Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

FIFA: kialakulóban a 2021-es klub-vb mezőnye

A FIFA vezetősége az elmúlt napokat Kínába töltötte, ahol megrendezésre kerül a történelem első, valóban komolynak tekinthető klubvilágbajnoksága. A huszonnégy csapatos mezőnynek akár a fele is esélyes lehet a végső sikerre.

A nemzetközi szövetség elnöke, Gianni Infantino saját maga árult el olyan részleteket, amelyeket eddig nem ismerhetett a nagyérdemű. A mezőny legnagyobb részét, egészen pontosan nyolc csapatot Európa fogja delegálni. Az „öreg kontinenst” az előző négy idény Európa-liga és Bajnokok Ligája győztese adja majd. Dupla kvalifikáció esetén az UEFA koefficiense fog dönteni egy esetleges résztvevőről.

Dél-Amerika (CONMEBOL) hat, míg Ázsia (AFC), Afrika (CAF) és Észak-, és Közép Amerika (CONCACAF) három-három klubot küld majd a kínai Vb-re, egyelőre tisztázatlan metodika alapján. Óceánia BL-győztese nem kap automatikus jogot, nekik a házigazda bajnokával kell megmérkőzniük a részvételért.

A FIFA elképzelése szerint a huszonnégy együttest nyolc darab hármas csoportba sorsolják majd, és csak a csoportelsők juthatnak tovább, természetesen rögtön a negyeddöntőbe.

A 2021-es tornára június 17. és július 4. között fog sor kerülni, egyelőre nem pontosan ismert városokban és stadionokban.

Az eseményt követően Infantino elnök természetesen nagyon lelkesen nyilatkozott, bár próbálta a FIFA jelentőségét finomítani:

„A FIFA küldetése nem a világ problémáinak megoldása. A FIFA a világ minden országának szervezi a labdarúgást. Számunkra minden ország egyenlő, és azt hiszem, hogy a futball ereje minden bizonnyal a társadalmi felelősségvállalásunk. Komolyan kell vennünk. Remélem, hogy Kína gazdasági szempontból segítséget nyújt a FIFA-nak a szervezésben. Ez lehet a történelem legnagyobb eseménye.”

– szólott a svájci sportvezető.