Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Diego Costa esete közel sem egyedi! – Mutatjuk miért!

Mint ismert, az Atlético Madrid csatárát 8 meccsre tiltották el a játékvezető inzultálása miatt.A madridi As sportnapilap az ítéleten felbuzdulva gyorsan készített is egy összeállítást, hogy mennyire is egyedi eset Costáé (…)

(Kép: thenational.ae)

(…) Annyira nem az!

Bőven találni ugyanis a 30 esztendős öntörvényű csatár cselekedeténél jóval szigorúbban szankcionált eseteket:

Kezdjük azzal, hogy a La Ligában pusztán a 21. századot figyelembe véve Costa a képzeletbeli dobogó harmadik fokán állna, miután Pepét a Real Madridból a 2008/2009-es szezonban 10 meccsre tiltották el Javi Casquero inzultálásáért. A dobogó legfelső fokára a granadai Dani Benítez kerül, akit 2012-ben három hónapra (!) meszeltek el, azok után, hogy megdobta egy Real elleni meccsen Clos Gomez játékvezetőt.

Érdekesség, hogy a spanyol bajnokságban egy 24 meccses eltiltás viszi a prímet az 1964/65-ös szezonból: A Zaragoza hátvédje, Joaquín Cortizo egy brutális szereléssel eltörte az Atlético Madrid játékosának Enrique Collarnak a lábát.

Nézzünk körül egy kicsit bővebben a modern futball 20. és 21. századában is:

♦   Kezdjük azzal, hogy az alma ugye nem esik messze a fájától (…) 2014-ben a spanyol Szuperkupa döntőjében Diego Costához hasonlóan az Atlético trénerét, Diego Simeonét is elmeszelték 8 meccsre: a negyedik játékvezető inzultálásáért.

♦   Folytassuk egy életfogytiglani eltiltással (ami végül csak 12 évig tartott, a FIFA amnesztiát adott az érintettnek – a szerk.)! A chilei kapus, Roberto Rojas 1989-ben egy Brazília elleni világbajnoki kvalifikációs meccsen szándékosan okozott sérülést önmagának azért, hogy Chile elkerülje a vereséget.

   A Real Madrid Diego Costánál is rosszabb fenegyereke, Juanito egy ötéves eltiltást kapott az UEFA-tól Lothar Matthaus fejbetaposásáért (1986/87-es idény). Jóval korábban (1978/79) két évre meszelték el Juanitot, miután egy Grashoppers elleni BEK-meccsen megütötte Adolf Prokop játékvezetőt

♦   A portugál Ricardo Sa Pinto 1997-ben saját szövetségi kapitányát, Artur Jorgét támadta meg – 1 évre el is tiltották.

♦   Ki ne emlékezne 1995-bőll, Eric Cantona 9 hónapos eltiltására?!

Ha hosszú eltiltás, nem lehet nem Cantona rúgására asszociálni… (Kép: telegraph.co.uk)

♦   A Valenciás David Navarro 2007-ben egy Inter elleni BL-meccsen eltörte Nicola Burdisso orrát. Az UEFA hét hónapra eltiltotta a spanyolt.

♦   Joao Pinto 2002-ben 4 hónapig nem futballozott, miután a japán – dél-koreai közös rendezésű világbajnokságon a Dél-Korea elleni csoportmeccsen hasba vágta Ángel Sánchez játékvezetőt.

♦   Luis Suárez harapása Giorgio Chiellinin a 2014-es brazíliai vb-n 9 válogatott meccses, és 4 hónapos eltiltást ért.

♦   1984-ben a spanyol Király-kupa döntője után Diego Maradona provokált tömegverekedést. Az “isteni Diego” mellett a fő kolomposokat (Paco Clost, Andoni Goikoetxeát, Manuel Sarabiát és Miguel de Andrést) három hónapra tiltották el.

Érdekesség: Maradona mentségére legyen mondva az elveszített kupdaöntőt mellett, hogy ’83 szeptemberében, a bajnokság negyedik fordulójában a Barca épp az Athleticet fogadta. A meccs 58. percében Andoni Goikoetxea (“a bilbaói hentes”) hátulról brutálisan beleszállt Maradonában, aki 4 hónapig nem játszhatott (Goikoetxea csak november 9-ig – a szerk.) … És hogy miért hentes Goikoetxea? Két évvel a Maradona-eset előtt Bernd Schuster lábát is eltörte, 18 meccses eltiltásért “cserébe”.

♦   2000 márciusában a Racing Santander kapusa, José Maria Ceballos 12 meccses eltiltást kapott a játékvezetők inzultálásáért! 8-at José Louis Prado játékvezető megütéséért, és további 4-et az asszisztens ócsárlásáéért.