Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A katalán rangadón botlott a Barca! – videóval

A spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (La Liga) 22. fordulójának ma délutáni katalán rangadóján két barcelonai klub feszült egymásnak. Az Espanyol stadionjában a Király-kupa nyolcaddöntőjének odavágóján elszenvedett veresége után most sem bírt a Barca a riválisával, az összecsapás vége viszont ezúttal döntetlennel zárult, a publikum pedig két nagyszerű fejesgólt láthatott.

Espanyol+v+Barcelona+La+Liga+kgsOvcZXkdOlCoutinho és a társai megszenvedtek a városi rangadón, melyet kis híján megnyert az Espanyol (forrás: zimbio.com)

Nemrég a Spanyol Király-kupa nyolcaddöntőjében találkozott egymással a két katalán gárda, az Espanyol és a Barcelona. Akkor a párharc odavágóján hazai pályán győzött az Espanyol, a visszavágón viszont a Barca aratott sikert, és tovább is jutott.

Ma a spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság, tehát a La Liga 22. fordulójában fogadta az Espanyol az éllovas Barcelonát, a vendégek kezdőjében pedig nem szerepelt Messi, viszont a kispadon ott volt az argentin ász. A Liverpooltól megszerzett Coutinho viszont ott volt a pályán a kezdésnél kifutó játékosok között. A brazil számára azért is lehetett újfent érdekes ez a párosítás, hiszen kölcsönben pár éve szerepelt az Espanyolban.

Barcelonában nem kis esőzés kísérte végig a meccset, sok helyen állt a víz a pályán, és ez idővel csak rosszabb lett. Az első játékrészben a legnagyobb helyzetre a 23. percig kellett várni, viszont ekkor az új szerzemény, Coutinho bődületes lökete csattant a felső lécen! Egy-két felvillanása volt az Espanyolnak is, ám ter Stegennek nem volt nehéz dolga. Majd a félidő végén újból nagy esély adódott a Barca előtt, szabadrúgással jöhettek a gránátvörös-kékek. A 44. minutumban Luis Suárez pontrúgása suhant el kicsivel a kapu fölött! A Barca azonban nem talált kaput az első játékrészben, míg a hazaiak egyszer igen, a labda viszont alig volt a kék-fehéreknél.

Espanyol+v+Barcelona+La+Liga+zwgptzJYI-KlA képen Suárez mögött az Espanyol játékosai, ám eredmény tekintetében a Barcának kellett városi riválisa után futnia, melynek a hajrában egyenlítés lett az eredménye (forrás: zimbio.com)

