Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

BL: megtörheti a Real európai dominanciáját a Liverpool? – előzetes

Elérkezett a nap, amire egész Európa várt: ma este csap össze a Real Madrid, és a Liverpool együttese a Bajnokok Ligája fináléjában. A nemzetközi klubszezon záróakkordjának tétje mindkét csapat számára elképesztő: a Királyiak a sorozat jelen formájában először kétszeres címvédőnek mondhatnák magukat, míg a merseyside-i alakulat 2011. után először emelhetne magasba trófeát…

bldonto2018

Út Kijevbe

A leírt favorit

A Real Madrid együttesét a tavalyi címvédés után természetesen az idei szezonban is a döntőbe várták a fogadóirodák. A félszezonnál ugyanakkor már csak igen kevesen tettek volna a habfehérek menetelésére, hiszen a csapat a Tottenhamtől elszenvedett vereségnek köszönhetően csoportmásodikként jutott tovább, a sorsolásnál pedig megkapták a sokak által a másik nagy esélyesnek kikiáltott Paris Saint-Germaint, mindemellett a bajnokságban sem szerepeltek éppen fényesen. Ronaldóék azonban vették az első komoly akadályt, és habár voltak nehéz pillanataik Neymarék ellen, végül kettős győzelemmel lépték le a PSG-t. Következett a Juventus, kiknek a tavalyi BL-döntő után bőven lett volna miért visszavágniuk, ám az odavágó sima Real-sikere, és a visszavágó hosszabbításában megítélt tizenegyes, és Buffon kiállítása megpecsételte a sorsukat. A Bayern München elleni elődöntőben ugyancsak a rutin bizonyult mérvadónak: a bajorok hiába dominálták végig mindkét mérkőzést csupán momentumokat hagyva a Királyiaknak, a címvédő kihasználta kevés lehetőségét, így ők küzdhetnek meg immáron zsinórban harmadjára a végső diadalért.

A selejtezőtől a fáraó trónusáig

A Liverpool negyedik helyen zárta a Premier League 16/17-es idényét, így selejtezőre kényszerültek a Julian Nagelsmann vezette Hoffenheim ellen. A német ellenfélnek nagyobb volt a füstje, mint a lángja: Klopp csapata gyakorlatilag komolyabb erőfeszítés nélkül, kettős győzelemmel került a csoportkörbe. Kvartettjükben természetesen az élen végeztek, ami azonban nem természetes, az rúgott góljaik száma: 23 találatukkal csupán a fentebb említett PSG tudott versenyre kelni. Aki megdolgozik érte, annak szerencséje is van, így kaphatta Szalah csapata a Portót a nyolcaddöntőben, akiknek az odavágón egy ötöst hintettek, ezzel lezárva a továbbjutás kérdését. Következő ellenfelük Guardiola, és az Angliában csak félve emlegetett Manchester City volt, akik meglepően könnyedén áldozatul estek a gyors szélsőknek: Szalakhék a feltolt védelem mögé kerülve oda-vissza megruházták az újgazdag csapatot. Az elődöntőben a Romával néztek “farkasszemet”, kiknek az első meccsen kiharcolt liverpooli előny ledolgozására még a Barca ellen mutatott hajrá sem volt elég.

zidane_vs_klopp

Az edzők mondták

Zinédine Zidane (Real Madrid): “A futball egyszerű. Két csapat van, és meg kell értened, hogy az ellenfeled megkínozhat, és ezen felül kell kerekedned. Mikor nálad van a labda, neked kell gyötörnöd a másikat a saját játékstílusoddal. Nem vagyunk favoritok, és ők sem azok. Egyenlők az esélyeink, mint a döntőkön mindig. Örülünk, hogy itt lehetünk, hogy ismét döntőt játszunk. Sosem fogjuk ugyanezt még egyszer átélni. Átélhetünk még sok mindent, de a mát és a holnapot soha többet. Előnyünkre kell ezt fordítanunk. Nyomás van rajtunk, de ettől szép az élet.”

Jürgen Klopp (Liverpool): “Megegyeztünk a közös munkánk kezdetén, hogy én vagyok a felelős a vereségekért, de a fiúk érdeme a győzelem. Így hát nincs vesztenivalójuk. A tapasztalat nagyon fontos, ezért biztos vagyok benne, hogy a kezdősípszó előtti másodpercben a Madrid lesz a magabiztosabb, de ez nem probléma, mert a játék nem véget ér akkor, hanem elkezdődik. Nem játszottak még ellenünk, mi a Liverpool vagyunk – nemcsak egy jó csapat, a DNS-ünkbe kódolták, hogy nagy dolgokra vagyunk hivatottak.”

ronaldo_salah

Érdekességek

– Ronaldo lehet az első játékos a futballtörténelemben, aki ötszörös BL-győztesnek mondhatja magát.

– Klopp igencsak hadilábon áll a döntőkkel: utolsó öt fináléját mind elvesztette. Utoljára a 2014-es Német Szuperkupát tudta elhódítani a Dortmunddal.

– A Liverpool a 2011-es Ligakupa óta első trófeáját gyűjtheti be.

– Sergio Ramos számára nem ismeretlen terep a kijevi Olimpiai Stadion: 2012-ben itt ünnepelhetett Európa-bajnoki győzelmet a spanyol válogatottal.

– Bár sokan Szalahot tartják a Liverpool támadószekciójában kulcsfigurának, a statisztikák Firminot igazolják: 10 góljával és 7 gólpasszával ő a második Ronaldo (15, 3) mögött a kanadai táblázaton, míg az egyiptomi szintén 10 találatot szerzett, de csupán 4-szer szolgálta ki társait.

– A ‘Pool legfőbb gyengesége kétségkívül a kapusposzt, ennek fényében meglepő adat, hogy a BL idei kiírásának legeredményesebb kapusa nem más, mint Loris Karius, aki 5 mérkőzést hozott le kapott gól nélkül.

– A Liverpool az egész sorozatban összesen 40-szer talált be ellenfeleinek, míg a Real “csupán” 30-szor.

– A legtöbb büntetőt a Real Madridnak ítélték meg idén, szám szerint 4-et, a második a Liverpool, akik 3-at rúghattak. A csapat ellen befújt tizenegyeseknél már más a helyzet: a ‘Pool 3-szor, míg a Real egyszer sem került szankcionálásra a játékvezető által.

– Nem véletlenül rettegnek a spanyol fővárosban a merseyside-iak támadósorától: Szalah átlagosan 90, Mané átlagosan 94, Firmino pedig átlagosan 97 percenként rezgeti meg az ellenfelek hálóját. A Blancók legjobbja Cristiano Ronaldo, aki minden 72. minutumban talál be egy ideális világban, a második pedig a sokat ekézett Benzema a maga 128-as átlagával.

real_liverpool

Real Madrid – Liverpool (20:45, M4Sport)
Helyszín: Olimpiai Stadion (Kijev); Játékvezető: Milorad Mazics (szerb)

Várható összeállítások (uefa.com):

Real Madrid: Navas – Carvajal, Varane, Ramos, Marcelo – Casemiro, Kroos, Modrić, Isco – Ronaldo, Bale. Vezetőedző: Zinédine Zidane
Sérült:
Kérdéses:

Liverpool: Karius – Alexander-Arnold, Van Dijk, Lovren, Robertson – Henderson, Milner, Wijnaldum – Mané, Firmino, Szalah. Vezetőedző: Jürgen Klopp
Sérült: Oxlade-Chamberlain (térdszalag), Gomez (könyök), Matip (comb)
Kérdéses: Emre Can (hát)

Írta: Wernigg Márton