Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

La Liga: a Barca kiütötte a Real Madridot, küszöbön az edzőcsere – videóval!

A papírforma érvényesült a szezon első El Clásicóján, amely a várakozásoknak megfelelően sima hazai sikert hozott a La Liga 10. fordulójában. Viszlát Lopetegui?

Kép: AS.com

Ki emlékszik már arra, hogy milyen is egy El Clásico Cristiano Ronaldo és Lionel Messi nélkül? Talán nem túlzás azt állítani, hogy az elmúlt x évben ezek a derbik jelentős részben erről a két emberről szóltak, ám ezúttal mind a ketten hiányoztak. A portugál eligazolt, Messi pedig sérült – aggódni persze nem kellett, volt miről beszélni így is. Például arról, hogy Madridban elég erőteljesen inog a kispad Julen Lopetegui alatt, aki egy esetleges vereséggel szinte már készülhet is a menesztésére, elvégre csapata rengeteget hibázik és egyáltalán nem biztató a játékuk. Carvajal ráadásul sérült, így az ő helyén Nacho kapott helyet, elöl pedig Isco játszhatott Asensio helyén. A túloldalon sokkal nyugodtabbak lehettek, hiszen habár a Barca is botladozott, sokkal jobban állnak. A Umtiti és Messi ugyan két fontos sérült, ám magabiztosnak tűntek: pontosan ugyanaz volt a kezdő, mint az Inter elleni hétközi BL-meccsen. A jelek szerint annyira nem futották ki magukat, hogy ne lehetne most is számítani rájuk.

Ami a mérkőzést illeti, gyakorlatilag az első perctől fogva minden az FC Barcelona elképzelései szerint alakult. A Real Madrid visszaállt és kivárásra játszott, még csak meg sem próbálkoztak semmilyen letámadással, hogy megzavarják a katalánok labdajáratását. Ez lehet, hogy hiba volt. Teljesen átadták a kezdeményezés lehetőségét, viszont a védekezés terén is voltak hiányosságaik. Rengeteg területet hagytak például a védővonaluk mögött, ahová nyugodtan lehetett belövöldözni a labdákat – ugyanakkor a Barca labdás emberére semmilyen nyomást sem helyeztek. Ez pedig egy hatalmas hiba akkor, ha az ellenfélnél Arthur, Rakitic, Rafinha, vagy Coutinho szervezi a támadásokat. Ezen felül ráadásul a széleken is erősen sebezhető volt a Real. Különösen igaz ez Nacho oldalára, aki elég gyenge teljesítményt nyújtott és tulajdonképpen az ő szélén vezette a legveszélyesebb akcióit a hazai gárda. Már az alaptaktikával elúsztak a Real esélyei ezen a napfényes vasárnapon.

Kép: AS.com

A 11. percben Jordi Albát tudták nagyon simán megjátszani a gránátvörös-kékek, a válogatott védő pedig okosan szolgálta ki az érkező Coutinhót, aki higgadtan gurított a hálóba. Meglett tehát a korai vezetés, erre pedig nem volt válasza a madridi csapatnak. A fehér mezesek továbbra sem próbáltak meg agresszívak lenni, nem kezdeményeztek, csak a kontrákban bíztak, de hiába. A Barcelona futballistái nagyon higgadtak maradtak és az órát is menedzselve járatták a bőrt. Nagyjából 70%-ban náluk volt a labda és csak idő kérdése volt, mikor növelik a fölényüket. Ez végül a 30. percben következett be: Varane tűntette el a tizenhatoson belül Suarezt, amit a bíró elsőre még tovább engedett, ám a videóbíró segítségével végül csak megszületett az igazságos ítélet. A sértett állt a labda mögé és hibátlanul lőtte ki a jobb alsót – Courtois ugyan eltalálta az irányt, de esélytelen volt a hárításra. A Barca iskolajátékkal hozta le az első félidőt és magabiztos, két gólos előnyből várták a folytatást.

