Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Húszéves gólrekord dőlt meg

Mindenki csak ámul és bámul, és még hol van a 2018-as MLS alapszakasz, valamint a rájátszás vége. Az Atlanta United szárnyal, a klub Európában is irigylésréméltó nézőrekordokat dönt, miközben a gólfelelős Josef Martínez megállíthatatlanul száguld. Éjszaka a címvédő Torino elleni duplájával egy húszéves rekordot adott át a múltnak, és megérkezett egy lenyűgöző abszolút rekord küszöbére. 

Ki is az a Josef Martínez? Egy még mindig csak 25 esztendős befejezőcsatár, aki ellopja a show-t Nemanja Nikolics orra elől, avagy a magyar csatárral ellentétben a venezuelai át tudta menteni tavalyi remek formáját. Volt ő már európai légiós, de az öreg kontinensen nem tudott maradandót alkotni. Nevelőegyüttese a venezuelai Carcas FC 2012-ben mindössze 19 esztendősen adta el nagy ígéretét a svájci Young Boysnak, majd kölcsönbe a szintén svájci FC Thun játékosa lett. Később 2014-ben a Serie A-ban szereplő Torino 3 millió eurót fizetett érte, ám az olasz kaland nem úgy sikerült, ahogyan azt Martínez remélte. Összességében 76 tétmeccsen jutott szóhoz, és 13 gólt jegyzett, de ahogyan önök, úgy mi sem igazán emlékszünk az akkori karakterre, akit 2017-ben az Atlanta United előbb kölcsönvett, majd rövidesen 4,5 millió euró ellenében a klubváltást véglegesítették is a felek.

Mi történt azóta? Ha egyszerűen akarjuk kifejezni magunkat, akkor csak annyit mondunk, hogy kiszakadt a gólzsák és senki nem tudja mennyi van még benne. Az Atlanta United által képviselt totális támadójáték ugyanis nagyon fekszik a 42-szeres venezuelai válogatottnak, aki első évében 21 meccsen lőtt 19 góljával üldözte a végső gólkirály Namanja Nikolicsot. Idén pedig sikerült megfejelnie a tavalyi teljesítményt. De mi az, hogy sikerült megfejelnie? Az alapszakaszban lejátszott 24 meccs után 26 góllal vezeti a góllövőlistát, és éjjel a Torino elleni duplájával megdöntött egy húszéves rekordot, melyet Stern John az akkori (1998/99) Columbus Crew trinidadi csatára tartott. Nevezetesen két szezon alatt 44 gólt lőtt az egykori gólvágó. Ez a rekord a múlté, Josef Martínet 45 találatnál jár úgy, hogy az előző 13 meccset kénytelen volt kihagyni sérülései miatt. Mi lenne ha két egész szezont tudott volna játszani, illetve ne feledjük, az idei alapszakaszból is van még vissza bőven és lehet gólokat szerezni a rájátszásban is.

Érdekesség, hogy Nemanja Nikolics az említett periódusban 34 találatnál jár, tehát még 5 találatra lenne szüksége az alapszakasztan (a Chivago ugyanis aligha jut a rájátszásba)m hogy utolérje Giovinco és Ruiz duúját.

A kérdés jogos, vajon hol áll meg Josef Martínez (!?), aki legutóbbi 12 bajnokijából 11 alkalommal betalált, és ezeken a meccseken 18 gólt szerzett. Tovább nézve legutóbbi 7 bajnokiján egyaránt eredményes volt, ez 12 gólt jelent, ha pedig csak a legutóbbi 3 bajnokit nézzük, Martínez 7 gólos, két duplával és egy mesterhármassal.

Ebből szinte biztos MLS-rekord lesz! Még egy? IGEN! Az egy szezonon belüli gólrekord ugyanis 27 találat, ezt a rekordot három korábbi gólkirály Sebastian Giovinco, Bradley Wright-Phillips
és Chris Wondolowski tartja. Josef Martínzet 26 gólnál ját és hol van még az alapszakasz vége…

A kérdés pedig adja magát, vajon Martínez visszatér Európába?