Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Az Európa-liga eddigi győztesei

Idén tíz éves a második számú európai kupasorozat, az UEFA-kupa jogutódjának számító Európa-liga. Idén az azeri Bakuban rendezik a finálét, a korábbi győztesek közül pedig ketten (Sevilla és Chelsea) is versenyben vannak még, sőt a legjobb 32 között idegenben nyerték párharcuk odavágóját.

A sorozat nívóján, valamint a topligák csapatainak motivációján a korábbi évekhez képest sokat emelt a győztesnek járó érdem, avagy a serleg mellé egy BL-indulást érő hely is dukál a következő szezonra. Így fordulhatott elő például a tavalyi szezonban, hogy a történelem során először öt angol csapat indulhatott a legrangosabb sorozatban, miután 2017-ben a Manchester United lett az El-győztes, miközben a bajnokságban nem került be az első négy közé.

Sem olasz, sem pedig német csapat nem nyerte még meg az “új” sorozatot, sőt finalistájuk sem volt még. Ellenben a portugálok egyszer, az angolok kétszer, míg a spanyolok hat alkalommal zsebelték be a serleget. Az Atletico Madrid, valamint a Sevilla neve három-három alkalommal került fel a vándorserlegre.