Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

El: elképesztő végjáték után jutott tovább a Dortmund! – videóval

Az UEFA Európa-liga kieséses szakaszának első körében, a legjobb 32 közötti párharcok visszavágóinak mindegyik lezárult. Köztük az Atalanta és a Borussia Dortmund egymás elleni ütközete is, melyen úgy tűnt, óriási sikert aratva a hazai gárda megy tovább, ám a végjátékban a BVB egalizált, mellyel a sárga-fekete alakulat lépett a nyolcaddöntős csapatok sorába!

IMG_20180222_225631-1638x1151Schmelzer törte össze a bergamói álmokat (forrás: twitter.com/EuropaLeague)

Az Atalanta ma este a Borussia Dortmund csapatát fogadta Bergamó városában, szakadó esőben az Európa-liga legjobb 32 csapata közötti kiesés kör visszavágóján. A németországi odavágón nagyszerű küzdelmet láthatott a publikum, és az a találkozó 3-2-es BVB sikerrel ért véget, de kicsit sem tűnt még lefutottnak ez a párosítás.

Atalanta+V+Borussia+Dortmund+UEFA+Europa+League+DiaA9PGCfH9lAz elején örülhetettek az Atalantánál, az öröm pedig majdnem a lefújásig kitartott (forrás: zimbio.com)

A visszavágón nagy elánnal kezdett a hazai csapat, és később sem igazán csillapodott az Atalanta játékosainak hajtása, lelkesedése. Túlzottan sokat nem is kellett arra várni, hogy megszülessen a mérkőzés első gólja, mellyel a 11. percben az olasz klub került előnybe! Egy szögletet követően Bürki rossz ütemben lépett ki a kapujából, így mellőle tudta megcsúsztatni Caldara fejjel a labdát, mely Toloi elé érkezett, aki a lényegében üresen tátongó kapuba pöckölte a labdát! A hátvéd Toloi részéről ez volt az első európai kupaporondon szerzett gólja, összességében pedig karrierje 11. találata (1-0)! Az Atalanta a 27. minutumban kis híján duplázott! Nagyon kevésen múlott, hogy Gómez nagyszerű beadása után a jól érkező Cristante fejese beakadjon! Annyi biztos, ezt inkább a hazai játékos rontotta el, hiszen nemigen tudott volna hárítani a BVB svájci hálóőre. A 32. percben lényegében először villant a Dortmund, amikor is Schürrle távoli lövésénél mutatott be nagy védést Berisha, majd a tizenhatos széléről végezhetett el szabadrúgást a sárga-fekete alakulat, ám Götze a sorfalat lőtte telibe. Ezután viszont épp ő talált be, ám les volt, jogosan nem adta meg a gólt a játékvezető, maradt tehát az 1-0. A 34. minutumban egy hazai hibát követően törhetett kapura Batshuayi, ám sikerült mentenie előle De Roon-nak, aki ezzel azonban majdnem csapata kapujába lőtt, de megúszták a bergamóiak egy szöglettel, mely után megintcsak nem lett gól. A 38. percben a már akkorra egy sárga lapot begyűjtő Sokratis Papastathopoulos gázolta el a kilépő Gómezt! A görög igaz, hogy a labdát találta el, bár alapvetően nem feltétlenül lehetett azt várni, hogy ez a megmozdulás nem a hazai csapatkapitányt találja el, ráadásul szörnyen fogott talajt a bergamói karmester, de szerencsére szinte azonnal folytatni tudta a játékot. Az első félidőben ezen felül nem történt több érdemleges esemény, a szünethez érve pedig a hazaiak álltak továbbjutásra, több idegenben lőtt góllal 3-3-as összesítésnél.

