Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2018: az argentinok ellen ikszelt az újonc Izland! – videóval

Az oroszországi labdarúgó-világbajnokság 3. játéknapján a D-csoport küzdelmei is megkezdődtek, melynek nyitány a legutóbbi döntős Argentína a vb-újonc Izland ellen lépett pályára. A dél-amerikaiak nagy fölényben futballoztak, de Izland állta a sarat, és pontot szerzett, míg Messi tizenegyest hibázott! Argentína ezzel együtt először kezdte döntetlennel a világbajnokságot!

acbajxbgroqwqtdgwgofAz első vb-jén szereplő Izland az egyik favorit, Argentín ellen szerzett pontot az első meccsén! (forrás: fifa.com)

Kezdetét vette a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokságon a D-csoport programja is, melynek nyitómeccsét a 2014-es torna döntőse, azaz Argentína játszotta az első világeseményén szereplő Izland ellen. Alapvetően papíron az dél-amerikaiak voltak a találkozó kezdete előtt a meccs esélyesei, ám az izlandiakat óriási hiba lett volna leírni, hiszen többször is bizonyították már, hogy mire képesek, ehhez pedig igencsak jó játékosokkal is rendelkeznek.

Az összecsapás első helyzete az 5. percben alakult ki, amikor is Messi szabadrúgásból beívelt labdáját Otamendi lőtte a kapu mellé, pedig izlandi megindulással kezdődött a mérkőzés. A 8. percben ismét egy argentin, egyben Messi szabadrúgás után Tagliafico csúsztatott a kapu mellé. Kevéssel ezután, rögvest a 10. minutum kezdetén egy argentin megingást követően a lepattanó labdát Bjarnasson lőtte mellé! Nagy sebességfokozatra kapcsoltak az izlandiak, védelmük pedig Messit szorongatta, végül az északiak ezutáni gyors támadása nem ment végbe. A 17. percben jött ezután az első igazán komoly lehetőség, ráadásul az első, ami kaput talált, ugyanis Messi löketét kellett kiütnie Halldorsson kapusnak. Sokat pedig ezt követően nem is kellett várni, és megszületett az első gól a meccsen! A 19. percben az argentinok 19-ese, Sergio Agüero fordult a tizenhatoson belül kapura, majd küldte a labdát a léc alá ballal (1-0)! A 21. minutum elején villant újból Messi is, de a Barca klasszisának próbálkozását védte az izlandi hálóőr. Lényegében ezután jött is az újonc Izland egyenlítése! A több alkalommal is kipattanó labdát végül a 22. percben Finnbogason küldte az argentinok kapujába, miután a betett játékszert Caballero vetődve ütötte ki (1-1)! Igazán nagy lehetőség ezután sokáig nem alakult ki, bár Biglia próbálkozott a 32. minutumban, de távolról jócskán fölé emelt. Argentína nagy labdabirtoklási fölényt produkálva beszorította az izlandiakat a félidő utolsó harmadában, a 39. percben pedig Messi labdájába léptek bele, így szöglettel jöhettek a dél-amerikaiak, azonban ekkor sem alakult ki veszély, Izland állta a sarat. A félidő legvége felé kijött a szorításból az észak-európai válogatott, de egy ígéretesnek tűnő nagy bedobást követően elmaradt a lehetőség, majd a tisztázás után a meginduló Messi rosszul vette át a labdát, ami az oldalvonalon túl hagyta el a játékteret, így újból Izlandhoz került a labda. Nemcsak Izlandhoz került, hanem két izlandi helyzettel zárult a félidő! Előbb a gólszerző Finnbogason lövését  Caballero kivédte a 45. percben, majd az egyperces ráadás elején Ragnar Sigurdsson lökete szállt mellé! Azonban ezzel lényegében tényleg zárult az igencsak élvezetes mérkőzés első fele.

Igazán nagy helyzet a szünet után egy jó darabig nem alakult ki, de a játék az argentinok fölényét hozta, a beszorított izlandiakat védelmét nem volt könnyű hatékonyan feltörni. Azonban a 63. percben Magnusson hibázott, akinek szabálytalansága után Argentína büntetőt lőhetett! A labda mögé Messi állt oda, de a klasszis nem tudta értékesíteni a tizenegyest, Halldorsson védett, így ekkor nem változott az eredmény! Az argentinok próbálták továbbra is nyomást gyakorolni ellenfelükre, de lényegen csak a labdát tudták sokat birtokolni, nagy veszély nem alakult ki. Az utolsó 10 percre is úgy fordultak a felek, hogy döntetlen volt az állás. A 81. percben Messi távoli próbálkozása ment mellé, ez pedig már a 8. lövése volt az argentin ász részéről, de csak 3 ment kapura. A 84. percben Higuaínt is pályára küldte Jorge Sampaoli, annak reményében, hogy esetleg a Juventus csatára dönti el a meccset. A 87. perc elején a szintén csereként pályára lépő Pavon beemelt labdáját ütötte ki az izlandi kapus, Halldorsson. A 88. minutumban a mai meccsel argentin válogatottsági rekorderré váló Mascherano (144)  középre tartó távoli próbálkozása lett a hálóőré. A rendes játékidő leteltével 5 perc hosszabbítás jött. A ráadás 2. percében Messi előtt adódott nagy lehetőség, de jobbak fölé lőtt! Az utolsó minutumban még szabadrúgást végezhettek el az argentinok kb. 25 méterre a kaputól. A labda mögé Messi állt, de telibe lőtte a sorfalat, a játékvezető pedig lefújta a meccset! Ezzel történelmi mérkőzésén történelmi döntetlent ért el az első vb-jén szereplő Izland! Argentína először ikszelt világbajnoki nyitányon.

2018-as FIFA labdarúgó-világbajnokság, Oroszország
Argentína – Izland • 1-1 (1-1)
Helyszín: Otkrityije Aréna, Moszkva – 44.190 néző. Vezette: Szymon Marciniak (lengyel)
Gólszerzők: Agüero (19.), ill. Finnbogason (22.)
Sárga lapok:
Kiállítás:

Argentína: Caballero – Salvio, Otamendi, Rojo, Tagliafico – Mascherano, Biglia (Banega, 54.) – Meza (Higuaín, 84.), Messi, Di María (Pavon, 75.) – Agüero. Szövetségi kapitány: Jorge Sampaoli (argentin)

Izland: Halldorsson – Sævarsson, Árnason, Ragnar Sigurdsson, Magnússon – Gudmunsson (Gislason, 63.), Gunnarsson (Skulason, 76.), Gilfy Sigurdsson, Hallfredsson, Bjarnason – Finnbogason (Sigurdarson, 89.). Szövetségi kapitány: Heimir Hallgrimsson (izlandi)

https://youtu.be/iUTAHbF3oao


A D-csoport jelenlegi állása

A csoport további programja

Ma
21:00 • Horvátország – Nigéria

Június 21., csütörtök
20:00 • Argentína – Horvátország

Június 22., péntek
17:00 • Nigéria – Izland

Június 26., csütörtök
20:00 • Nigéria – Argentína
20:00 • Izland – Horvátország

Nagy Dávid