Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

La Liga: Messi csavart, a Barcelona pedig nyert a bajnoki döntőn – videóval!

Bajnoki döntőt rendeztek Spanyolországban, a La Liga 27. fordulójában ugyanis a második Atletico Madrid a listavezető Barcelona otthonába látogatott.

Kép: AS.com

Kép: AS.com

Bánhatják Barcelonában, hogy az utóbbi időben hullajtottak pontokat: a Getafe, az Espanyol és legutóbb a Las Palmas ellen sem sikerült nyerniük. Ennek köszönhető az, hogy egyetlen valódi üldözőjüknek, az Atleticónak még van reális sansza a végső győzelemre. A Matracosoknak ehhez persze mindenképpen kellett a három pont a Camp Nouban, igaz akkor 2 pontra meg tudták volna közelíteni Valverde együttesét. Ami a madridiakat illeti, mostanában épp kezdenek formába lendülni, élen a francia géniusszal, Antoine Griezmannal. A szőke támadó a hét közben négy gólt vágott, egy hete a Sevilla ellen pedig mesterhármast szerzett, vagyis minden bizonnyal jelenleg egész Európa egyik, ha nem a legjobb formában lévő játékosáról van szó. Akárhogy is: az Atleticónak kellett támadnia, ők voltak jobb formában, így akár egy meglepetés is benne lehetett volna a levegőben a részükről.

Ezzel szemben kicsit csalódást keltő volt a kezdésük. Simeone együttese nem próbálkozott letámadással, hanem már a legelejétől fogva a saját térfelén belülre rendezkedett be és a tőlük megszokott precíz és kőkemény védekezéssel próbálták megtörni a hazaiak önbizalmát. A Barca persze nem kapkodott, nyugodtan szövögették a támadásaikat, nem voltak türelmetlenek. A Matracosok gondosan levédték a belső területeket, a katalánok főleg a széleken tudtak csak minimális gondokat okozni nekik – főleg Iniesta és Coutino révén. Oblaknak viszont nem sok dolga akadt. Az Atleti sokáig egészen szépen tartotta magát, taktikájuk azonban – akármi is volt az – végül nem jött be.

A fővárosiak minden erejét lekötötte Messi hatástalanítása, ami meg kell hagyni, 20 percen keresztül szinte tökéletesen megvalósult. Ezután tudott egyszer jelentkezni egy lövéssel az argentin, ám előtte három védőből kellett bohócot csinálnia, így kijelenthető: komoly és szoros őrizetet kapott. A gond nem is ezzel volt. Messit szinte teljesen kivette a játékból a sárga mezes csapat, ám a 26. percben Leo így is megtalálta a módját, hogy főszereplővé lépjen elő. A Barcelona ekkor ugyanis tökéletes helyről jöhetett szabadrúgással, amit a Barca tízese a tőle megszokott eleganciával értékesített. Oblak rajta volt a labdán, nagyon kapaszkodott, de szinte esélytelen volt a védésre, túl későn látta meg a játékszert a sorfal mögött. Előnybe került a Barcelona teljesen megérdemelten – hatalmas bajban volt az Atletico.

1520179578_328818_1520179615_noticia_normal

Érthetetlen, hogy mi volt az elképzelés a vendégeknél, hiszen sem az elején nem akartak nyomást gyakorolni ellenfelükre, sem azután. Mondjuk utána még ha nagyon akartak volna, akkor sem lett volna könnyű dolguk. A Barcelona dominált, náluk volt a labda, Rakitic és Busquets pedig kézben tartották a dolgokat a középpályán. Még az sem vette erejüket, hogy a 36. percben le kellett cserélni Andres Iniestát sérülés miatt – a helyére Andre Gomes érkezett, így Coutinho a folytatásban a balszélről próbálkozhatott. Kissé tanácstalannak tűntek a sárga mezesek, rettenetesen passzívak voltak és egyáltalán nem úgy viselkedtek, mint ahogy az egy kihívótól elvárható. Az első félidőben nagyon kellemetlen helyzetbe kerültek, amiből nem sokan tudnának felállni.

A fordulás után kicsit visszavett a Barcelona, tudatosan átadva egy kis teret az Atleticónak, a madridi csapat azonban ezzel nem sok mindent tudott kezdeni. A Barca kicsit spórolt is az energiával, valamint szerették volna azt is, hogy minél több terület legyen bejátszható az ellenfelük térfelén. Simeone mindent bevetett: bejött Correa, Gameiro és Lucas is, mindez pedig több formációváltással is járt. 20-25 perccel a vége előtt aztán jött a letámadás is az Atletitől, de ekkor már nagyon sínen volt a Barcelona. Főleg Suarez révén a kontrákra alapoztak, érkeztek a mélységi passzok és próbálták nehéz helyzetbe hozni Godinékat hátul. A hajrára egész mozgalmassá vált a meccs, érezhető volt, hogy a következő találat (már ha lesz) kulcsfontosságú.

Az utolsó percekre bőven maradt feszültség. No nem épp azért, mert az Atletico olyan sok veszélyes próbálkozással jelentkezett volna, sokkal inkább, mert csak egy gól volt a különbség és semmiképpen sem dőlhetett hátra a hazai gárda. Próbálkozások voltak itt is, ott is – Gamiero például be is talált, csak hogy Diego Costa lesen volt, így jogosan érvénytelenítették a találatot – ám a várt áttörés elmaradt. Az FC Barcelona végül megtartotta fölényét és növelni se tudott rajta, így végül megérdemelten, 1-0-ra nyert. Előnyük ezzel 8 pont az Atletico Madrid előtt, vagyis ismét kényelmesen vezetik a bajnokságot. Ami pedig Simeone csapatát illeti, elszalasztották a nagy esélyt. Innentől nem a saját kezükben van a sorsuk, legfeljebb csak akkor szólhatnak bele a bajnoki cím sorsába, ha a Barca hibázik – sokat. A gránátvörös-kékek többnyire eddig is fél kézzel már a serleget szorongatták. Ezután meg pláne.

https://www.youtube.com/watch?v=p8FyUfEbIbE

Barcelona – Atletico Madrid 1-0 (1-0)
Helyszín: Camp Nou (Barcelona), Vezette: Gil Manzano
Gólszerző: Messi (26.)
Sárga lap: Messi, Rakitic, ill. Vrsaljko, Gimenez
Kiállítás: –

Barcelona: ter Stegen – Jordi Alba, Umtiti, Pique, Sergi Roberto – Iniesta (Andre Gomes), Rakitic, Busquets, Coutinho (Paulinho) – Luis Suarez, Messi. Vezetőedző: Valverde.

Atletico Madrid: Oblak – Filipe Luis (Lucas Hernandez), Gimenez, Godin, Vrsaljko (Correa) – Koke, Gabi (Gameiro), Thomas Partey, Saul Niguez – Diego Costa, Griezmann. Vezetőedző: Simeone.

Korábbi meccs:

Levante – Espanyol 1-1