Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Argentína: a Boca egyelőre csak üldözi a Rivert

Hazánkban méltatlanul keveset foglalkozunk az egyébként rendkívül szorosan alakuló, s élvezetes mérkőzéseket hozó argentin bajnokság (Superliga) küzdelmeivel, amely ráadásul januárban újabb közismert kiválóságokkal gyarapodott…

A 24 csapatos élvonalbeli bajnokság kiélezettségéről mindent elárul, hogy öt fordulóval a szezon vége előtt az első öt helyezett hat ponton belül van egymástól, de például a 12. is csak 9 egységgel van lemaradva az éllovastól. Néhány hete még ennél is szorosabb volt a bajnokság, azóta a tavalyi Libertadores-kupa-döntős és tavaly előtti kupagyőztes River Plate zsinórban három győzelemmel némileg el tudott szakadni a többiektől. A “Milliomosok” kispadján Marcelo Gallardo 2014-es kinevezése után máris elérte a 150 győzelmet, irányításával a rekordbajnok jól halad afelé, hogy 2014 után ismét végső győztes lehessen.

Hárompontos hátrányból igyekszik tartani velük a lépést az ősi ellenlábas Boca Juniors, amely a szünetben visszahozta egykori sikeredzőjét, a 2007-es Libertadores-kupa-győzelem kovácsát, Miguel Ángel Russót az újabb nemzetközi bravúr reményében – a régi-új mesterrel hétvégén nyert először a Carlos Tévezt is soraiban tudó patinás arany-kék egyesület.

Az élmezőnyben némileg meglepetésre foglal helyet a remek kezdés után leágazóban lévő Argentinos Juniors gárdája, a tavalyi befejezéskor már remekelő Lanús, vagy éppen az újoncként visszatérő Arsenal Sarandí együttese.

A bajnoki címvédő Racing Club viszont az egész idényben várakozáson alul teljesít, és az utolsó öt fordulót nyeretlenül abszolválva már csak tizedik, ráadásul a múlt hétvégén veterán támadóját, Lisandro Lópezt is elvesztette sérülés miatt. Nem éppen jók az előjelek a vasárnap esedékes derbi előtt a mostanság szárnyaló Independiente ellen, amely Silvio Romero személyében a góllövőlista éllovasát is adja (a River kolumbiai gólvágójával, Rafael Santos Borréval holtversenyben vezet), legutóbb pedig éppen 5-0-s győzelemmel söpört végig ellenfelén.

Javier Mascherano megszerzésével és Marcos Rojo hazatérésével hangzatos erősítéseken ment keresztül januárban a középmezőnyből feljebb vágyó Estudiantes La Plata, amely talán már a Superliga “újdonsült sztárcsapatának” is nevezhető (főleg ha hozzávesszük, hogy Gabriel Milito az edző és Juan Sebastián Verón az igazgató), szereplésük mindenesetre biztosan több követőt fog vonzani, mint kettejük leigazolása előtt.

Nagyszerűen teljesít az egykori MU-hátvéd, Gabriel Heinze által trenírozott Vélez Sarsfield csapata, a kék-fehéreket azonban könnyen lehet, hogy vissza fogja vetni a rutinos Fernando Gago múlt héten elszenvedett térdszalag-szakadása, vagy éppen egyik legjobbjuk, Nicolás Domínguez Olaszországba szerződése, ugyanakkor a csapatban pallérozódik a számos európai topcsapat által monitorozott “új Messi”, Thiago Almada is.

A tavalyi ezüstérmes Defensa y Justicia gyengélkedése okán a közelmúltban az edzőként eddig nem igazán bizonyító egykori kiváló csatárt, Hernán Crespót nevezte ki, akinek munkásságára szintén érdemes lesz odafigyelni, míg a kultikus legenda, Diego Maradona annak a Gimnasia La Platának az edzője, amely szélmalomharcot vív a bennmaradásért, de “Don Diego” megjelenése minden stadionban felfordulást és tömeghisztériát garantál. (Argentínában a kiesésről az utolsó három szezon egyes meccsein jegyzett pontátlag rangsorol, ebben jelenleg a Gimnasia mellett a Patronato és az Aldosivi a három leggyengébb.)

Az elmúlt forduló eredményei

A bajnokság aktuális állása

A góllövőlista élmezőnye

További argentin focival kapcsolatos naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!