Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

U17-es Eb: ott a meglepetés, legyőztük Portugáliát!

Magyarország számára is megkezdődött az írországi U17-es Európa-bajnokság, amelyen első mérkőzésünket a csoport egyik esélyese, Portugália ellen vívtuk.

Kép: MLSZ

Mindig örömteli a magyar válogatottat bármilyen nemzetközi tornán nézni, így az U17-esek bravúros szereplése is ide sorolható. Lényegében már a kijutással teljesítettek minden elvárást, innentől számukra már csak az örömfoci maradt az Eb-re: minden meccs ajándék. Ez már csak azért is igaz, mert olyan csapatok jutottak ki a kontinenstornára, mint például Portugália, akikkel az első fordulóban találkoztunk is. A portugál utánpótlásképzést nem igazán kell bemutatni, számtalan sztárt neveltek ki az évek során, az U19-es BL-ben pedig idén a Porto együttese diadalmaskodott. Egyértelműen ők voltak a mérkőzés esélyesei.

Ami a játék képét illeti, a portugálok többnyire domináltak. Az első 30 percben alig volt a magyar csapatnál a labda, már-már fojtogató volt a fehér mezesek nyomása. Az mondjuk egy másik kérdés, hogy helyzeteket sokáig így sem láthattunk: a magyar védelem szépen felügyelte a pálya közepét, így Hegyinek nem kellett védést bemutatnia, ahogy a túloldalon sem akadt sok izgulnivaló. A 21. percig kellet várni az első lövésre, akkor Fabio Silva durrantott fölé – ezután pedig jó sokáig nem is nagyon lehetett feljegyezni semmit sem. A magyar támadójáték erősen döcögött, hiszen a portugálok feltolt védekezése és letámadása miatt pár másodperc alatt visszakerült hozzájuk a labda; illetve a kontraépítés terén sem sikerült semmi érdemlegeset felmutatnunk.

Örömteli viszont, hogy az első félidő utolsó 10 percére sikerült kijönnünk kicsit és partnerei tudtunk lenni Portugáliának, akik kiengedtek kicsit a szünet előtt, ahogy látták, hogy nem boldogulnak. A második félidő már egy fokkal mozgalmasabb volt és változatosabb, de a mérkőzés színvonala eleinte itt sem volt túl magas. A portugálok önerőből nem tudták feltörni a magyar védekezést – kellett volna nekik egy magyar hiba -, mi pedig nem tudtunk végigvinni egy épkézláb akciót sem. A hajrához közeledve azonban fokozódott a tempó, egyre több lett a lövés, de még mindig tipikusan egygólos meccsnek érződött ez. A magyar srácok viszont fel tudtak nőni ellenfelükhöz és egyre hatékonyabban tudták zavarni a játékukat – a figyelem és szorgalom pedig idővel ki is fizetődött.

A 80. percben egy gyors magyar akció végül sikeresen végig tudott futni, a befejező pedig a csereként beállt Kosznovszky volt – az eredmény pedig gól lett a végén. A portugálok ezt követően természetesen minden erejüket beleadták a támadásokba, de igazán közel azt követően sem kerültek az egyenlítéshez. Portugália esélyesként szenvedett meglepő verseséget Magyarországgal szemben úgy, hogy még csak egy tisztességes helyzetre sem futotta az erejükből. Ez a mi szempontunkból örömteli, a győzelemért járó három pont pedig szintén. A magyar csapat tette, amit tennie kellett és siker lett a jutalma. Folytatás május 7-én Izland ellen.

Magyarország – Portugália 1-0 (0-0)
G.: Kosznovszky (80.)

Magyarország: Hegyi – Bekker, Balogh Botond, Posztobányi, Buna – Zuigéber (Kalmár), Ominger (László), Kata, Major (Orosz), Komáromi (Kosznovszki) – Németh András. Szövetségi kapitány: Preisinger.

Portugália: Soares – Brito, Quaresma, Lemos, Pontes (Nicolacia) – Gerson Sanches (Daniel Rodrigues), Cruz, Lazao – Quizera (Costa), Fabio Silva, Goncalves (de Melo). Szövetségi kapitány: Peixe.

A csoport másik mérkőzésének eredménye:
Izland – Oroszország 3-2

A C csoport állása az első forduló után:

A tabelláért köszönet az Eredmenyek.com-nak!