A Real elbénázta az első 45 percet, de ez nem jelenti azt, hogy a túloldalon ne csináltak volna butaságokat. Ők sem hibátlanok és ők sem úszták meg komolyabb megingások nélkül ezt a találkozót. A második játékrész legelején például elkövettek egy súlyos hibát: elhitték hogy eldőlt a meccs és alábecsülték ellenfelüket. Ugyanolyan halálos nyugalommal kocogtak, mint az első játékrészben, a Real viszont sebességet váltott: hirtelen előkerülten a madridi letámadások és sokszor csak nyomozták a labdát a hazai védők. Beállt Lucas Vazquez, ami szerkezeti változtatást is hozott, erre pedig egyáltalán nem számított valamiért a Barcelona. A középpályájuk szétesett, nem tudták megtartani a labdát, a Real pedig hirtelen visszajött a meccsbe. Ennek legfőbb bizonyítéka volt az 50. perc eseménye, amikor is a darabjaira hulló Barca-védelem romjain taposva Marcelo lépett elő és egy zseniális átvétel után, majd be is talált. Ismét csak egy gól volt a különbség, ismét nyílt volt a küzdelem.

Kép: AS.com

A katalánok annyira nem hitték el mindezt, hogy néhány percig még kergették a saját farkukat, ezalatt pedig Modric nagy erővel ki is lőtte a kapufát – mindezt a védők tátott szájjal nézték. Ez volt az a pont, ahol erőt vettek magukon a hazaiak és kis ütemkéséssel elkezdtek felpörögni. Először csak a labdát szerezték vissza, majd miután ismét belassították a játékot, jöttek a helyzetek is. Suarez például pár perccel Modric után szintén eltalálta a kapufát – ekkor úgy nézett ki, hogy minden visszaállhat a “rendes” kerékvágásba. A Real azonban letámadott és ez nagyon is jól állt nekik, sokszor ki tudták zökkenteni a hazaiakat. Volt egy néhány perces periódus, amikor mind a két csapat valami hasonló teljesítményt nyújtott, mint amire számítani lehetett – és nem is volt rossz a meccs. Ez az időszak viszont a 75. percben ért véget, amikor is érkezett ismét Suarez, aki az előre tolt Sergi Roberto ívelését fejelte be Courtois kapujába. 3-1, szinte eldőlt.

A Real hatalmas kockázatot vállalt a letámadással, óriási üres területek nyíltak meg a meccs végén a barcelonai támadók előtt, de már nem volt mit tenni. Talán ha nem ad két gólos előnyt ellenfelének a Real, akkor minden másképp alakul – így viszont nagyon rossz helyzetbe kerültek. Ennek következménye volt az is, ami a 83. percben történt: egy védelmi hibát ismét kihasznált a Barca, Sergi Roberto vezetésével meg tudtak indulni és ismét Luis Suarez volt a befejező, aki ezzel mesterhármast jegyzett. És itt dőlt el. Az már csak hab a tortán, hogy 4 perccel később ismét kapott egyet a Real, akkor már mindegy volt. A csereként beállt Dembele beadását a szintén csere Vidal fejelte be, beállítva ezzel az 5-1-es végeredményt. Nem kérdés, hogy ezen a délutánon melyik csapat volt a jobb.

A Barcelona ezzel a győzelemmel vissza tudta venni a vezetést az Atleticótól a táblázat élén, a Real viszont csak a 9. helyen tanyázik 7 pont hátránnyal. A madridiaknak ugyanannyi vereségük van, mint győzelmük – kérdés, hogy meddig nyelik ezt le Lopetegui-nek a fővárosban. Nem lenne meglepő, ha a közeli jövőben megválnának tőle és mondjuk ha ideiglenes jelleggel is, de Gutit neveznék ki.

https://www.youtube.com/watch?v=f4rqz27Ez6U

Barcelona – Real Madrid 5-1 (2-0)
Helyszín: Camp Nou (Barcelona), Vezette: Sanchez
G.: Coutinho (11.), Luis Suarez (30. – büntető, 75., 83.), Marcelo (50.), Arturo Vidal (87.)
Sárga lap: Rakitic, Luis Suarez, ill. Nacho, Bale
Piros lap: –

Barcelona: ter Stegen – Jordi Alba, Lenglet, Pique, Sergi Roberto – Arthur (Arturo Vidal), Busquets, Rakitic – Coutinho (Dembele), Luis Suarez, Rafinha (Semedo). Edző: Valverde.

Real Madrid: Courtois – Marcelo (Mariano Diaz), Sergio Ramos, Varane (Lucas Vazquez), Nacho – Kroos, Casemiro, Modric – Isco, Benzema, Bale (Asensio). Edző: Lopetegui.