Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2018: drámai végjátékban jutottak tovább a horvátok – videóval

Hat nap alatt a második tizenegyespárbajt kellett megvívnia mind az oroszoknak, mind a horvátoknak. Ezúttal is végletekig kiélezett meccset láthattunk. 

A nagy esélyt ragadhatja meg a házigazda Oroszország, amely a horvátok ellen harcolhatja ki az elődöntőbejutást, igaz déli szomszédaink megismételnék a húsz évvel ezelőtti nagy sikert, amikor Franciaországban bronzérmes lett a horvát válogatott. Mindkét együttesben történt változás a nyolcaddöntős párharchoz képest. A „kockásoknál” Nikola Kalinic már a csoportmeccsek alatt kikerült a válogatottból, igaz eltiltottja nincs az együttesnek, ám többen is veszélyeztetettek: Rakitic, Vrsaljko, Rebic, Mandzukic, Jedvaj és Pjaca is sárga lappal a tarsolyában lép pályára, ha begyűjtenek még egyet, úgy kénytelenek lennének kihagyni az elődöntőt. Zlatko Dalic egy helyen változtatott a spanyolok elleni kezdőhöz képest, Brozovic helyére ezúttal Kramaric került be, míg Modric egy sorral hátrább, Rakitic mellett kapott helyet. A másik oldalon Csercseszovnak öt játékosa rendelkezett a találkozó előtt sárgával: Golovin, Szmolov, Gazinszkij, Kutyepov, valamint Zobnyin kapott a torna eddigi során sárgát. Nekik fokozottan figyelniük kellett a horvátok ellen. A házigazdáknál is egyetlen változás történt a spanyolok ellen látottakhoz képest: Zsirkov helyett Cserisev kapott ismét lehetőséget. Ez pedig azzal a szerkezeti váltással járt, hogy a Szbornaja visszatért a négyvédős felálláshoz.

1. félidő: Belekezdett a horvátok ellen az orosz válogatott, rögvest az elején helyzetet alakíthatott volna ki a Szbornaja, ám Cserisev próbálkozását Vrsaljko hatástalanította, a szöglet helyett azonban kirúgást ítélt a brazil játékvezető, hogy aztán Dzjuba lökete kerülje el Subasic kapuját. A hetedik percben aztán Akinfejev mutatta meg, miért is ő az orosz válogatott első számú kapusa immár évek óta. A kezdeti orosz fellángolást követően az első negyedóra végére átvette az irányítást a horvát válogatott. Volt is helyzete Dalic együttesének, ám Mandzukic próbálkozása végül nem okozott nagyobb veszélyt. Idővel az is jól láthatóvá vált, hogy míg a horvátok próbálták földön megverni a magas orosz védelmet, addig a házigazdák a hosszú előrevágott labdákkal operáltak, melyet csak időnként szakított meg egy-egy földön vezetett gyors kontra. Túl a játékrész felén előbb egy szabadrúgást követően kellett védenie Subasicsnak, hogy aztán Cserisev szinte a semmiből megszerezze a vezetést a házigazda: Dzjuba tolt oda egy labdát Cserisev elé, aki két védő között huszonháromról kilőtte a kapu jobb sarkát, Subasic tehetetlenül nézte, ahogy a labda kiköt a kapujában. Jót tett a bekapott gól a horvát játékosoknak, akik igyekeztek azonnal válaszolni, sikertelenül. S miközben az oroszok támadtak, Mandzukic jól pörgette Kramaric elé, aki közelről mattolta Akinfejevet. Az utolsó öt perc már jobbára mezőnyjátékot láthattunk, de a támadásokba sok hiba csúszott, így aztán teljesen megérdemelt döntetlennel vonulhattak pihenőre a csapatok.

2. félidő: Óvatosabb futballal kezdtek a csapatok, de a horvátok így is veszélyeztetni tudtak, más kérdés, Kramaric ollózva éppen Akinfejev kezébe irányította a játékszert. Elsőként az oroszok változtattak, s a veterán Szamedov helyét az eddig mindössze egy találkozót kapó Erokhin érkezett, de továbbra is az történt, amit az oroszok elképzeltek. A horvátok birtokolták a labdát, viszont érződött, tanácstalanok déli szomszédaink a felállt védelemmel szemben. Órányi játék után pedig kabaréba illő jeleneteket zajlottak a Szbornaja kapuja előtt: Akinfejev nézett el egy horvát beadást, amely valahogy eljutott Perisicsig, az Inter támadója hiába került ziccerbe, a kapufáról keresztbe a vonal előtt zúgott el. Nagyot fújt az oroszok kapusa, viszont nem nyugodhatott meg, merthogy a sötétmezesek megszállták az oroszok térfelét, de a szervezett védelemmel szemben tehetetlenek voltak Modricsék. Ellenben egyes periódusokban az oroszok előtt is akadtak helyzetek, a legnagyobbat Erokhin hagyta ki, miután egy jobb oldali beadást követően nyolc méterről fejelt fölé. A szünetet követően az oroszok is inkább földön próbálták megverni a horvátokat, akik negyedórával a vége előtt majdnem sakk-mattig tudták játszani akciójukat, de Modric hiába tette tovább Kramaric elé, Kutyepov bele tudott lépni próbálkozásába. A szurkolók segítsége is sokat jelentett a házigazdáknak, akik hősiesen védekezve, de erejükhöz mérten ellentámadásokat vezetve is próbálták távol tartani kapujuktól a horvátokat, az összképet tekintve azonban a sötét mezesek ismét valamivel gyengébb játékot produkáltak, ám ehhez kellett a házigazdák masszív védekezése, amivel nem tudtak mit kezdeni Dalic fiai. A rendes játékidő végén pedig majdnem szívinfarktust kapott Dalic, mikor egy hazapattanó labdára mozduló Subasic a combjához kapott, rövid ápolás után azonban tudta folytatni. Mindeközben ötperces ráadást jelzett Ricci, amit a horvátok rögvest egy őrült rohammal próbáltak kihasználni, csekély eredménnyel.

