Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Spurs – ManUtd rangadó; Könnyű dolga lehet a Citynek – PL előzetes

A legtöbb topligában egy kis pihenő jutott a csapatoknak, ám az angol bajnokságban nincs megállás, lévén be kell hozni a lemaradást a mögöttünk hagyott hétvégi kupakörnek köszönhetően. Igaz, a Premier League-ben már így is a 25. forduló következik.

cityVSbristol001

Szinte csak most indult az idény, de máris túl vagyunk a kiírás kétharmadán. A csapatok azonban mégsem lélegezhetnek fel. Sőt, csak ezután jön a neheze. Na jó, ez alól talán csak a Manchester City képez kivételt, amely akár már márciusban bajnok lehet, ha nem esik bele egy komolyabb hullámvölgybe. Egyelőre felesleges is túl sok szót pazarolnunk a bajnokaspiránsra, lévén a topcsapatok közül Guardiolaknak lesz elvileg a legkönnyebb dolga hét közben.
Ellenben a második helyen tanyázó városi rivális, vagyis a United számára már egy sokkal keményebb meló sejlik fel majd szerda este. Mourinhoék a Tottenhamhez látogatnak, amely már sok borsot tört a Ferguson-éra vége óta a „Vörös Ördögök” orra alá. Mellesleg, ha pályára lép (miért is ne tenné?), akkor ez lesz Alexis Sánchez első bajnokija az új klubja mezében. Vajon meglesz az első gólja is? A chilei december 28. óta nem talált be…
És ha már Spurs: jó ómen lehet a londoniaknak (a sok sérült átkával ellentétben), hogy már több mint három éve mindig a hazai fél nyeri meg a két együttes aktuális párharcát.
A két említett csapaton kívül még harcban van az első négyben végzésre a Chelsea, a Liverpool és az Arsenal is. Bár kétségtelen, hogy utóbbi klub mostanság főleg a transzfer rovatok híreiben villog, még ha ez vajmi kevés sikert is jelent. Tegyük gyorsan hozzá, hogy Alexis Sánchez távozása nem jelent valós gyengülést több szempontból sem. Egyrészt színtelen-szagtalan, élettelen hozzáállása egyébként is romboló hatású volt a társak morálját tekintve, másrészt Henrih Mhitarjan érkezésével minőségi, friss vér épülhet be a Wenger-istállóba. Pierre-Emeric Aubameyang vél vagy valós, de mindenképp várt érkezésétől egyelőre tekintsünk el… Annyi biztos, hogy az „Ágyúsoktól” kellene a leghuszárosabb hajrá a BL-pozíciók megcsípéséhez. A Chelsea klasszisai alighanem rutinból behúzzák a dobogót, igazán nagy kérdés itt a Liverpool, amely csak éppen, hogy nem akkora hullámvasutazó, mint az eddig taglalt Arsenal.
A nemzetközi kupaindulásra ácsingózó Burnley és a Leicester párosának kiesési gondjai már aligha lehetnek, sőt, kockáztassuk meg: a felsőházban végeznek a záráskor.
Viszont a 9. helyezett Everton is csak nyolc ponttal előzi meg az utolsó helyen szerénykedő Swansea-t. Itt a hátralévő tizennégy meccsen hatalmas tülekedés lesz a túlélésért, és nem lepődnénk meg, ha egy-két kapaszkodó gárda éppen a nagyokat vágná tarkón néhány meglepetés pontért.
Tegyük hozzá gyorsan, hogy a már jó ideje tartósan kiesőzónás „Hattyúk” és a West Brom kilátásai nem túl jók, nagy táltosodást már nem várunk tőlük. A 18. pozícióban lévő Southamptonnak pedig kellene egy jó csatár. Graziano Pellé kellene nekik! Ci senti, uomo prodigo?

10 mondatban a 25. forduló 10 meccséről:
Vajon Henrih Mhitarjan elveszti Arsenal szüzességét, és pályára lép a kiesőjelölt Swansea otthonában, és egyáltalán, ez lesz az utolsó meccse a londoniaknak a megváltó Aubameyang érkezése előtt? London: a brit főváros nevét ebben a cikkben már-már úgy használjuk, mint egy névelőt, de ha egyszer városi rangadón találkozik egymással a WHU és a Palace, mi mást is tehetnénk? A keddi program része lesz a Liverpool huddersfieldi kirándulása is, amely nyolc nap alatt már a harmadik meccse lesz Kloppéknak, lehet hogy végre nem fognak kikapni két zakót követően? Szerdán lesz a nagyüzem, ezt megünnepelve a Chelsea hazai környezetben verheti meg idén már harmadszor is a Bournemouth-t (egy-egy PL és ligakupa győzelem után). A forduló egyik legizgalmasabb meccsének ígérkezik a két stabil középcsapat, vagyis a hét meccse nyeretlen (négy vereség, három remi) Everton és az idén még veretlen Leicester csatája. Utoljára az egyre távolibb októberben nyert a St. James Parkban (jó-jó, tudjuk: manapság Sports Direct Arena) bajnokit a Newcastle, és kételkedünk benne, hogy pont a Burnley ellen örvendeztetné meg újra szurkolóit a három ponttal. Most vagy soha: a Sotonnak nagyon kell a győzelem az újonc Brighton ellen, amely tegnapelőtt igazolta le a technikás Leonardo Ulloat. Mint fentebb utaltunk rá, a listavezető Citynek könnyű dolga lehet a WBA ellen, amely utoljára 2011-ben tudott legalább egy pontot szerezni a manchesteri Kékek ellenében. Watford – Stoke: elnézést a két klub magyarországi drukkereitől, de ezt a meccset akkor sem hiányolnánk, ha le se játszanák, és baráti alapon kiosztanák az egy-egy pontocskát. A kör megkoronázása lehet egy jó Spurs – MU rangadó, feltéve ha José Mourinhoék ebben partnerek lesznek, és nem busszal érkeznek a Wembley gyepére.

A forduló teljes menetrendje
Kedd:
Swansea City – Arsenal
West Ham United – Crystal Palace
Huddersfield Town – Liverpool (tv: Spíler TV, 20:30, élő)

Szerda:
Chelsea – Bournemouth
Everton – Leicester City
Newcastle United – Burnley
Southampton – Brighton & Hove Albion
Manchester City – West Bromwich Albion (tv: Spíler TV, 23:15, felvételről)
Stoke City – Watford
Tottenham Hotspur – Manchester United (tv: Spíler TV, 20:30, élő)

A bajnokság állása:

pl20180130

Balogh József