Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

BL: Lewandowski duplázott, a Benfica pedig jó eséllyel búcsúzott

A Bayern München a csoport elsőség felé tett volna hatalmas lépést, míg a Benfica és az Ajax a második hely megszerzésével volt elfoglalva a Bajnokok Ligája csoportkörének 4. fordulójában az E-csoportban.

Kép: UEFA

Az AEK Athén kivételével gyakorlatilag három együttes van, akik reális eséllyel pályáznak a továbbjutásra az E-csoportban. Közülük a Benfica volt a legnehezebb helyzetben, hiszen a portugálok fájó vereségbe futottak bele Amszterdamban a legutóbbi fordulóban, így győzelmi kényszerbe kerültek: ha nem nyernek, lényegében lemondhatnak a második pozícióról. A piros mezesek pedig elég nehezen birkóztak meg ezzel a teherrel még hazai környezetben is, habár közel sem beszélhettünk teltházról Lisszabonban. A sötét mezes vendégek kezdtek jobban, agresszívak voltak, kezdeményezők és elrontották a Benfica játékát. Holland csapattól ritkán látni ilyen szép letámadást, az Ajax vendégként abszolút tökösen kezdett és tette, amit tennie kellett. Csakhogy helyzeteik nem nagyon voltak, az első félidő leginkább az ő kapusuk, Onana munkásságáról marad emlékezetes.

Eleinte csak néhány kósza helyzetecskénél, lövéseknél kellett résen lennie, majd jött a magánszáma, amivel biztos helyet szerzett magának az összefoglalókban. Előbb alig két méterre a gólvonaltól próbált trükközni és egy lövőcsellel elküldeni a letámadó portugál csatárt – majdnem ráfázott -, majd egy perccel később egy hatalmas bedobás fogott ki rajta. Nagy volt a tömörülés középen, sokan jöttek össze, hogy fejeljenek, erre ő pedig késve és gyámoltalanul próbált valahogy odaférkőzni, de erre így esélye sem volt. Rossz kijövetele miatt üresen maradt a kapu, amit Jonas használt ki, így szinte a semmiből előnybe is került a Benfica. Jonas egyébként kicsivel korábban kiskocsival hagyta el a játékteret egy ütközés után, de nem lett gond a dologból, tudta folytatni (egészen az 55. percig, amikor is szintén úgy kellett levinni, de utána már le is cserélték).

A gól jót tett a meccsnek. Az első félidő mér végigcsorgott az addigi lendülettel, igazán komoly lehetőségek nélkül, a szünet után azonban felpörögtek az események. Az Ajax növelte a csapásszámot, válaszul a portugálok pedig szintén bekeményítettek – szerették volna egy újabb góllal lezárni a meccset. Ebből a zűrzavarból végül a hollandok jöttek ki jobban, hiszen a 61. percben Tadic találatával sikerült kiegyenlíteniük. Az utolsó fél órában tehát egy új mérkőzés kezdődött, de a piros mezesek lendülete erre az időszakra már nem tartott ki. Az Ajax játékosai sokat tartogatták a labdát, lassították a játékot, a kapuk pedig egyik oldalon sem forogtak igazán veszélyben. Onana a legvégén még egy hatalmas bravúrt bemutatott, ami kellett a ponthoz. 1-1 lett a vége, ami hatalmas siker idegenben a hollandoknak, akik így fél lábbal már tovább is jutottak.

Kép: UEFA

Eközben Münchenben gála előadásra készültek: a Bayern csoportelsőként fogadta azt az AEK Athént, amely ellen legutóbb 2-0-ra tudott nyerni Görögországban. Igaz, Kovac mester alatt azért inog valamelyest a kispad, de attól még egyértelműnek tűnt: itt a bajorok az esélyesek és igazság szerint a sárga-feketék nem is nagyon tudtak rácáfolni erre. A Bayern megsemmisítő fölénnyel, kényelmes győzelmet aratott hazai pályán. Előbb a 31. percben Lewandowski egy büntetőből volt eredményes, majd a lengyel a második játékrészben meg tudta duplázni a góljainak számát, amikor is Müller passzából alakította ki a 2-0-ás végeredményt. A Bayernezzel gyakorlatilag tovább is jutott, már csak az Ajaxnak kell bebiztosítania magát, ám ez nem lesz könnyű, hiszen a következő körben ők találkoznak majd a németekkel.

Eredmények:

Bayern München – AEK Athén 2-0 (1-0)
Helyszín: Allianz Aréna, München, Vezette: Jug (szlovén)
Gólszerzők: Lewandowski (31. – büntető, 71.)
Sárga lapok: – ill. Cosic, Simoes, Lambropoulos
Kiállítás: –

Benfica – Ajax 1-1 (1-0)
Helyszín: Luzi StadionLisszabon  Vezette: Rocchi (olasz)
Gólszerzők: Jonas (29.), Tadic (61.)
Sárga lapok: Jonas, ill. Tagliafico, de Ligt
Kiállítás: –

Az E-csoport állása 4 forduló után:

A táblázatért köszönet az Eredmenyek.com-nak!