A folytatást követően nem sokat teketóriázott az Atalanta, hiszen Ilicic már az 51. percben betalált volna, ám lökete egy méterrel mellé ment. Ezután eltelt 4 perc, és ismételten a hazaiak villantak – Caldara a lepattanó labdát elcsúszva tette kapura, Toprak pedig szögletre mentett, majd a sarokrúgás nem lett veszélyes, megúszta ezt a Dortmund, életben tartva esetleges továbbjutási esélyeit. Az 59. percben az ezúttal keveset mutató amerikai Pulisic helyére érkezett Reus a vendégeknél, nyilván abban bízva dortmundi részről, hogy az ő vezényletével legalább a továbblépést érő döntetlen kiharcolásra kerüljön. Tíz perccel Reus beállása után azonban egy rossz passz után Bürkinek kellett nagyon mentenie, hogy ne kettővel menjen az Atalanta! Még ugyanebben a minutumban Ilicic talált be majdnem a dortmundi kapuba, viszont miután Toprakot megkavarta, kevéssel, de mellé lőtt! A 74. percben a túloldalon Batshuayi próbált túljárni Berisha eszén, de a hazai kapuvédő résen volt és hárított. Ezután egy perccel Reus is helyzetbe került volna, ám a német keresztbe ellőtte a labdát a hazai kapu előtt! A 79. minutum végén óriási ziccerbe került az Atalanta, mellyel lényegében tutira eldönthette volna a hazai csapat a meccset, viszont Gómez közeli löketét Bürki nagy védése követte! Majd a túloldalon a következő a 81. percben Berisha mutatott be egy bravúrt, amikor is Schürrle próbált egyenlíteni! Jött is viszont ezután hamar az egyenlítés! A 83. minutumban egy Reus által belőtt, megpattanó labdát próbált Batshuayi elől begyűjteni Berisha kapus, ám kipattant róla a labda, melyre a csúszós talajon lecsapott Schmelzer, és bevágta azt az Atalanta hálójába, ezzel pedig már a Dortmund állt továbbjutásra egy szerencsés egalizáló találattal (1-1)!

IMG_20180222_230028Végül pedig mégis a vendégek örülhettek, akik a szerencsének is köszönhetik a továbbjutásukat (forrás: twitter.com/EuropaLeague)

Nagyon igyekezett a rendes játékidő végéig az Atalanta, próbált előre menni a győzelmet, és továbbjutást érő találat megszerzéséért. Végül 3 perc hosszabbítás következett, és még bizakodhatott a hazai gárda. A ráadásban sem tudott viszont már újabb gólt szerezni az Atalanta, így kiesett a bergamói csapat, amely emelt fővel távozhat egy nagyszerű El-idényt követően az európai kupaporondról. A kiesés azért is fájó lehet az olasz csapatnál, mert nem érdemelt búcsúzást a klub, melynél a Dortmund nem volt jobb, és a BVB-nek többet kell mutatnia majd a nyolcaddöntőben. Igaz, ez az ellenféltől is függ majd, ám az Atalanta bizonyította, hogy nem hiába volt ott az Európa-ligában, és akár a következő idényben is láthatjuk ezt az igencsak szimpatikus együttest.

UEFA EURÓPA-LIGA, A LEGOBB 32 KÖZÖTT, VISSZAVÁGÓ
Atalanta – Borussia Dortmund • 1-1  (1-0) | Tj.: Borussia Dortmund, 4-3-as összesítéssel
Helyszín: Stadio Atleti Azzurri d’Italia. Vezette: Jesus Gil Manzano
Gólszerzők: Toloi (11.), ill. Schmelzer (83.)
Sárga lapok: Hateboer (66.), Spinazzola (79.), ill. Sokratis (17.), Piszczek (86.)
Kiállítás:

Atalanta: Berisha – Toloi (Cornelius, 88.), Caldara, Masiello – Hateboer, Cristante, de Roon (Petagna, 87.), Freuler, Spinazzola – Ilicic, Gomez. Vezetőedző: Gian Piero Gasperini

Borussia Dortmund: Bürki – Toljan (Schmelzer, 46.), Toprak, Sokratis, Piszczek – Dahoud (Isak, 82.), Sahin – Pulisic (Reus, 59.), Götze, Schürrle – Batshuayi. Vezetőedző: Peter Stöger

Nagy Dávid