Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A “bilbaói hentes”, avagy Maradona lábtörése, és egy kis tömegverekedés… – videóval

Ha most azt mondjuk, hogy La Liga és durva futball, akkor a szurkolók többsége azt feleli, hogy Mourinho-éra, Real Madrid és azok a bizonyos klasszikusok az FC Barcelona ellen, melyekre egyik fél szurkolótábora sem emlékszik szívesen. De mi volt az 1980-as évek elején? Pepe akkor is volt, például a “bilbaói hentes” képében, avagy szeptember 24-én lesz 36 éve, hogy Diego Maradona bokáját egy brutális belépő után eltörték egy bajnoki mérkőzésen. 

Az 1980-as években a Real Madrid és az FC Barcelona mellett baszkföld két büszkesége, a Real Sociedad és az Athletic Bilbao is odafért a bajnoki serleghez. A korszak emblematikus mérkőzései között szerepel két Barca – Bilbao összecsapás az 1983/84-es szezonból.

A két csapat a bajnokságban találkozott 1983. szeptember 24-én, amikor is a katalánok bár 4:0-ra nyertek a később bajnoki címet ünneplő Bilbao ellen, de az összecsapás vezéráldozattal járt. Andoni Goikoetxea, aki “bilbaói hentes” néven vonult be a történelemkönyvekbe, egy csúnya belépő után eltörte Diego Maradona bokáját. A fiatal argentin klasszist még aznap éjjel meg kellett műteni, és több mint négy hónap kihagyás várt rá. Goikoetxea, aki két évvel korábban Bernd Schuster lábát is eltörte, végül 18 mérkőzésre szóló eltiltást kapott.

Ugyanebben az esztendőben a Copa del Rey fináléjában is összefutott a két csapat, és a balhé akkor sem maradt el. A mérkőzést 1:0-ra nyerte a Bilbao, a lefújás után pedig az addigra már felépülő Diego Maradona kezdett ámokfutásba, melynek egy letaglózott kapus, és tömegverekedés lett a vége.

A mellékelt videóban a lábtörés, illetve a az a bizonyos tömegverekedés is látható, valamint megannyi apró szikra, mely ezeket bevonzotta.