Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

“Számomra ez az elmúlt 10 év leggyengébb Barca-kerete”

A nyári játékosmozgásokból kiindulva kisebb csoda, hogy a Barcelona veretlenül vezeti a bajnokságot, sőt a kupadöntőben is ott vannak, valamint a BL-ben is megvan az esélyük. A neheze azonban még csak most következik, nem kis meló lesz beosztani az erőt az utolsó hetekre.

Kép: FACOM

Kép: FACOM

Ezen a hétvégén az FC Barcelona egy fontos lépéssel közelebb kerülhet története 25. bajnoki elsőségéhez, hiszen a Sevilla ellen játsszák majd szombaton a forduló rangadóját. Ernesto Valverde együttese vereség nélkül abszolválta az elmúlt 29 mérkőzését, így pedig közelítenek a hibátlan szezonhoz, ami még Pep Guardiola Barcájának sem sikerült annak idején – akkor a 2009/10-es szezonban az Atletico Madrid végül le tudta győzni őket. A Sky Sports ennek apropóján állandó szakértőjéhez, Guillem Balague-hoz fordult, aki ki is fejtette véleményét.

“Lenyűgöző ez a 29 meccses veretlenségi széria, ami a tavalyi szezon végét is beleszámolva már 36. Csak két meccsnyire vannak a Real Sociedad 38-as rekordjának a beállításától, amely szintén két szezont ölelt fel (1979/80). Ami viszont még ennél is hihetetlenebb, hogy csak 13 gólt kaptak a 29 találkozójukon és 74-et lőttek.” – idézi a Sky Sports Balague szavait.

Azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy a szezon legrázósabb része még csak most következik, ami a Barca számára különösen nehéz lehet majd. Okosan kell bánni a rotációval, hiszen a katalánok még mind a három trófeáért versenyben vannak, a klubszezont követően pedig sok játékosuk a világbajnokságon folytatja majd. A fokozott terhelés pedig nincs jó hatással a legtöbbet foglalkoztatott sztárok szervezetére – Messi, ter Stegen és Pique is küzdött izomproblémákkal az elmúlt hetekben.

Balague kiemeli, hogy főleg az argentin kapcsán lehet majd téma a pihentetés mostanában, hiszen a szezon első felében rendesen kifutotta magát – nem lenne jó, ha épp a végére fáradna el. Ráadásul jön az április, ami hatalmas terhelést jelent majd: nem csak sok lesz a meccs, de az ellenfelek is nagyon erősek lesznek (mondjuk a BL-ben például), és ezek a legfontosabb erőpróbák a teljes szezon során. Be kell látni, hogy a megfelelő rotáció nélkül egész egyszerűen nem lehet eredményesen lehozni ezt a hajrát. A jelenlegi keretből kiindulva pedig különösen nagy kihívás lesz összelogisztikázni ezt a periódust.

“A keretet nézegetve Pep Guardiola 2008-as érkezése óta, azt mondom: számomra ez az elmúlt 10 év leggyengébb Barca-kerete.”

Balague azt állítja, hogy az előző (nyári) átigazolási szezonban és a következőben is közel 8 játékost próbáltak/próbálnak majd meg kicserélni Barcelonában, ami csaknem a keret harmada. Ez is arra utal, hogy a katalán vezetők is osztják Guillem aggályait a keret erejével kapcsolatban.

Kép: Blaugranes.com

Kép: Blaugranes.com

A következő hetek mutathatják majd meg, hogy milyen jó is a Barca kerete valójában, ám Balague szerint bizonyos meccseken, amikor kéne majd egy kis plusz a padról, előfordulhat, hogy rövid lesz a csapat. Még az is lehet, hogy épp a Sevilla ellen, vagy mondjuk később, a Celta Vigo ellen kerülnek majd ilyen helyzetbe.

“A Barcelonának meglehet a La Liga-győzelem, mire az El Clásicóhoz érünk. Ha mégsem, lehet hogy majd épp a Real ellen biztosítják majd be magukat a Camp Nouban – ez az eredmények alakulásától is függ. Viszont egy Bajnokok Ligája elődöntő, pontosabban annak a visszavágója is várhat rájuk akkor, ami hatással lehet a Barcelona felkészülésére.”

 Balague szerint ha sikerül eredményesen végigcsinálniuk ilyen szűk merítéssel az utolsó heteket, az csakis Valverde mesteri kerethasználatának, valamint Messinek és ter Stegennek lesz majd köszönhető. Utóbbi kettőnek a szerepe azért is hangsúlyos, mivel a keret kiegyensúlyozatlan, így ők, illetve a fix kezdőcsapat rettenetesen sokat számítanak.

“A BL is komoly szerepet játszik majd. Ha sikerül is eljutniuk a döntőbe, az rengeteget elvesz majd a koncentrációjukból. Én nem látom, hogy képesek lennének erre.”