Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Libertadores-kupa: a River Plate hosszabbításban hódította el a trófeát – videóval

Megannyi viszontagság és halasztás után vasárnap este a Real Madrid otthonául szolgáló Santiago Bernabéu stadionban végre lebonyolították a 2018-as Libertadores-kupa döntőjének visszavágóját a két argentin városi rivális között…

Mindkét csapat összeállítása jelentősen megváltozott a közel egy hónappal ezelőtti első felvonáshoz képest, de abban nem történt változás, hogy ismét a River kezdte aktívabban a találkozót, ám az első komoly helyzet mégis a Boca előtt adódott: Olaza balról kapu elé lőtt labdája a menteni igyekvő Maidana lábáról pattant a kapu tetejére, majd az ezt követő szöglet után a csapatkapitány Pérez bombázott közelről Armani kapusba. Húsz perc elteltével feljegyezhettük az első helyzetet a River részéről is, egy visszagurított szögletet azonban Fernandez jócskán a kapu fölé tüzelt. Közel félóra elteltével Ponzio kaszálta el gólhelyzetben Benedettót, előbbi jutalma sárga lap, utóbbié szabadrúgás lett, melyet azonban a sértett a 16-os előteréből a sorfalba bombázott, a lecsorgónál pedig Pérez második ajtó-ablak helyzetét is elpuskázta. A félidő hajrájára alaposan megélénkült a játék: Armani gyönyörűen ütött ki egy bejátszást a kapu elé érkező Benedetto elől, a másik oldalt pedig nagy helyzetben “Pity” Martinez lövése tévesztett célt. A 44. percben jött az igazi csattanó: őrült River-nyomás után fordulhatott a Boca, Nandez hosszú indítása után az első meccsen is eredményes Dario Benedetto gyönyörűen tisztára játszotta magát két védő között, majd a ziccert góllal fejezte be, így az arany-kékek mehettek 1-0-s előnnyel a félidőre.

A szünet után igyekezett még inkább ritmust váltani a River Plate, ennek eredményeképpen egy remekül kijátszott helyzetnél Fernandez bombázott nagy erővel a kapu fölé, majd E. Perez megpattanó átlövését Andrada hatástalanította magabiztosan. Néhány perccel később Pratto és Andrada ütközésénél nem ítéltek tizenegyest, a Boca kapusát pedig hosszasan ápolni kellett. Kisvártatva játékra jelentkezett Quintero, a pálya pedig egyre inkább kezdett felborulni a River javára, a hátrányban lévő csapat igyekezett kapujához szegezni riválisát. Válaszul a Boca is cserélt: a gólszerző Benedettót az első találkozón hozzá hasonlóan eredményes, és akkor kezdő Abila váltotta. A játékrész derekánál Andrada kapus bizonyította, hogy jó állapotban van, ugyanis nagyot vetődve kapta el Pratto ígéretes fejesét. A 68. percben azonban már ő is tehetetlennek bizonyult, a River egy sakk-mattig kijátszott akció végén volt eredményes, Fernandez bejátszását Lucas Pratto váltotta gólra. Az egyenlítést követően is lendületben maradtak a “Milliomosok”, bár korántsem volt annyira egyértelmű a fölényük, mint amíg hátrányban voltak. Inkább a küzdelem dominált, bár egyik csapat sem játszhatott a döntetlenre, érthető okokból kinyílni sem szerettek volna, hiszen a mérkőzés ezen a szakaszában egyetlen hiba könnyen a vereséget jelenthette volna. Az utolsó negyedórán belül a Boca kapott egy közvetett szabadrúgást a büntetőterületen belülről, amely azonban a kapu torkában lepattant a sorfalról. A közvetlen hajrában jobbára a mezőnyben gyűrték egymást a csapatok, további gólszerzési lehetőség már egyik csapat előtt sem adódott, miközben a Pérezt Gago váltotta – kapitányt cserélt a Boca. A Libertadores-kupa fináléban nincs idegenben lőtt gól szabály, és mivel 1-1-re végződött a rendes játékidő, következhetett a hosszabbítás.

A ráadás máris egy érdekes jelenettel kezdődött, ugyanis alig két perc után a korábban már egy sárgát begyűjtő Barrios összecsúszott ellenfelével, amelyet a játékvezető a részéről szándékosnak ítélt, és leküldte a pályáról a Boca kolumbiai védekező középpályását. Természetesen a River a létszámfölény birtokában igyekezett még inkább magához ragadni a kezdeményezést, a csereként beállt Alvarez életerős lövése centikkel tévesztett célt, majd “Pity” Martinez bombázott egy szöglet után kapásból a lelátóra.

A hosszabbítás második félidejében is az emberelőnyben lévő River nyomott, és bár a Boca igyekezett tartani magát, a 109. percben a csereként beszállt Juan Quintero őrületes bombagólt ragasztott Andrada hálójába. Egy minutummal később akár válaszolhatott volna a Boca, ugyanis egy kapu elé ívelt labdánál Armaninak volt szüksége bravúrra, hogy megkaparintsa saját védője életveszélyes csúsztatását. Tíz perccel a vége előtt mindkét csapat kihasználta a negyedik cseréjét, és az arany-kékek pályára küldték legnagyobb klasszisukat, Tévezt is a hajrára. Ennek megfelelően a Boca egészen őrült finisbe kezdett, kapusuk már bő öt perccel a vége előtt felment az ellenfél térfelére, és nem csak a pontrúgások idejére maradt ott. A Boca sérülés miatt rövidesen még Gagót is elvesztette, így kettős emberhátrányban harcolt az utolsó percekben. A 120. percben egy lecsorgó labda után a cserejátékos Jara találta telibe a kapufát, elképesztő nyomás alá helyezték a végén a River kapuját, de végül a szögletet Armani kapustársa, az elöl tartózkodó Andrada elől kiöklözte, a kettős emberelőnyben lévő River pedig az üres kapuig gyalogolhatott a labdával, a végeredményt Gonzalo “Pity” Martinez találata állította be.

A River Plate 2015 után ért fel újra Dél-Amerika klubfutballjának trónjára, története során negyedszer elhódítva a Libertadores-kupát, ellenben a hősies főhajtásra kényszerülő Boca Juniors 2007 óta továbbra is nyeretlen a nemzetközi porondon. Egyúttal azt is eldőlt, hogy a River Plate lehet ott az Egyesült Arab Emírségekben a FIFA-klubvilágbajnokságon.

River Plate – Boca Juniors 3-1 – hosszabbítás után (0-1, 1-1)
Helyszín: Santiago Bernabéu stadion Vezette: Andrés Cunha (uruguayi)
Gólszerzők: Pratto (67.), Quintero (109.), “Pity” Martinez (120+2.) ill. Benedetto (44.)
Sárga lapok: Ponzio (28.), Fernandez (81.), Maidana (83.) ill. P. Pérez (43.), Barrios (87.), Tévez (120+1.)
Kiállítva:ill. Barrios (92.)

River Plate: Armani – Montiel (Mayada 74.), Maidana, Pinola, Casco – Ponzio (Quintero 58.) – Fernandez (Zuculini 111.), E. Perez, Palacios (Alvarez 97.), G. “Pity” Martinez – Pratto. Vezetőedző: Marcelo Gallardo.

Boca Juniors: Andrada – Buffarini (Tévez 111.), Izquierdoz, Magallan, Olaza – Nandez, Barrios, P. Pérez (Gago 89.) – Villa (Jara 96.), Benedetto (Abila 62.), Pavon. Vezetőedző: Guillermo Barros Schelotto.