Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

„Rasszista és ellenséges volt a Barca öltözője”

A 2000-es évek elején még nem igazán volt sikeres az FC Barcelona együttese. Sőt, a katalán sztárcsapat akkoriban még a Bajnokok Ligájába is csak nehezen tudta beverekedni magát. A gárda egykori világ-, és Európa-bajnok játékosa, Emmanuel Petit ennek a sikertelenségnek a miértjére világított rá.

Az ezredforduló környéke meglehetőse sikertelen volt a Barca számára, főként, ha a 2004-es bajnoki cím óta összekalapozott trófeák tucatjait tekintjük az alaphelyzetnek. Az emlegetett Petit 2000. nyarán, a francia válogatott Eb-győzelme után érkezett az Arsenaltól. Az 1998-as Világbajnokság egykori hőse aztán egy szezon után tovább is állt, az akkor igazi játékos-temetőnek ható gárdától, amelyet sorra hagytak el sztárjai, miközben a vezetőség korrupt és teljesen alkalmatlan volt a nagy célok elérésére.

Petit azonban nem a vezetők, sokkal inkább a csapat számlájára írja a régi sikertelenség okát. Ismert tény, hogy a keret legnagyobb részét a katalánok és a holland légiósok alkották. Ehhez kapcsolódik Petit észrevétele:

„Rasszizmust tapasztaltam. Amikor a barcelonai öltözőben éltem. Lehet, hogy megdöbbentő, de időről időre előjött. Annak ellenére is, hogy egyes játékosok ezt gyakran átélték. Rosszkor érkeztem a csapathoz. Serra Ferrer volt az edzőnk, aki nem rendelkezett elegendő erővel és karizmával. A nacionalizmus közel áll a rasszizmushoz. Amikor megjöttem, azt mondták nekem, hogy ne spanyolul, hanem katalánul tanuljak. Azt mondtam nekik, hogy hiszen Spanyolországban vagyok, erre ők azt felelték, Katalóniában vagyok. Fáradt voltam ezekhez a dolgokhoz.”

– nyilatkozta az RMC-nek, az egykori kiváló védekező védekező-középpályás.