Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

El: Griezmann duplázott, simán nyerte a döntőt az Atlético! – videóval

Ma este rendezték meg a franciaországi Lyonban az UEFA Európa-liga 2017/2018-as szezonjának fináléját. A döntőben az Olympique Marseille és az Atlético Madrid feszült egymásnak. Utóbbinak már bőven volt tapasztalata az El-finálékat illetően, francia klub pedig sosem diadalmaskodott a második számú európai kupasorozat döntőiben. Ez ma sem változott meg, Griezmann volt a madridi klub ásza, duplájával, valamint Gabi találatával nyertek a Matracosok!

IMG_20180516_214251Griezmann kétszer is bevette a Marseille kapuját, ezzel oroszlánrészt vállalva az Atlético Madrid Európa-liga döntőbeli sikerében! (forrás: twitter.com/EuropaLeague)

Eljött az év egyik legjobban várt napja, ami a klubfutballt érinti, ugyanis ma este 20:45-től Lyon városában indult útjára a labda, ahol a 2017/2018-as szezon Európa-liga döntőjét rendezték! A fináléba az Olympique Marseille és az Atlético Madrid jutottak be. Előbbi a kupasorozat elődjének számító UEFA-kupa fináléjába kétszer jutott be (1999, 2004), de egyszer sem hódította el a trófeát, ahogy más francia klub sem volt erre képes. Az Atlético ezzel szemben a már Európa-liga névre keresztelt sorozatot is megnyerte (2010, 2012).

Az első nagy helyzet a finálé 4. percében alakult ki! Ekkor óriási ziccerbe került a Marseille, miután Payet zseniális passza után Germain tévesztett célt. Két perccel később is a francia alakulat veszélyeztethetett, ám Rami szabadrúgás utáni lövése mellé ment. A nagy iramban kezdődő döntő sok gólt is előrevetített, ám az első 10 perc során nem rezgett egyik háló sem. A 12. minutumban a Marseille szép támadása végén Sarr lőtte el a labdát 17 méterről, de a játékszer nem sokkal a kapu mellett landolt. A 15. percben a túloldalon Koke is lövéssel próbálkozott, azonban a labda jócskán célt tévesztett. A francia klub próbált letámadni, és igencsak gyors támadásokat volt képes vezetni. Ezzel szemben szinte a “semmiből” jött egy gól, előnybe került a 21. percben az Atlético Madrid! Ekkor Mandanda kipasszolt labdája Anguissa lábáról pattant el vagy 10 méterre, melyre lecsapott Gabi, aki Griezmann-hoz passzolt, utóbbi pedig góllal használta ki a ziccert! A francia támadó az Atleti legeredményesebb játékosa lett immár 22 találattal az európai kupasorozatokban (0-1)!

IMG_20180516_214253Ilyen nagy volt az öröm a madridiaknál az első gól után (forrás: twitter.com/EuorpaLeague)

A bekapott gólja után még egy nagy érvágás érte a Marseille-t, hiszen a csapat egyik legjobbja, és kapitánya, Payet lesérült! Az Európa-liga gólpasszkirálya könnyeivel küszködve kénytelen volt elhagyni a pályát, helyét pedig Maxi Lopez vette át. A félidő végéhez közeledve akár második gólját is megszerezhették volna a Matracosok, ám Koke beadása után Godin az égbe fejelte a labdát. A rendes játékidő utolsó percében Sarr volt résen, amikor Gabi passzolt volna Griezmannhoz. A ráadás első percében Amavi beadása után kellett tisztáznia a spanyol fővárosi klubnak – előbb Saul Niguez fejelte ki a labdát, majd Ocampos elől mentett Hernandez, Thauvint pedig igencsak érzékeny ponton találta el a labda. Az első játékrész 1-0-s Atlético előnnyel zárult, de még lehetett várni izgalmakat a finálé hátralévő részében.

A második félidő zuhogó esőben vette kezdetét. A 49. percben kellett résen lennie Anguissa-nak, aki a tizenhatoson belül szerelte tisztán Correa-t. No de még ebben a minutumban betalált az Atleti, nem úszta meg tehát a Marseille! A madridi klub második találatát is Griezmann szerezte, aki Koke passza után közelről talált be, a labda alá pöckölve, a játékszer pedig a kivetődő Mandanda fölött ment a kapuba! A francia gólvágó ezzel az Atlético Európa-liga döntőinek harmadik duplázója lett Forlán, és Falcao után (0-2)!

IMG_20180516_225028Másodjára is éltethették a társak Griezmannt (forrás: twitter.com/EuropaLeague)

Ment előre az Atleti ezután is, sok teret nem adva a Marseille számára. A 71. minutumban jöhetett is volna a harmadik madridi gól, azonban Mandanda védeni tudott Koke léc alá tartó löketénél. A 82. percben a Marseille igencsak közel járt a szépítéshez, ám Maxi Lopez beadása után a nem sokkal azelőtt pályára lépő Mitroglou fejese a kapufán csattant! Két perccel ezután Godin mentése nem lett az igazi, a játékszert pedig Amavi küldte rá, Oblak azonban fogta a labdát. A finálé már eldőlt, de a pontot az i-re egy mintaszerű támadás végén tette fel az Atlético! A 89. percben Diego Costa passza után Gabi, a madridiak csapatkapitánya is betalált (0-3)!

IMG_20180516_225250Gabi, az Atleti csapatkapitánya is sikerrel vette célba a Marseille kapuját! (forrás: twitter.com/EuropaLeague)

A végén még pályára lépett a szezon végén nevelőklubjától távozó Fernando Torres is, a Marseille pedig igyekezett megszerezni a kétperces ráadáshoz érve a becsületgólt. Ez nem lett meg, Európa-liga győzelmek számát tekintve pedig beérte az Atlético Madrid a szintén spanyol Sevilla csapatát. Nagyon simán diadalmaskodott a hispán főváros együttese, a Marseille pedig továbbra sem képes Európa második számú kupasorozatában felérni a csúcsra.

UEFA EURÓPA-LIGA, DÖNTŐ
Olympique Marseille – Atlético Madrid • 0-3 (0-1)
Helyszín: Stade de Lyon, Lyon. Vezette: Björn Kuipers (holland)
Gólszerzők: – , ill. Griezmann (21., 49.), Gabi (89.)
Sárga lapok: Amavi (38.), Luiz Gustavo (75.), N’Jie (78.) ill. Vrsaljko (23.), Lucas (78.)
Kiállítás:

Olympique Marseille: Mandanda – Sarr, Rami, Luiz Gustavo, Amavi – Zambo Andre-Frank, Sanson – Thauvin, Payet (Maxi Lopez, 32.), Ocampos (N’Jie, 55.) – Germain (Mitroglou, 74.). Vezetőedző: Rudi Garcia

Atlético Madrid: Oblak – Vrsaljko (Juanfran, 46.), Gimenez, Godin, Lucas Hernandez – Correa (Thomas Partey, 88.), Gabi, Saul Niguez, Koke – Diego Costa, Griezmann (Torres, 90.). Vezetőedző: Diego Simeone

Nagy Dávid