Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Két ellentétes félidő – Real-Barca elemzés

A szerdai El Clásicó remek mérkőzésnek bizonyult, ahol az első félidőben a Real Madrid teljes mértékben megfojtotta a Barcelonát, hogy aztán a második félidőben nagyon simán kikapjon. Mindkét edző számára tanulságként szolgált a meccs a hétvégi csörtéjük előtt, lássuk mivel próbálták egymást meglepni! 

Kezdők: 

A Realnál Isco és Llorente küzdött kisebb sérüléssel, nem is kaptak szerepet. Ezen kívül túl sok meglepetés nem volt, Navas szokás szerint bekerült a kapuba a kupában, míg Solari már egy ideje Vázquezt és Reguilont preferálja Bale és Marcelo helyett.

Umtiti még nem állt készen arra, hogy egymás után két meccsen 90 percet játsszon, így a betegségből kigyógyuló Lenglet volt Piqué párja a védelem közepén. Azzal, hogy Arthur nem volt 100%-os a középpályán adódtak gondjai Valverdének, aki végül úgy döntött, hogy Semedóval próbálja majd féken tartani a szélvészgyors Viniciust, és feljebb tolta egy sorral Sergi Robertót, hogy extra védelmet nyújtson a jobb oldalon.

Szenvedő Barcelona 

Az első félidő teljes mértékben a Real Madridról szólt, szervezett védekezéssel kihúzták a katalánok méregfogát és gyors kontráik révén gyakran veszélyhelyzetet teremtettek.

Viszonylag aggresszíven kezdtek a hazaiak egy magas letámadással, ami alól a Barca nem is tudott egyszerűen kijönni, de arra azért ügyeltek, hogy ne adják el veszélyes helyeken a labdát. Látható, hogy egészen fent helyezkednek Modricék is, a horvát középpályásnak viszont a képen két emberre is figyelnie kellett, mivel Casemiro inkább a védelem előtt biztosított, így el tudták érni a katalánok, hogyha el is vesztik a labdát, abból ne indítsák le őket azonnal. Itt Ter Stegen meg is találta Rakiticet, azonban ez egy kifejezetten nehéz labda, így meg is szerezte a Madrid nem sokkal később.

 

A mérkőzés elején Rakitic visszalépett a bal oldali félterületbe, hogy ezzel biztosítsa Alba felfutásait, a horvátot viszont honfitársa, Modric kísérte, aki így szinte második csatárnak tűnhetett védekezésben.

A lenti képen az is látható, hogy a Barcának mi volt a terve. Dembélé középre húzta Carvajalt, Modric kilépett Rakiticre, így Alba előtt hatalmas üres terület nyílt meg, amit Vázqueznek kellett levédekeznie.

A Barca szintén igyekezett már az ellenfél térfelén labdát szerezni, ami ellenfelükhöz hasonlóan elég ritkán sikerült. A lenti képeken az látható, amikor sikerült becsapdázniuk a Realt a vonal mellé. Carvajal csak Vázqueznek tud passzolni, aki így a védővel együtt egy négy a kettő elleni szituációban találja magát a vonal mellett.

Ahogy haladt előre a mérkőzés, a Real felhagyott a letámadással (kb. a 15. perctől), így a Barcelona nyugodtan hozhatta fel a labdát, csak éppen semmit nem tudott vele kezdeni. Solari ugyanis gyakorlatilag egy 5-4-1-be rendezte vissza a csapatát, ahol Carvajal volt a harmadik középhátvéd, Vázquez pedig a szárnyvédő, aki így Albára figyelt, míg Modric kihúzódott a jobbszélre. Az első félidő nagy része azzal telt, hogy a katalánok ezzel szemben passzolgattak teljesen tanácstalanul, Messi és Suárez is teljesen el volt szigetelve a csapattól, így nulla veszélyt jelentettek az ellenfél kapujára.

Az ellenfél térfelén a madridiak 4-1-4-1-es védekezést alkalmaztak, amiből visszaálltak a fentebb említett formációra.

Amellett, hogy ezzel teljesen ellehetetlenítették a vendégeket, még a kapura is veszélyesek voltak a hazaiak. Elsősorban a kontrákban bíztak és Vinicius sebességében. Látható, hogy labdaszerzés után azonnal lőnek ki a Blancók, csak Kroos rossz átadása miatt nem alakult ki komoly helyzet.

