Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Az ukrán utánpótlás bebizonyította, hogy komolyan kell venni

Szombat este Ukrajna megnyerte az U20-as világbajnokságot, ami sokakat meglephetett talán. Azok viszont, akik az elmúlt években követték az utánpótlást, esélyesként tekinthettek rájuk már a torna kezdetekor is. Mutatjuk, milyen előjelei voltak ennek a sikernek.

Kép: FIFA.com

Az ukrán futball magasabb polcon van jelenleg a magyarnál. A válogatottjuk is erősebb, a klubcsapataik rendszeres résztvevői a BL- és az El csoportköreinek – így azon sem kell meglepődni, hogy az utánpótlás terén is sikeresebbek nálunk. A jelenség sportszakmai okainak a fejtegetésébe itt most nem mennénk bele. Helyette igyekszünk megmutatni, hogy milyen előjelei voltak ennek a sikernek az elmúlt években.

Kezdetnek ugorjunk vissza az időben 2013-ig. A 2013/14-es szezonban ugyanis elstartolt az UEFA Ifjúsági Liga (ifi BL), amelyben az ukrán klubcsapatok megkerülhetetlen tényezőnek számítanak. Az első szezonban a Shakhtar Donetsk azonnal be is jutott a nyolcaddöntőbe, ahol a Bellerinnel, Maitland-Nilesszal, Gnabry-val és Ibowival felálló Arsenal állította meg őket. Az ukrán csapat gerince viszont megmaradt a következő szezonra is, a tapasztaltabb kulcsemberek egészen a döntőig repítették a csapatot, ahol a Chelsea 3-2-re tudott nyerni ellenük (Tammy Abraham, Solanke, Loftus-Cheek, Christensen). A Shakhtar nagy generációjának olyan vezéralakjai voltak, mint a felnőtteknél alapemberré váló Viktor Kovalenko, Matvienko, vagy a Manchester City-nek eladott Zinchenko. És ők persze csak a jéghegy csúcsa, a többiek közül sokan szintén az ukrán első osztályban találtak maguknak állást (Boryachuk, Kiryukhantsev, Zubkov), vagy épp a cseh ligában (Sobol, Kacharaba).

Ugyanehhez a korosztályhoz köthető még a 2013-as U17-es Eb, ahol 0 ponttal utolsók lettek (de legalább kijutottak egy 8 csapatos kontinenstornára); illetve U19-ben csoportharmadikok lettek 2014-ben Németország és a későbbi U20-as világbajnok Szerbia mögött, majd 2015-ben ugyancsak utolsók lettek a csoportjukban.

A következő években a Dinamo Kijev szállította az eredményeket klubszinten. A 2015/16-os szezonban a fővárosiak csoportmásodikok lettek a Chelsea mögött, a kieséses szakasz első körében azonban megálljt parancsolt nekik a Middlesbrough. Egy évvel később a nyolcaddöntőig jutottak el, miután a Benfica előtt csoportelsőként zártak, ám a Justin Kluivert és De Ligt fémjelezte Ajax megoldhatatlan feladatot jelentett számukra (3-0-ás zakó). Abból a korosztályból néhányan már a Dinamo első kereténél vannak (Sheparenko, Rusyn, Tsyhankov, Shepeliev), mások egyéb ukrán csapatokban helyezkedtek el, illetve Magyarországra is jutott belőlük (Lukianchuk a Kisvárdában játszik, Symcho Viktor pedig félig magyarként a Győr futballistája).

Ezek után egy rövid csöndesebb időszak következett: a 2017/18-as szezonban (a sorozat történetébe először) nem volt ott ukrán csapat a kieséses szakaszban, hiszen Shakhtar csoportharmadikként zárt a Feyenoord és a Manchester City mögött; a Dinamo Kijev pedig a bajnoki ágon már az első körben búcsúzni kényszerült az Inter ellen. Idén azonban a Dinamo javítani tudott: a nyolcaddöntőben búcsúztatta őket a Hoffenheim tizenegyesekkel (előtte a Juventust is kiejtették), a Shakhtar viszont utolsó lett a csoportjában. Ezek az eredmények már csak azért is érdekesek, hiszen a mostani, aranygenerációjuk ekkor már egyértelműen jelen volt.

U17-ben két év szünet után ismét ott voltak a kontinenstornán 2016-ban, de utolsók lettek a csoportjukban; 2017-ben pedig Anglia és Hollandia mögött lettek csak harmadikok a csoportjukban (azon a tornán már ott volt Magyarország is és meg is nyertük a csoportot). U19-ben viszont meglett az áttörés, ami a korábbi években elmaradt. A 2018-as Eb-n Franciországot és Angliát előzték meg a csoportkörben, így kvalifikálták magukat az U20-as vb-re is. Később végül az elődöntőig meneteltek, ahol Portugália győzte le őket 5-0 arányban.

A történet többi része pedig már ismert: az idei, lengyelországi világbajnokságon elsők lettek a csoportjukban, majd végül veretlenül nyerték meg a tornát, 3-1 arányban diadalmaskodva a fináléban Dél-Korea felett. A korosztályban pedig olyan nevek találhatóak, mint a Real Madrid kapusa, Lunin, a Dinamo Kijevben játszó Supriaha, vagy Buletsa.