Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Döbbenetes adatok: összehasonlítottuk Messi és Ronaldo elmúlt 10 évét!

Lionel Messi és Cristiano Ronaldo, két korszakos zseni, a modern futball valaha volt legjobb játékosai. Ha valakit megkérdezünk, hogy ki a jobb, nyilvánvalóan a klubszimpátia alapján fog mondani egy nevet. Mivel az FC Barcelona és a Real Madrid játékosáról beszélünk (ennek a két klubnak van a világon a legnagyobb szurkolótábora), így személyük roppant megosztó, általában ha valaki szereti az egyiket, akkor utálja a másikat és csak kevesen vannak, akik félre tudják tenni az ellenségeskedést és elismerik mindkettejüket. Ez a kis réteg az, mely lát a pályán és valamelyes ért a focihoz, de legalábbis nem makacs. A két klasszis összehasonlítása roppant nehéz, hiszen teljesen más karaktert és játékstílust képviselnek a pályán, ahogyan a fizikális felépítsük is ellentétes. Sokszor hangzanak el ellentétes jelzők, mint hogy a nagyképű flegma és a szerény zseni, robot és földönkívüli, illetve a szorgalmas profi és az istenadta tehetség. Tíz éve letaszíthatatlanok a trónról, ezidő alatt csak ők nyertek aranylabdát (sokszor ez is vitatémát szül), statisztikáik pedig lenyűgözőek. Összevetettük őket, íme az eredmény a számok nyelvén…

960-816x459

Talán a számtani, statisztikai összehasonlítás a “legegyszerűbb”, szokták mondani, hogy a számok nem hazudnak, így mi is emellett döntöttünk, ahelyett, hogy szubjektív véleményezésbe folynánk. Azt, hogy ki a jobb, a cikk olvasása után mindenki döntse el maga. A lent látható infografika, melyet oldalunk készített a transfermarkt adatai alapján, egészen a manchesteri időkig kanyarodik vissza, a portugál zseni CR7 ugyanis kilencedik szezonját tölti a Bernabeuban. Tíz éve még az Old Traffordon varázsolt Sir Alex Ferguson kezei alatt és nyerte meg pályafutása első aranylabdáját, melyet aztán követett Messi remek sorozata. Most mindketten öt-öt szobrocskát őriznek otthon a vitrinjükben. Az évek alatt gyakorlatilag minden létező rekordot átadtak a múltnak, melyet egy támadó játékos magáénak tudhat, egymás rekordjait és mérföldköveit döntik meg, gól és gólpassz mutatójuk pedig mindkettejüknek lenyűgöző, még akkor is, ha összességében különbséget sugall, és némileg alátámasztja azt, hogy Messi jobb csapatjátékos.

Mindenképpen megjegyzendő, hogy az infografika a válogatottban szerzett gólokra nem terjed ki, csak a klubfutballban jegyzett tétmeccseken lőtt gólokat és gólpasszokat összegzi szezonról szezonra. Egészen megdöbbentő adat, a szaggatott vonal mutatja is, hogy Messi zsinórban kilencedik éve éri el a 40 gólos határt és kereken tíz éve is csak kettőre volt tőle, míg Ronaldo esetében ez a sorozat zsinórban nyolc szezonra terjed ki. A szavak helyett beszéljenek a számok:

Ronaldo vs Messi 10 év

 

Aranylabda 10 év

Szerző: Őszi Ádám
Grafikai Munka: Őszi Ádám
Forrás: transfermarkt.de