a hőn áhított gól azonban így sem jött nekik össze. Pedig az első félidőben még nagyon jól álltak, dominálták a játékot, ám elég volt néhány perc, pár rossz döntés és néhány kihagyott helyzet ahhoz, hogy minden megváltozzon. A Barcelona pedig a sok nehézség ellenére szinte “kimaxolta” ezt a meccset és megérdemelten nyert – végül 3-0-ra, mert az utolsó percben még a csereként beállt Aleix Vidal is villant egyet Messi passzából. Kapott gól nélkül nem sokan jönnének le győztesen a Bernabeuban a Real ellen – Valverde Barcájának ez sikerült, így pedig fél kézzel már a serleget szorongatják. Meggyőző előnnyel vezetik a bajnokságot, a túloldalon pedig lehet fogadkozni a PSG elleni BL-nyolcaddöntővel kapcsolatban, no meg persze ott van még a kupa is.

https://www.youtube.com/watch?v=OKnL_D3bvLU

Real Madrid – Barcelona 0-3 (0-0)
Helyszín: Santiago Bernabeu Stadion (Madrid) Vezette: Sanchez Martinez
Gólszerzők: Luis Suarez (54.), Messi (64.), Aleix Vidal (93.)
Sárga lap: Sergio Ramos, Marcelo ill.  Vermaelen, Busquets
Kiállítás: Carvajal

Real Madrid: Keylor Navas – Marcelo, Sergio Ramos, Varane, Carvajal – Casemiro (Asensio) – Kroos, Kovacic (Bale), Modric – Cristiano Ronaldo, Benzema (Nacho). Vezetőedző: Zidane.

Barcelona: ter Stegen – Jordi Alba, Vermaelen, Pique, Sergi Roberto (Aleix Vidal) – Iniesta (Semedo), Busquets, Rakitic, Paulinho (Andre Gomes) – Messi – Luis Suarez. Vezetőedző: Valverde.

Baranyai Balázs