 

Hosszabbítás: Orosz lehetőséggel kezdődött a hosszabbítás, melyet csak nehezen tudtak elhárítani a horvát védők. Viszont a sérülés nem kerülte el a Dalic-társaságot: Vrsaljko egy rossz mozdulat közepette térsédülést szenvedett, le is kellett cserélni, helyére Corluka érkezett. Kockáztatnia kellett Dalicsnak, merthogy nemcsak Vrsaljko arcára ültek ki a fájdalom érzelmei, hanem Mandzukic is igencsak húzta a lábát, ráadásul ott volt még Subasic rendes játékidő végi húzódása. Aztán a semmiből szerezte meg a vezetést Horvátország: szöglet után Vida fejelt kapura, amely a védők között és Akinfejev mellett a kapu bal alsó sarkában kötött ki.

A hosszabbítás első félidejének végén ismét egy veszélyes szabadrúgást íveltek fel az oroszok, minek következtében Subasic ismét a combjához kapott felugrást követően, ám kemény fából faragták a monacói kapust. Az extra harminc perc második félidejében is a horvátok kezdtek jobban, de az orosz helyzetek is megvoltak: Kutyepov bombájánál remekül zárta a szöget Subasic és védeni tudott. A drukkereken továbbra sem múlott semmi, próbálták űzni, hajtani övéiket, mindennek következtében meg voltak a lehetőségeik, mint Szmolov beadása, melyet Subbasic terelt el a berobbanó Dzagojev és Gazinskij elől. Nem bírta ki a végét a horvát csapat, amely Pivaric kezezése miatt szabadrúgáshoz juttatta az oroszokat, melyet Dzagojev tekert középre, a legmagasabbra Fernandes ugrott, s a jobb alsóba fejelt a tehetetlen Subasic mellett. Nagy feltámadás volt ez. Még akkor is, ha Subasicsnak harmadszor is nagyot kellett védenie.

Tizenegyesek:

Az oroszok kezdték a szétlövést, az első próbálkozás Szmolové volt, aki flegmán végezte el, Subasic bal kézzel visszanyúlva védett, 0-0. A horvátok részéről Brozovic bevágta, 0-1. Második oroszként Dzagojev szépen begurította a bal alsóba, 1-1. A horvátoknál Kovacic a következő, Akinfejev jól érezte a bal alsót, és kitolta, 1-1. Fernandes meg a jobb kapufa mellé rúgta, 1-1. Modric a harmadik lövő, és bár Akinfejev hozzáért, a kapufáról valahogy a kupa jutott a labda, 1-2. Ignasevics sem hibázott, 2-2. Érkezett Vida, 2-3. Kuzjajev is magabiztos, 3-3. Rakitic az utolsó horvát, 3-4.

Oroszország – Horvátország 2-2 (1-1, 1-1, 1-2) – tizenegyesekkel: 3-4
Szocsi, Fist stadion, vezette: Sandro Ricci (brazil)
Gólszerzők: Cserisev (31.), Fernandes (115.) ill. Kramaric (39.), Vida (100.)
Sárga lapok: Gazinskij (109.) ill. Lovren (35.), Strinic (38.), Vida (101.), Pivaric (114.)
Kiállítva:

Oroszország: Akinfejev – Fernandes, Kutyepov, Ignasevics, Kudrjasov – Zobnyin, Kuzjajev – Szamedov (Erokhin, 54.), Golovin (Dzagojev, 102.), Cserisev (Szmolov, 67.) – Dzjuba (Gazinskij, 79.). Szövetségi kapitány: Sztanyiszlav Csercseszov

Horvátország: Subasic – Vrsaljko (Corluka, 97.), Lovren, Vida, Strinic (Pivaric, 74.) – Rakitic, Modric – Rebic, Kramaric (Kovacic, 88.), Perisic (Brozovic, 63.) – Mandzukic. Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic

https://www.youtube.com/watch?v=09Q1YbI-Joc