Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Real Madrid: Mendy védekezésben messze lekörözi Marcelót

Ferland Mendy a nyáron érkezett a Real Madridhoz az Olympique Lyon csapatából. Sokan nem gondolták őt jó igazolásnak, ám a szezon felének letelte után máris alapember, a számaival pedig lekörözi Marcelót is.

Forrás: David Ramos/Getty Images

Zinedine Zidane egyik első teendője az volt a visszatérése után, hogy megreformálja a baloldali védekezést. A madridiak vezetőedzője úgy gondolta, hogy Marcelónak szüksége van valamire, ami motiválja, és így visszatérhet a legjobb formájához. A brazil védő játéka Zidane és jó barátja Cristano Ronaldo távozása után kezdett el hanyatlani, Lopetegui és Solari pedig Sergio Reguilónnak adtak inkább több lehetőséget. A fiatal spanyol 22 mérkőzésen szerepelt Marcelo alternatívájaként az első csapatban az előző szezonban, ebből 14 alkalommal a La Ligában. Miután Zidane visszatért, teljesen megváltozott a helyzet: Reguilont kölcsönadták a Sevillának, hogy minél több tapasztalatot szerezzen, a Real Madrid pedig júniusban leigazolta Ferland Mendyt kifejezetten azért, hogy versenyezzen Marcelóval a bal oldali pozícióért.

A francia játékos izomsérülésekkel kezdte a szezont, de miután végleg felépült, apránként alapemberré vált a csapatban. Zidane általában akkor használta, amikor az ellenfél nagyon gyors jobb oldali szélsőkkel állt fel, mint például a Villarrealnál Samuel Chukwueze vagy a Sevillánál Jesús Navas. Mendy teljesítménye olyannyira jó lett, hogy amikor pályán volt, azaz minden sorozatot figyelembe véve összesen 19 mérkőzésen, a Real Madrid mindössze 8 gólt kapott, ami átlagosan 0,42 gólt jelent meccsenként. Marcelo esetében azonban ez az átlag több mint a kétszerese: a brazil eddig 15 találkozón játszott ebben a szezonban, amelyeken a csapat 15 gólt kapott. Hasonló a helyzet az egy az egy elleni párharcokban is: Mendy ezek közül átlagosan 60,56%-ot nyert meg, Marcelo pedig 52,17% -ot.

Ha egyszerre a Carvajal, Varane, Ramos és Mendy négyes volt a pályán, ami ebben az idényben eddig kilenc alkalommal fordult elő, hat alkalommal nem kapott gólt a csapat (66,66%), míg emellett 17 gólt lőttek, és hat győzelmet és három döntetlent szereztek. Ha Mendy helyett Marcelo volt a negyedik tag, ami mindössze három alkalommal fordult elő, két győzelemmel és egy döntetlennel zártak, emellé pedig 6 gólt lőttek és 3-at kaptak.

Mendy védekezése jelenleg megnyugvást jelent Zidane számára, egyedül a támadásoknál kell még valamennyit fejlődnie, viszont az ő kulcspassza kellett Benzema győztes góljához az Atlético Madrid elleni derbin.