Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2022: változik a selejtezők lebonyolítása

Az UEFA végrehajtó bizottsága szerdai ülésén arról döntött, hogy megváltoztatja a 2022-es világbajnoki selejtezők lebonyolítását.

Európából továbbra is 13 csapat juthat ki a világbajnokságra. A 2018-as oroszországi vb-re a 9 csoportgyőztes mellett 4 csapat a pótselejtezőből – amelyet a csoportmásodikok vívtak – kvalifikálhatott. A 2022-es katari tornára immár 10 csoportban folyik majd a küzdelem, és a csoportgyőztesek mellett a pótselejtezőben csak három hely lesz kiadó, így a pótselejtezők lebonyolítása is változik.

A 2018-as vb-kvalifikáció során a 9 csoportmásodikból a legjobb nyolcat sorsolták össze, és oda-visszavágós párharcokban dőlt el a kijutás. A 2022-es világbajnokság előtt a csoportmásodikként végző tíz válogatott kiegészülve a Nemzetek Ligájában legelőkelőbb helyen záró, de nem vb-résztvevő két csapattal vesz majd részt a pótselejtezőben.

Így kisorsolnak hat párharcot, amelyeknek továbbjutói egy újabb mérkőzésen vívhatják ki a szereplést, azaz elődöntő, döntő rendszerben lesz a lebonyolítás, így a pótselejtezőben két meccset kell nyerni a kijutáshoz.