Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

La Liga: majdnem ráfázott könnyelműségére a Barcelona – videóval!

Az év utolsó bajnokijára készült hazai pályán az FC Barcelona a spanyol bajnokság 18. fordulójában.

Kép: AS.com

A Real Sociedad és a Real Madrid ellen is csak döntetlent tudott elérni a Barcelona, amely így még mindig vezette holtversenyben a bajnokságot a forduló előtt, ugyanakkor mindenképp megszakította volna rossz sorozatát. 2019 utolsó bajnoki mérkőzésén az Alavest fogadták, amely a vendégek formájából kiindulva nem tűnt túl kiélezett párosításnak. A baszkok utoljára november 24-én tudtak nyerni az Eibar ellen, azóta két vereség és egy döntetlen a mérlegük – meglepetés lett volna, ha épp a Camp Nouban támadnak fel.

A mérkőzés kellemes iramban indult. A Barcelona irányított, méghozzá tartalékos középpályával: Arturo Vidal, Alena és Busquets relatíve jó teljesítményt nyújtva okozott megoldhatatlan problémát ellenfelüknek. Ők dolgoztak alá a támadóhármasnak, akik természetesen ezúttal is tarthatatlannak bizonyultak – de az Alaves védelme sem fogott ki túl jó napot. Messi előbb egy les címén utólag érvénytelenített találattal jelentkezett, majd a 14. percben jött az első, immár szabályos gól. Suarez a jobbszélről tette be középre a labdát laposan, amit nem tudott lefülelni a fehér mezesek hátsó alakzata, valamint Griezmannról is elfeledkeztek. A francia támadó a szélről mozgott befelé és zavartalanul tüzelt – erős, pontos lövése védhetetlennek bizonyult.

A mérkőzés irama innentől meredek zuhanásba kezdett, a Barcelona ugyanis nem tervezett többet melózni már ezen a délutánon. Kényelmesen járatták a labdát, tartották előnyüket, ellenfelük pedig nem igazán próbált visszavágni. Egyedül Wakaso jutott el egy helyzetig, de a középpályás csúnyán eldurrantotta csapata nagy lehetőségét az egyenlítésre. Sőt, a szünet előtt még nőtt is a hátrányuk: ismét Suarez volt a kiszolgáló, aki Arturo Vidalhoz passzolt, aki viszont hatalmas bombát eresztett meg. A chilei középpályás találata pedig egy könnyed, két gólos előnyt jelentett féltávnál – szinte már el is dőlt az összecsapás.

A fordulás után aztán borult minden. Az 56. percben Pere Pons robbant be a kapu előterébe elképesztő lendülettel, őrizetlenül – őt találta meg a beadásával Duarte. Erős fejes következett, amit nem védhetett ter Stegen – hirtelen visszajött a meccsbe az Alaves. A vendégek pedig ezt a lélektani löketet felhasználva el is kezdték terrorizálni a katalánokat – kis híján meg is lett a második találatuk. Kényelmetlen volt a helyzet Messiéknek, akik teljesen belealudtak a találkozóba – idén már nem először. Egy lezáratlan meccsen kezdtek el álmosan szórakozni, ami ütött már vissza korábban is. Egy ilyen szoros bajnoki versenyfutásban viszont ez már nem fér bele.

Az egyetlen szerencséje Ernesto Valverdének, hogy ott van csapatában a világ legjobb játékosa, Lionel Messi. Az argentin ugyanis ismét kihúzta társait a gödörből és egy semmiből jött villanásával lezárta a meccset. A 69. percben ismét Suarez közreműködését követően indulhatott meg. Egy rövid szólót követően a távoli lövés mellett döntött, mindezt pedig tökéletesen kivitelezte. Pacheco úszott ugyan a levegőben, de nem érhette el a labdát. Ismét két gólosra hízott a hazai fölény, ami az Alaves reményeinek végét is jelentette. Innentől már nem volt kérdés a három pont sorsa, az eredmény viszont változott. A 75. percben ugyanis kis videózgatás után szabálytalannak ítélték Martin Aguirregabiria megmozdulását és így büntetőhöz jutott a Barcelona. Luis Suarez a három gólpassza mellé így egy gólt is feljegyezhetett – az uruguayi pedig nem hibázott, 4-1-re módosult az eredmény.

A folytatásban pedig már nem esett több találat, így a Barcelona végül sima győzelemmel zárt. A Real Madrid a Bilbaóval játszik, majd ott dől el, hogy megtarthatja-e a vezetést a táblázaton a Barca. Az Alaves viszont nehéz helyzetben: 19 ponttal a 15. helyen állnak, mindössze 5 egységgel megelőzve a már kieső Celta Vigót.

Barcelona – Alaves 4-1
G.: Griezmann (14.), Arturo Vidal (45.), Pons (56.), Messi (69.), Luis Suarez (75.)

Barcelona: ter Stegen – Jordi Alba, Umtiti, Pique, Sergi Roberto (Semedo) – Alena, Busquets (Frenkie de Jong), Alvaro Vidal – Griezmann, Luis Suarez (Carles Perez), Messi. Edző: Valverde.

Alaves: Pacheco – Duarte, Ximo Navarro, Ely, Aguirregabiria – Wakaso (Joselu), Manu Garcia, Pons, Javier Munoz (Rioja), Aleix Vidal – Lucas Perez. Edző: Garitano.