Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2018: Szénné égett Egyiptom a búcsúmeccsen – videóval

Tétnélküli összecsapáson találkozott egymással a sokkal többre hivatott, de végül lebőgött egyiptomi válogatott, és a világbajnokságok mindenkori pofozógépen, Szaúd-Arábia. A két együttes már egyaránt „biztosította” az előző körben a saját kiesését, bár teher még így is alighanem jócskán volt a vállakon.

A mérkőzés előtt ismert volt, hogy a két gárda már nem lehet ott a nyolcaddöntőben. Ám amíg ez a szaúdiaktól egyáltalán nem számít meglepetésnek, addig az egyiptomiak idő előtti kizuhanása felért egy nemzeti tragédiával. Igaz, hogy az afrikai együttes huszonnyolc éve nem mutathatta meg magát a legfontosabb válogatott tornán, sokan remek szereplést vizionáltak már jó előre. Ennek alapja pedig a kispadon ülő nagy taktikus, vagyis Hector Cúper szövetségi kapitány személyének, illetve a világ egyik legjobb csatárává érő Mohamed Salah-nak volt tulajdonítható.

Azonban míg Cúper húzásai bejöttek a selejtezők során, addig az argentin edző nem tudott mit kezdeni most a rájuk nehezedő nyomással. Mo Salah a sérülését követően Uruguay ellen még pihenni kényszerült, ám az oroszok elleni gólja is kevés volt az üdvösséghez.

Komoly meglepetést okozott a mai mérkőzésen, hogy bár Egyiptom szerezte meg a vezetést, szinte végig a szaúdiak játszottak veszélyesebben. Az ázsiai együttes olyan szép összjátékot, sokpasszra épülő stílust mutatott be, amely teljesen meglepte a „vendégeket”. Salah ugyan gyönyörű megmozdulással szerzett vezetést, de végig a levegőben lógott a zöld-fehérek egyenlítése. Al Muwallad a szünet előtti hajrában előbb kihagyott egy tizenegyest (pontosabban a 45 esztendős El Hadary hárított parádésan), majd Al Faraj értékesített egyet. Így vonultak 1-1-gyel pihenni a felek.

A második játékrészben teljesen lenyugodtak a felek. Alig találta el pontos lövés a kapukat, jobbára a szaúdiak távoli, ám de pontatlan durrantásai próbálták megemelni a vérnyomásunkat. Mohamed Salah is teljesen beleszürkült a mezőnybe, így végül két góllal zárta a világbajnokságot a Premier League gólkirálya. A végén, hogy mégse beszélhessünk szalonremiről, a szaúdiak tettek. A zöldmezesek 1994 óta először tudtak mérkőzést nyerni a világbajnokság

Az A csoport két kiesője tulajdonképpen egy barátságos meccset vívott egymással, hogy aztán végül a csoport utolsó helyére szoruljon a torna titkos meglepetés csapatának jósolt Egyiptom.

Szaúd-Arábia – Egyiptom 2-1 (1-1)
Helyszín: Volgográd Aréna (Volgográd); Vezette: Wilmar Roldán (kolumbiai).
Szaúd-Arábia: Al Mosailem – Al Shahrani, Hawsawi, Hawsawi, Al Burayk – Al Dawsari, Al Moghawi, Otayf, Al Faraj, Bahbir – Al Muwallad.
Egyiptom: El Hadary – Abdel-Shafi, Hegazy, Gabr, Fathy – Hamed, Elneny – Trezeguet, Said, Salah – Mohsen.
Gólszerzők: Al Dawsari (90+5. perc)Al Faraj (45+6.-büntetőből), ill. Salah (22.)
Sárgalapok:ill. Gabr (45+5. perc), Fathy (86.)