Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

La Liga: Meglepetés! A Real után a Barcát is elkapta a Bilbao – videóval!

Nem igazán sikerült feledtetni a hétközi vereséget Barcelonában a szurkolókkal, hiszen a La Liga 7. fordulójában rendezett Bilbao elleni derbijük is finoman szólva feledhetőre sikerült.

Kép: AS.com

Már rögtön a kezdés előtt fel lehetett jegyezni egy fontos információt: Lionel Messi csak a kispadon kapott helyet, az első hírek szerint Valverde szerette volna őt pihentetni, ám a Bilbao ellen ez nem biztos hogy a legbölcsebb elgondolás. Már csak azért sem, mert a baszkok szeptember közepén 1-1-es döntetlent értek el a Real Madrid ellen – így tehát oda kell rájuk figyelni, egy meccsen bármikor, bárki ellen képesek lehetnek a győzelemre is akár. Valverde azonban rotált inkább és lehetőséget adott Sergi Robertónak, Vidalnak és Rakiticnek a középpályán, elöl pedig Coutinho, Suarez és Dembele próbáltak érvényesülni.

Az első percek jól jöttek ki a Barcelonának: az Athleticnek kellett egy kis idő, mire összeálltak, addig viszont sebezhetőek voltak, ennek pedig Coutinho örült a leginkább. A brazil mutatott csodaszép dolgokat a labdával, sokáig nehezen tudták őt tartani, ám sem ő, sem pedig a társai nem tudtak betalálni végül. Az utolsó passzokba, érintésekbe rendre hiba csúszott, így az első rohamokat megúszta a Bilbao. A vendégek aztán rendet vágtak a középpályájukon és beüzemelték a letámadást is, ez pedig hozott egy kis színt a játékba. Inaki Williams rengeteg veszélyt jelentett ter Stegen kapujára, mindig ott ólálkodott, ám a hazaiakhoz hasonlóan neki sem akartak összejönni a dolgok.

Érdekes módon a mozgalmas első percekben – habár sokszor próbáltak helyzeteket kialakítani a csapatok – nem láthattunk túl sok lövést. Később aztán pótolták a lemaradást a játékosok, Williams centikre volt a góltól, ahogy Suarez is egy szabadrúgás alkalmával, illetve Suarez egyszer Vidal zseniális átadása után is betalálhatott volna, ám maradt a 0-0. Érdemes kiemelni Unai Simont, a baszkok fiatal kapusát, aki Kepa helyét vette át és legalább olyan lenyűgöző teljesítményt nyújt. Sugárzott belőle a nyugalom és a magabiztosság, több remek védést is bemutatott, mintha csak világ életében ezt csinálta volna. Ugyanez a helyzet Nolaskoainnal is: a 19 éves védő a 23. percben állt be a védelembe a megsérülő Inigo Martinez helyére és remek munkát végzett. Hihetetlen, milyen fiatalok kerülnek ki az Athletic utánpótlásából!

Kép: AS.com

Ennél is hihetetlenebb azonban a 41. perc eseménye, amikor is bealudt a hazai védelem, ezt pedig ki tudták használni a piros-fehérek. Egy összerúgást követően tovább engedte a játékot Jaime Latre, Susaeta beadása után pedig végül Oscar de Marcos volt eredményes. Pique beragadt az akciónál, így lesről nem lehetett szó – persze nyilván a Barca csapatkapitánya volt az első, aki a kezét emelgette a partjelzőnek. A Bilbao tehát előnybe került, az idő előrehaladtával pedig fokozatosan javult a teljesítményük – a félidő végére már nem tudott mit kezdeni velük a Barcelona. Hibátlanul védekeztek.

A fordulás után is hasonló volt a helyzet, bár akkor már nem igazán próbálkoztak támadásokkal a vendég játékosok – elvégre náluk volt már az előny. A Barcán volt a sor, nekik kellett gólt szerezniük, de ez egyáltalán nem volt egy könnyű feladat. Hasonlóan a Hertha tegnap bemutatott makulátlan játékához a Bayern ellen, a Bilbao remekül teljesített és minimálisra csökkentette a bekapott gól lehetőségét. Az 55. percben aztán bejött Lionel Messi a pályára és új meccs kezdődött – kezdett felpörögni a katalán támadósor. Busquets beállásával átálltak az idén jól bejáratott játékukra és kezdték szétszedni ellenfelüket.

Coutinho látványos kapufával jelentkezett, majd az idő előrehaladtával Messi is eltalálta az alumíniumrudat nem ki erővel – Simon már verve volt, csak a szerencsén múlt, hogy továbbra is 1-0 állt az eredményjelzőn. A hajrára fordulva viszont elszállt az a szerencse a vendégeknél, ami addig megvolt. Messi szinte egymaga ostromolta a kaput, mindenki fölött járt sebességben és gondolkodásban. Alig lehetett csak levédekezni, a 84. percben pedig tulajdonképpen már nem is lehetett. Lövése után még ugyan kipattant a labda, ám azt is összeszedte az argentin és középre tette azt, ott pedig Munir érkezett és bepöckölte azt. A cserecsatár tehát elvitte a show-t, ám az érdem ezúttal is Messié, aki ezért az egyenlítésért megdolgozott.

Újabb gólra már nem futotta az erejükből, ahol a baszkoknak sem, így maradt az 1-1, ami természetesen Berizzo együttesének kedvez. Hatalmas szó, hogy a Real Madrid után a Barcát is meg tudták csípni – már csak a nyerhető mérkőzéseiket kellene behúzniuk. A Barcelona viszont három meccse nyeretlen, ezeken a találkozókon összesen 10 ponttól estek el. Meglátjuk, a Real mire megy majd este az Atleticóval.

https://www.youtube.com/watch?v=gEsIY3H6ioI

Barcelona – Athletic Bilbao 1-1 (0-1)
Helyszín: Camp Nou (Barcelona), Vezette: Jaime Latre
G.: de Marcos (41.), Munir El Haddadi (84.)
Sárga lap: Rakitic, ill. Yeray Alvarez, Dani Garcia, Nolaskoain
Piros lap: –

Barcelona: ter Stegen – Jordi Alba, Lenglet, Pique, Semedo – Arturo Vidal (Messi), Rakitic, Serg Roberto (Busquets) – Coutinho, Luis Suarez, Dembele (Munir El Haddadi). Edző: Valverde.

Athletic Bilbao: Simon – Balenziaga, Inigo Martinez (Nolascoain), Yeray Alvarez, de Marcos – Benat (San Joze), Dani Garcia, Raul Garcia – Berchiche, Inaki Williams (Aduriz), Susaeta. Edző: Berizzo.