Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

EL: Payet vezérletével fél lábbal döntőben a Mairseille! – videóval

A második számú nemzetközi kupasorozatban eddig brillírozó Marseille és Salzburg feszült egymásnak az Európa-liga elődöntőjének odavágóján. 

FBL-EUR-C3-MARSEILLE-SALZBURG

Az Európa-liga idei kiírásának két meglepetéscsapata újra összecsap a csoportkör után. A Marseille formája elsősorban hazai pályán imponáló, a Velodrome-ban a Bragát, a Bilbaót és a Red Bull másik büszkeségét, a Leipziget is legalább három gólt lőve verték. A Salzburg menetelése pedig talán még tekintélyt parancsolóbb, hiszen a Real Sociedadon, a Dortmundon és a Lazión jutottak túl.

A két együttes egyébként már találkozott a csoportkörben, igaz akkor az OM közel sem volt olyan jó formában, mint most: a csoportkörben egy 0-0 mellett Salzburgban 1-0-ra nyerni tudtak az osztrákok.

A hírhedt Stade Vélodrome-ben pokoli hangulat fogadta a csapatokat, a szurkolók elképesztő hangulatot teremtettek. Az osztrákokat ez sem riasztotta el attól, hogy bátran kezdjék a találkozót és a mérkőzés első perceiben a franciákat mintha meglepte volna a Salzburg bátrabb kezdése. A mérkőzés első tíz percében az OM ugyan többet birtokolt a játékszert, de ehhez helyzetekben nem mutatkozott meg. Az első negyedóra végén szinte első gólszerzési lehetőségét gólra váltotta a hazai együttes, miután Payet pontrúgását követően hajszálpontosan Thauvin fejére varázsolta a játékszert a hazaiak játékosa pedig nem hibázta el ziccerét és az osztrákok hálójába fejelt. A gól feltüzelte a hazaiakat és 20. percben Sanson lövése kerülte el nem sokkal a kapu bal oldalát. Az első félóra végén a vendégek első komoly lehetőségüket szalasztották el miután Lainer lövését Pelé könnyedén hárította. Ezt követően az első játékrész utolsó negyedórája kiegyenlített játékot hozott kevés gólszerzési lehetőséggel.

2555077_w1

A második játékrészt az osztrák együttes jobban kezdte és játékrész elején a franciák fölé kerekedtek Rose tanítványai. A találkozó 52. percében a játékvezető egy egyértelmű büntetőtől fosztotta meg a vendégeket. Egy perccel később azonban az osztrákok kis híján kiegyenlítettek azonban Pele bravúros mozdulattal tornázta a léc fölé Wolf próbálkozását. Bő tíz perccel később a Mairselle kettőre növelte előnyét, miután Dimitri Payet újabb kihagyhatatlan helyzetbe hozta csapattársát, ezúttal a pár perce csereként beálló N’Jie, aki a bal jobb alsó sarkába helyezett védhetetlenül. A hajrába a vendégek mindent elkövettek az idegenbeli találat megszerzéséért, de a hazai védelem remekül állta az osztrákok nyomást. A találkozó 77. percében Gulbrandsen lövése a kapufáról pattant ki, a vendégek legnagyobb bánatra majd a 79. percben Pele nagy mentésével mentette meg a hazaiakat a kapott góltól. A mérkőzés véghajrában az eredmény már nem változott, ami azt jelenti a Mairseille megnyugtató kétgólos előnyben utazhat Ausztriába, kapott gól nékül.

Európa-liga, elődöntő 1.mérkőzés:

Olimpique de Mairseille – Red Bull Salzburg 2-0 (1-0)
Helyszín: Stade Vélodrome, Marseille,  Vezette: Collum (skót)
Gólszerzők: Thauvin (15.), N’Jie (63.)
Sárga lapok: Lopez (20.), Mitroglou (90+1.) ill. Wolf (22.)
Kiállítás: 

Mairseille: Pele – Amavi, Luiz Gustavo, Rami, Sarr – Sanson, Lopez (N’Jie 60.) – Ocampos (Zabo Andre-Frank 52.), Payet, Thauvin (Germain 81.) – Mitroglou. Vezetőedző: R.Garcia

Salzburg: Walke – Lainer, Andre Ramalho, Caleta-Car, Ulmer – Haidara (Yabo 81.), Samassekou, Wolf (Schlager 68.), Berisha – Hwang (Gulbrandsen 60.), Dabbur. Vezetőedző: M.Rose

https://www.youtube.com/watch?v=I2Hw7AR2qTQ

Képek forrása: uefa.com

Ondik Gábor