Ráadásul még a Barcelona magas védekezése is az ő kezükre játszott, hiszen így rengeteg terület nyílt meg a védelem mögött, amit örömmel futott be Vinicius és Vázquez. Az első két képen még megúszta a Barca, mert Kroos kicsit erős passzt adott. Lent az a helyzet látható, amiből Vinicius ziccere lett az első félidőben, Piqué teljesen tanácstalan, ezért előretör, de Casemiro szereli és zseniális labdát tálal a spanyol védő helyén induló brazil szélsőnek.

A madridiak felállt védelemmel szemben általában a bal oldali játékot erőltették. A Barca 4-4-2-es védekezése két nagyon kompakt négyes láncot von a támadó csapat elé, viszont ezt elég szűken kell kivitelezni ahhoz, hogy hatékony legyen, ezért adódik, hogy egy gyors oldalváltással meg lehet bontani. Ezt próbálta kihasználni a Real is, Vinicius és Reguilon nagyon élt az egész első félidőben és terrorizálták Semedót.

A következő képeken az első komoly helyzetet követhetjük nyomon. A vonal mellett teljesen üres Reguilón kapja a labdát a fordítás után, Benzema kilép a védők közül, nem követi őt senki, amikor pedig kilép rá Piqué, akkor tálal Vinicius elé.

Újabb bal oldali kombináció, ekkor Roberto elindul Kroos felé, és csak későn érzékeli, hogy így 2 az 1-ben hagyta Semedót Vinicuisszal és Reguilónnal.

Következő helyzet, Semedónak muszáj kilépnie Reguilónra, Vinicius azonnal indul be mögé és könnyedén megveri Piquét, Ter Stegenre volt szükség, hogy maradjon a 0-0.

Sok mindent megúszott a Barcelona, és mivel a Real nem tudta kihasználni a helyzeteit, így jó csapathoz méltóan büntettek is, amint megvolt rá a lehetőségük.

Második félidő

Az első 45 percben az égvilágon semmit nem csináló Suárez aktivizálta magát, és sokkal többet kezdett el mozogni. Amíg az első félidőben Benzema mindenhol megfordult, Suárez csak őrlődött a védők gyűrűjében, de az első gól előtti szituációból láthatjuk, hogy visszalépésével megzavarta a védelmet.

Suárez a vonalak közt helyezkedik, Dembélé és Alba ügyes kombinációja után pedig a francia belép Carvajal mögé.

Suárez lendületből érkezik, ami miatt nem is tudják felvenni a védők, és a jól visszagurított labdát simán a kapuba passzolja.

Ez komoly pofon volt a hazaiaknak, akik addig jobban játszottak, de nem szeppentek meg, csak több kockázatot vállaltak. Látható, hogy ők is magasra feltolták a védekezésüket, amivel belementek egy orosz roulette-be, hiszen ilyen helyzetek alakultak ki, ha nem sikerült labdát szerezni.

Ez egy kalkulált kockázat volt Solari részéről, aki még feljebb tolta Reguilónt. Ez kis híján nyerő húzásnak bizonyult, hiszen majdnem gólt fejelt, csak Ter Stegen hatalmas bravúrral védte a próbálkozást. A balhátvéd a két középhátvéd közt helyezkedik, Vinicius megveri egy az egyben Semedót, és a már említett Ter Stegen bravúrra van szükség.

Solari Bale behozatalával átállt egy 4-2-3-1-re, így viszont sokkal sebezhetőbbek lettek hátul. Pechjükre ezt azonnal kihasználta a Barcelona.

Dembélé átjött jobbra, beindul a balhátvéd és a bal oldali középhátvéd közti folyosón, majd tökéletesen tálal középre, ezzel pedig meg is pecsételték a Madrid sorsát.

A Real kitámadott, és megkapta a harmadik gólt is, megint kontrából. Suárez egy az egyben megverte Casemirót, a tizenegyest pedig szemtelenül értékesítette.

Konklúzió

A Real Madrid számára igen bosszantó mérkőzés lehetett ez a mostani, hiszen az első 45 percben minden az ő szájuk íze szerint alakult, azután viszont a Barcelona az első helyzetét gólra váltotta. Meg kell dicsérni a katalánokat, amiért ilyen kegyetlenek voltak a kapu előtt, de a Real is meríthet erőt a hétvégi “visszavágó” előtt.