Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb-selejtezők: könnyed belga és lengyel siker, a németek egy góllal voltak jobbak – összefoglaló

A 2020-as Európa-bajnokság első selejtezőkörének vasárnapi játéknapján a C-, az E-, a G- és az I-csoport válogatottjai csaptak össze egymással. A nap slágermérkőzése a holland-német találkozó volt, de a belgák is pályára léptek Ciprus ellen, ahogy a lengyelek is a lettek ellen, mindemellett pedig a magyar válogatott megverte a vb-ezüstérmes horvát csapatot. Íme a mérkőzések összefoglalója!

Eden Hazard és a ciprusiak védője Giorgos Merkis (Forrás: uefa.com)

C-csoport: 

Hollandia–Németország: 2-2 (0-2)
Gólszerzők: De Ligt (48.), Depay (63.) ill. Sane (15.) Gnabry (34.), Shulz (90.)

Hollandia nagyon nem találta a ritmus, és nagyon rosszul védekezett, ami a feltolt védelemnek is volt köszönhető. A németek ezt kihasználták, és a 15. percben Sané, a 34. percben pedig Gnabry szépségdíjas találatával növelték az előnyüket. A hollandok is próbálkoztak ezért, de Neuer hatalmas bravúrokkal védte ezeket. A hazaiak azonban nagyon feljavultak a második félidőre, és először De Ligt fejesével szépítettek, majd Depay góljával egyenlítettek. Aztán a 90. percben egy nagyon szép támadás után Shulz megszerezte a győztes gólt, és ezzel be is gyűjtöttek az első három pontjukat a németek.

Észak-Írország–Fehéroroszország: 2-1 (0-0)
Gólszerzők: Evans (30.), Magennis (87.) ill. Stasevich (33.)

Jól játszottak az észak-írek, a fölényük pedig a 30. percben ért be, amikor Evans góljával megszerezték a vezetést, Azonban nem örülhettek sokáig, mert három perccel később szinte a semmiből kiegyenlítettek a fehéroroszok Stasevich révén. A második félidőben sokkal jobbak voltak a hazaiak, amit a 87 percben tudtak gólra váltani Magennis találatával. Az észak-írek így a tabella élére ugrottak.

A C-csoport állása:

E-csoport: 

Magyarország–Horvátország: 2-1 (1-1)
Gólszerzők: Szalai (34.), Pátkai (76.) ill. Rebic (13.)

Mesébe illő mérkőzést játszott Magyarország Horvátország ellen. Habár a vendégek a 13. percben Rebic révén megszerezték a vezetést, a 34. percben Dzsudzsák passza után Szalai Ádám lőtt csodás gólt éles szögből. A második félidőben sem játszottunk alárendelt szerepet, és a 75. percben Pátkai fejesével vezetést is szereztünk. Akár a harmadik gól is összejöhetett volna, de végül 2-1-re nyerve szereztük meg a három pontot.

Wales – Szlovákia: 1-0 (1-0)
Gólszerzők: James (5.) ill. –

Wales nagyon hamar, már az 5. percben megszerezték a vezetést, amikor James szerzett labdát az egyik védőtől, és távolról be is bombázta a labdát a hálóba. A hazaiak többször is próbálkozhattak még a meccs során, ám a befejezéseik pontatlanok voltak. A szlovákoknak két nagy helyzete volt, ezeket viszont Hennessy védte. Wales ezzel begyűjtötte a három pontot, ám az első helyhez ez az egy gól még nem volt elég.

Az E-csoport állása:

G-csoport: 

Izrael–Ausztria: 4-2 (2-1)
Gólszerzők: Zahavi (34. 45. 55.), Dabbur (66.) ill. Arnautoviv (8. 75.)

Az osztrákok nagyon hamar, a 8. percben megszerezték a vezetést Arnautovic révén, de korai volt az örömük. Izrael nem adta el, és a 34. percben Zahavi fejesével egyenlítettek, a játékos pedig a 45. percben második találatával már a vezetést is megszerezte hazája számára. Előnyüket nem engedték el a második félidőben sem, sőt növelték azt, szintén Zahavi révén, aki így mesterhármast szerzett. Az osztrákok a végére már csak szépíteni tudtak, Arnautovic duplájával. Az osztrákok eddig két vereséggel állnak az Eb-selejtezőben.

Lengyelország–Lettország: 2-0 (0-0)
Gólszerzők: Lewandowski (76.), Glik (84.) ill. –

A lengyelek a második mérkőzésüket is haloványan kezdték, ahogy az elsőt, így a letteknek volt ideje kibontakozni, azonban hiába támadtak, ezeket nem tudták gólra váltani, ahogy a hazaiak sem. A második félidőre viszont sokkal jobban játszottak a lengyelek, és egyre több helyzetük is volt, amiből a 76. percben Lewandowski gólra váltott egyet egy fejessel. A 84. percben Glik révén már két góllal mentek, és az előnyüket a lefújásig is meg tudták őrizni, és két győzelemmel első helyen állnak a lengyelek a csoportjukban.

Szlovénia–Észak-Macedónia: 1-1 (1-0)
Gólszerzők: Zajc (34.) ill. Bardhi (64.)

Kiegyenlített mérkőzést játszott Szlovénia Észak-Macedóniával, ám a vezetést a szlovénok szerezték meg a 34. percben Zajc révén. A második félidőben is szépen támadtak a csapatok, és a macedónok a 64. percben ki is tudtak egyenlíteni Bardhi találatával. A csapatok azonban nem bírtak egymással, így a végeredmény is maradt a döntetlen.

Az G-csoport állása:

I-csoport: 

Ciprus–Belgium: 0-2 (0-1)
Gólszerzők: – ill. Hazard (10.) Batshuayi (18.)

Ahogy az várható volt, a belgák sokkal jobban játszottak a ciprusiaknál. A 10. percben Eden Hazard szerezte meg a vezetést a vendégeknek, amikor Batshuayi passzát követően tökéletesen lőtt a kapu közepébe. A 18. percben az előbb gólpasszt kiosztó Batshuayi talált be Thorgan Hazard hosszú indítása után. A második félidőben sem változott a felállás, a belgák folyamatosan támadtak, a hazaiak pedig, ahogy épp labdába tudtak érni. A 89.percben mégis csak volt egy nagy helyzetük, de a belgák így is nagyon simán nyertek.

Kazahsztán–Oroszország: 0-4 (0-2)
Gólszerzők: – ill. Cserisev (19. 45+2.), Dzjuba (52.), Beysebekov (62. – öngól)

Nem volt ellenfél Kazahsztán Oroszország számára. Már az első félidőben két góllal mentek, mind a kettőt Cserisev lőtte, aki így már három gólos a selejtezőben. A második félidőben sem javultak fel a kazahok, sőt, hiszen az 54. percben Dzjuba lőtt a hálóba, a 62. percben pedig Beysebekov szerzett szerencsétlen öngólt. Az oroszok ezzel javítottak a belgák elleni vereség után.

Skócia–San Marino: 2-0 (1-0)
Gólszerzők: McLean (4.), Russel (74.) ill. –

San Marino az első mérkőzés zakója után ismét kikapott, ám most kevésbé súlyos vereséget szenvedett. A skótok már a 4. percben megszerezték a vezetést McLean góljával, és a meccs hátralévő részében is hatalmas fölénnyel játszottak. A gól azonban nem jött, egészen a 74. percig, amikor Russel növelte a hazaiak előnyét. Skócia ezzel szintén három pontos a csoportban egy vereség és egy győzelem után.