Ez utóbbi a fordulást követően sem változott, de ez alapvetően nem volt mérvadó. A 47. percben viszont jött egy hazai gól, ám nem adták meg Moreno találatát, aki a visszatett labdát lőtte be, ugyanis Baptistao a passz előtt az alapvonalon túlról húzta vissza a játékszert. Az 52. minutumban Umtiti sárga lapot kapott, így kénytelen kihagyni a következő meccset a Barca védője. A katalán gigász igyekezett nyomást gyakorolni az Espanyolra, majd az 59. percben Valverde mester úgy döntött, pályára küldi Messit, és Sergi Robertót is. Ezzel viszont nem lett hirtelen jobb a helyzet, sőt a Barcelona került hátrányba! A 66. minutumban Sergio Garcia pazar beívelését követően a korábban meg nem adott gólt szerző Moreno fejelt a kapuba! Ter Stegen még bele tudott kapni a labdába, de megakadályozni nem tudta azt, hogy bemenjen csapata kapujába (1-0)! A bekapott gólja után még inkább igyekezett a Barcelona nyomást helyezni riválisára, és betalálni annak kapujába, miközben az Espanyolnál arra koncentráltak, hogy meghiúsítsák még Messiék esetleges pontszerzését is. Ez azonban semmiképp sem jött össze, legalább is az, hogy minimum egy pontot ne szerezzen a Barca, ugyanis a 82. percben a Coutinho által szabadrúgásból a bal szélről beívelt labdát Pique fejelte be! A spanyol hátvéd fejesébe – csakúgy mint Moreno fejesébe ter Stegen – belekapott Diego Lopez, de menteni nem tudott, a hajrának egállal mentek neki a felek (1-1)! A 87. percben a kolumbiai Carlos Sanchez lépett pályára a hazaiaknál, a Fiorentinától kölcsönbe érkező játékos debütálása volt ez a kék-fehéreknél. A rendes játékidő leteltével 3 percet hosszabbított a játékvezető, majd a 91. minutumban szép támadás végén a beemelt labdát Messi csúsztatta meg, de a labda simán Diego Lopezé lett. Ezután ment előre az Espanyol, majd a Barca tizenhatosán belül Sergio Garcia esett el, de Umtiti nem bántotta, tizenegyest nem is adott a játékvezető. A vége felé eléggé felfokozott volt a hangulat, ahogy a lefújást követően is. A vége 1-1 lett, így az Espanyol a saját pályáján rövid időn belül másodjára is borsot tört a városi rivális Barcelona orra alá a katalán rangadón. Ennek ellenére így is magabiztosan vezeti a bajnokságot Valverde alakulata, amely 19 ponttal előzi meg a 4. pozícióban lévő ősi rivális Real Madridot, míg az Espanyol így is csupán a 15. helyet foglalja el a tabellán.

Döntetlenje ellenére klubrekordot állított fel a Barcelona, amely immár 22 bajnoki óta veretlen, ezzel Valverde megdöntötte Pep Guardiola rekordját, aki a 2009-2010-es idény első 21 bajnokiját nyerte meg katalán klubóriást irányítva.

La Liga, 22. forduló
Espanyol – Barcelona • 1-1 (0-0)
Helyszín: Estadi Cornellà-El Prat, Barcelona. Vezette: Jesus Gil Manzano
Gólszerzők: Moreno (66.), ill. Pique (82.)
Sárga lapok: Naldo (40.), Navarro (70.), Garcia (79.), Moreno (84.), ill. Busquets (29.), Umtiti (52.), Jordi Alba (86.)
Kiállítás:

Espanyol: Diego Lopez – Navarro, David Lopez (Navarro, 76.), Naldo, Caricol – Victor Sanchez, Darder – Baptistao (Carlos Sanchez, 87.), Granero, Jurado (Garcia, 61.) – Moreno. Vezetőedző: Quique Flores

Barcelona: ter Stegen – Semedo (Sergi Roberto, 59.), Pique, Umtiti, Digne (Jordi Alba, 75.) – Coutinho, Paulinho, Busquets, Iniesta – Paco Alcacer (Messi, 59.), Luis Suárez. Vezetőedző: Ernesto Valverde


A mai nap korábbi, első spanyol bajnokiján a madridi Getafe a Leganes csapatát fogadta. A meccs első komolyabb helyzete a 40. percben alakult ki, amikor is Molina lövése ment a vendégek kapuja mellé. A folytatásban sokat viszont nem kellett várni, és két hazai ziccerre is sor került! Előbb, a 48. percben Antunes szabadrúgása után csattant a labda a kapufán, majd a következő minutumban az első játékrész végén villanó Molina fejese is a kapufát találta el! A Getafe nagy helyzetei ellenére a keveset mutató Leganes nyerhetett volna a végén egy szögletet követően, ám a 89. percben Mantovani fejese épphogy mellé ment! A mérkőzés 0-0-s végeztével a pontosztozkodásnak köszönhetően mindkét csapat maradt ugyanott a tabellán és 29-29 ponttal állnak a felek – a Getafe a 10., míg a Leganes a 11. pozíciót foglalja el.

Getafe – Leganes • 0-0

Nagy Dávid