Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

5+1 sztár, akik NEM levezetni mentek Amerikába

Elmúltak már azok az idők, amikor az amerikai profi labdarúgó bajnokság (MLS) csupán anyagi szempontból volt vonzó a külföldi futballisták számára. Manapság már az Ibrahimovicok és David Villa-k között jó néhányan akadnak, akik erejük teljében, pályafutásuk csúcsán döntenek egy-egy jenki klub mellett. Ezen játékostípus legékesebb képviselőit gyűjtöttük most össze.

josef_martinez

Josef Martínez (venezuelai, Atlanta United)

A tengerentúli labdarúgás szkeptikusai gyakran elfelejtkeznek arról a tényről, hogy az MLS számtalan harmadik világbeli futballista számára az egyetlen lehetőséget jelenti a magas szinten, nagyközönség előtt történő rugdosásra. Kitűnő példa erre a 24 éves Josef Martínez, aki ugyan hosszú éveken át játszott Európában, a lépést azonban nem tudta felvenni a helyi riválisokkal. Az Atlanta színeiben azonban valódi sztárrá vált: tavaly 21 meccsen 19 góllal, idén 5 meccsen 5 góllal vetette észre magát, míg hazája válogatottjának is első számú centere lett.

CArlos-Vela-LAFC

Carlos Vela (mexikói, Los Angeles FC)

Vela neve gyakorlatilag összeforrt a Real Sociedaddal: az Arsenal-nevelés éveken keresztül meghatározó tagja volt a spanyol középcsapatnak, mígnem egyszer csak gondolt egyet, és csatlakozott az új alapítású Los Angeles FC-hez. A 29 esztendős szélső csapata legmeghatározóbb játékosa, és 5 mérkőzésén szerzett 4 parádés gólja, és 2 látnoki gólpassza nem nevezhető alibizésnek.

nikolics

Nikolics Nemanja (magyar, Chicago Fire)

Valószínűleg senkinek sem kell bemutatni honfitársunkat, aki magyar és lengyel gólkirályként, BL-mérkőzésekkel a háta mögött szegődött az Újvilágba. Első idényében gólkirály lett új klubjában is, mellyel az MLS rájátszásába is bejutottak, míg idén 5 mérkőzésen szerzett 4 találatával szintén csúcson járatja a motort.

giovinco

Sebastian Giovinco (olasz, Toronto FC)

A Juventus-nevelésű támadó a sztárigazolásoknak köszönhetően legnagyobb igyekezete ellenére sem tudott a torinóiaknál meghatározó szerepet betölteni. Hosszú és gyötrelmes évek után futott be a Toronto ajánlata, melynek elfogadása után Giovinco az MLS egyik legnagyobb reklámarcává vált. Immáron negyedik szezonját tölti a tengerentúlon, megnyerte már a bajnokságot, kétszeres kanadai kupagyőztes, gólkirály, és ráadásul az olasz válogatottba is visszakerült.

dos_santos_fiverek

A dos Santos fivérek (mexikóiak, Los Angeles Galaxy)

Giovani dos Santos a Barcelona akadémiájának növendékeként megfordult a Tottenham, és a Villarreal kötelékében is, hosszútávon viszont egyik csapatban sem tudott megragadni. Jött azonban számára az új kezdet: az LA Galaxy! A 101-szeres mexikói válogatott csatár nemcsak hogy kulcsjátékosa lett az amerikai Galaktikusoknak, de 2017-ben a több nagy csapat által is csábított öccsét, Jonathant is Los Angelesbe csábította. A dos Santos fivérek túlzás nélkül az MLS legjobb párosává váltak, és ezt a Galaxy előkelő helyezése is alátámasztja.

Írta: Wernigg Márton

Képek forrása: mlssoccer.com