Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

James és Müller lehet a Bayern új taktikájának áldozata?

Megkezdte a nyári felkészülést a Bayern München csapata, melynél már gyakorlatilag hagyomány, hogy az új edző a feje tetejére állítja az egész csapatot. Heynckes, Guardiola és Ancelotti után Niko Kovac is egy egészen új irányvonalat szeretne képviselni, minek következtében újabb csillaghullás várható a bajor fővárosban.

A német rekordbajnok frissen kinevezett horvát vezetőedzője megszólalt a csapat hiányosságait illetően:

“Sebesség nélkül a labdatartás manapság már nem sokat ér. Ha a végtelen kombinálás közepette a csapat feltolja a védelmét, a tiki-taka veszélyes is lehet, mert labdavesztés esetén az ellenfélnek temérdek területe marad arra, hogy kontrát vezessen.”

Kovac alighanem erre már a Frankfurt edzőjeként rájött, minek köszönhetően a Német Kupa döntőjében felül tudta múlni a bajorokat. A probléma orvoslására is felvázolt néhány gondolatot:

“Korábban azt mondták, hogy a nagyobb felfalja a kisebbet. Most ez a mondás úgy szól, hogy a gyorsabb felfalja a lassabbat. A trendek egyértelműen azon játékosok irányába mutatnak, akik egy sprinter, és egy zsonglőr képességeit ötvözik. Ők jelentik a különbséget, mert a védők között lévő rendkívül szűk helyeken is tudnak valamit alkotni. Az átrendeződésnél is nagyon fontos – mind támadásban, mind védekezésben – a sebesség.”

Ezen gondolatok pedig felvetik a kérdést, hogy a média által több ízben is lassúnak titulált James Rodríguez, illetve Thomas Müller mennyire illik bele Kovac elképzeléseibe. Egyelőre igen valószínűnek tűnik, hogy egyikük sem szerepel többet szélsőként a Bayernben, ami azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel ugyanarra az egy helyre pályáznak majd a kezdőben…

“Az energiatakarékossággal, és a tartalékok beosztásával nem megyünk sokra. A sikeres csapatoktól senki sem kérdezi meg, hogy milyen hatékonysággal fektették be az erejüket, nekik mindig lángoló szemmel kell küzdeniük, az első perctől az utolsóig.”

Érdekesség, hogy Kovac egy korábbi nyilatkozatban a Louis Van Gaal által kijelölt irányvonalat nevezte meg mintának. Ennek, és az itt leírtaknak tudatában nem lenne meglepő, ha a fent említett James-Müller duó jóval kevesebb lehetőséghez jutna a támadószekcióban a jóval motiváltabb, ám egyelőre rutintalan Coman-Gnabry kettős mögött.