Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A FIFA elnöke Trumpnál haknizik

Bár alapvetően szelíd úriembernek gondolhatnánk a FIFA 2016 óta regnáló elnökét, Gianni Infantino nagyon határozott elképzelések mentén irányítja szervezetét. A svájci sportvezető a minap meglátogatta a 2026-os Világbajnokság egyik házigazdáját, az Amerikai Egyesült Államokat.

Több mint egy évvel ezelőtt dőlt el hivatalosan, hogy a majdani 23. Világbajnokság helyszíne a történelemben először három ország lesz. Ugyanis az Amerikai Egyesült Államok, Kanada és Mexikó közös pályázatot nyújtott be. Egyelőre még homályosak a végső formulák, ám azt már a sokat kritizált nemzetközi szövetség korábban eldöntötte, hogy az 1998 óta 32 csapattal megrendezett tornát tovább bővíti.

Jelen állás szerint 2026-ban már 48 nemzet válogatottja fogja megméretni magát a végső győzelemért, ami természetesen sok-sok szakmai kérdést vet fel a várható színvonallal kapcsolatban. Lévén a mostani rendszer is időként kivet magából egy-egy nehezen értékelhető Panama – Tunézia szuperrangadót…

Infantino az USA-ba látogatva találkozott Donald Trump elnökkel is, akivel kölcsönösen elismerték a felek hozzáállását a vb-rendezéssel kapcsolatban. A FIFA vezére így nyilatkozott a 2026-os Világbajnokságról:

„Nagyon jó itt lenni, hogy népszerűsítsük az országban a labdarúgást. A labdarúgás az első számú sport a világon. Több mint négy milliárd nézője van a világon, és a 2026-os Világbajnokságot a legnagyobb eseménnyé fogjuk tenni. És ezt nem csak a sportra értem.”

– fogadkozott a korábban az UEFA-nál is dolgozó szakember.

Az Egyesült Államok korábban egyszer (1994), Mexikó kétszer (1970, 1986) lehetett házigazdája vébének. Kanada eddig jobbára a női fronton jeleskedett, 2015-ben rendezett Vb-t.